Studiegids » Studentenverenigingen » Haagsche Studenten Vereeniging in Den Haag

Haagsche Studenten Vereeniging in Den Haag

De Haagsche Studenten Vereeniging (H.S.V.) is in 1929 opgericht. Hoewel onze studentenvereniging oorspronkelijk bestond uit leden die in Den Haag woonachtig waren en elders studeerden, de zogenaamde ‘spoorstudenten’, staan wij vandaag de dag open voor alle studenten. Dit maakt dat de H.S.V. haar leden een gevarieerd sociaal netwerk kan bieden en zich niet laat beperken tot één onderwijsinstelling of studentenstad. Zo vorm je, samen met andere eerstejaars studenten die lid worden van onze studentenvereniging, een jaarclub. Degenen met wie je een jaarclub vormt, blijven vrienden voor de rest van je leven. De Haagsche Studenten Vereeniging kent ook jaarclubs en disputen. Dit zorgt voor een diverse vereniging, die van alles biedt voor iedereen.

Informatie over Haagsche Studenten Vereeniging

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Haagsche Studenten Vereeniging. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Type vereniging:Gezelligheidsvereniging
Datum opgericht:02-02-1929
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:Hogeschool en Universiteit
Koepelorganisatie / netwerk:PKvV Leiden
Huidige ledenaantal:217
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:Burgemeester van Karnebeeklaan 3, Den Haag
Stad:Den-haag
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Iedere woensdag en vrijdag
Jaarlijkse contributie:180
Ontgroening:Ja

Foto's van Haagsche Studenten Vereeniging

Haagsche Studenten Vereeniging

Geschiedenis van de vereniging

Het initiatief tot oprichting van de Vereeniging zou zeer zeker genomen kunnen zijn op een zonovergoten dag ergens ver eind jaren ’20, door een vijftal Leidse studenten. Olijk, vrolijk en plichtsgetrouw gezeten in de zogenaamde ‘Gele tram’, reizend vanuit hun woonplaats richting de Universiteitsstad. Van 23 juni 1923 tot en met 9 november 1961 verzorgde deze tramlijn namelijk de interlokale verbinding tussen Den Haag – Wassenaar – Leiden.
Ook waren er lijnen voor Den Haag – Rijswijk – Voorburg en Den Haag – Rijswijk – Delft: de Haagsche spoorstudent was op deze manier van alle gemakken voorzien. Vrijdag 1 februari en – uiteindelijk – zaterdag 2 februari 1929 werd het initiatief omgezet in een daad, en was de oprichting van de Haagsche Studenten Vereeniging een feit.

In eerste instantie waren de studentenverenigingen uit de universiteitssteden niet gelukkig met een nieuwe concurrent in deze nota bene niet-universitaire stad: gezamenlijk verstoorden zij de oprichtingsvergadering van 1 februari met een grote inval…. De H.S.V.’ers lieten zich echter niet klein krijgen, en zo werd een dag later alsnog de Vereeniging opgericht: io vivat!

Activiteiten:

De Haagsche Studenten Vereeniging kent verschillende activiteiten. Naast de wekelijkse borrelavonden op woensdag en vrijdag organiseert de H.S.V. nog veel meer. Zo gaat de hele vereniging jaarlijks een weekend weg, zijn er hockey, ski en zeil weekenden en is er jaarlijks een gala.

Missie & Visie

De hoge leeftijd van onze studentenvereniging brengt vele tradities met zich mee. Dit is zeker te merken wanneer je de Sociëteit binnenkomt. Wij zijn namelijk gevestigd in een groot monumentaal herenhuis schuin tegenover het Vredespaleis, waar wij nog altijd de mores van ‘vroeger’ hanteren.

Tevens zijn er jaarlijks terugkerende activiteiten die onze rijke historie met het heden combineren.
Wees gerust: ondanks dat we de oudste en meest traditionele Vereeniging van Den Haag zijn gaan we wel degelijk met onze tijd mee. Ludieke en studentikoze initiatieven en acties zijn altijd welkom: Zo is het niet geheel ondenkbaar dat er bijvoorbeeld een keer met een kart door de Sociëteit wordt gescheurd of men zich door een doolhof van duizenden bierkratten moet wanen.

1 Reactie

Klik hier om te reageren


 • Geachte Dames / Heren,

  Heeft de HVS wellicht ook een eigen krant of tijdschrift, en zo ja, kan ik daarvan een willekeurig exemplaar toegezonden krijgen ?
  Heel veel dank bij voorbaat !

  Met vriendelijke groet,
  Ton van Deijk
  de Poorterstraat 21
  2597 CR Den Haag

Deze pagina is het laatst bewerkt op 17 februari 2020 om 14:48.

Bronnen: geen

Skip to content