Studiegids » Studentenverenigingen » DSCC/DJCR Audentis et Virtutis in Enschede

DSCC/DJCR Audentis et Virtutis in Enschede

Het DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’, kortweg Audentis, is de oudste studenten gezelligheidsvereniging in Enschede en heeft Enschede als studentenstad op de kaart gezet. ‘Audentis et Virtutis’ betekent vrij vertaald ‘Voor hij die durft en moedig is’. Voor het Enschedese studentenleven houdt dit in dat onze 500 leden mensen zijn die de uitdaging zoeken en zich inzetten voor een mooi studentenleven naast de studie.

Het DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’ is een zeer veelzijdige vereniging. Ontstaan uit het DSC ‘Cheiron’ en het DJC ‘Rossinant’ neemt Audentis al 37 jaar de meest prominente plaats in in het Enschedese studentenleven. Vrij vertaald betekent ‘Audentis et Virtutis’ ‘voor hij die durft en moedig is’. Dit motto wordt dan ook in alle facetten van de vereniging ten zeerste uitgedragen. Audentianen zijn ambitieuze, toonaangevende studenten die uitdaging zoeken naast hun studie en die zich in zetten voor een schitterend studentenleven in Enschede.

Door de veelzijdigheid die het DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’ rijk is, vindt een ieder eenvoudig snel haar of zijn plek binnen de vereniging. Een comfortabele kamer is al snel gevonden door de nauwe banden die onderhouden worden met de 12 verenigingshuizen en de vele overige Audentishuizen.

In het eerste jaar van het lidmaatschap worden tijdens het Tribunaaltraject de jaarclubs gevormd, die in het vervolg elke dinsdag de kroeg omtoveren tot hun speeltuin. Naast de verbanden binnen de lichtingen zijn er ook verticale verbanden tussen personen en jaarclubs. Ieder jaar worden de kroegdisputen weer sterker met een nieuwe groep eerstejaars. Daarnaast kunnen eerstejaars jaarclubs zich aansluiten bij een verticaal zoals het College der Eersten of Trekhaak.

De verschillende subverenigingen zorgen ervoor dat ook een ieder zijn of haar hobby kan beoefenen in het gezelschap van mede-Audentianen. Zo is er voetbal bij SVS en hockey bij Heren X en Damesch X, maar ook muziek bij Club 24 en Trammelam.

Informatie over DSCC/DJCR Audentis et Virtutis

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van DSCC/DJCR Audentis et Virtutis. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten
Koepelorganisatie / netwerk:Plaatselijke Kamer van Verenigingen Fact
Huidige ledenaantal:500
Url website:website
Stad:Enschede
Ontgroening:Ja


Geschiedenis van de vereniging

De geschiedenis van het DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’ is tweeledig. Audentis is ontstaan uit de studentenverenigingen DSC Cheiron (1981) en DJC Rossinant (1991).

DSC Cheiron
Het Drienerloos Studenten Corps Cheiron was opgericht met als doel de ‘corpsstudent’ in Enschede te introduceren. Jaarclub Royal Glass wilde de leegte in het Enschedese studentenleven opvullen en de weg vrij maken naar een bruisend studentenbestaan. Doordat de vereniging is opgericht aan de Campuslaan 33, wordt als plaats van oprichting Drienerlo vermeld. De vereniging was sterk intern gericht en had mede daardoor een hoog percentage actieve leden en een fantastische Sociëteit, Philyra, gelegen aan de Walstraat 45-49. Helaas was expansie van het ledenaantal door deze sterke interne structuur een erg moeilijke opgave: het ledental bleef dan ook constant hangen rond de 200.

DJC Rossinant
Drienerloos Jaarclub Convent Rossinant had een veel opener karakter. Erg belangrijk binnen de vereniging was de jaarclubband, welke voortgekomen was uit de oprichting. In 1985 besloot jaarclub Rossinant zich niet aan te sluiten bij een studentenvereniging, maar een verband op te zetten voor onafhankelijke jaarclubs. Door de open structuur van de vereniging vond er een sterke expansie plaats van het ledenaantal en al snel was Rossinant de grootste vereniging van Enschede. Er werd geborreld in jazzcafé De Tor aan de Walstraat op dinsdag en donderdagavonden. Door het ontbreken van een eigen Sociëteit bleef het echter moeilijk om leden goed en actief betrokken te houden bij de vereniging.

Fusie
Tegelijkertijd waren er vele dingen die beide verenigingen samen deden. Zo waren er verscheidene gezamenlijke sportteams en werd er een studentencafe gerund door leden van beide verenigingen. Daarbij waren er vele gemengde huizen en kwamen de leden elkaar tegen in allerlei externe besturen. Na een aanloopperiode van een groot aantal jaren en een grondig en uitgebreid onderzoek zijn beide verenigingen tot de conclusie gekomen dat ze dusdanig weinig van elkaar verschilden dat het bundelen van de krachten een zeer goede stap zou zijn. Het was duidelijk dat beide partijen voor elkaar een erg nuttige aanvulling zouden zijn. Daarnaast zou met het samengaan de grootste en meest toonaangevende vereniging van Enschede worden gecreëerd. Sinds juni 1995 werden er serieuze onderhandelingen gevoerd over een eventuele fusie. Dit alles heeft op 31 maart 1996 geresulteerd in de oprichting van het DSCC/DJCR ‘Audentis et Virtutis’.

Activiteiten:

Wellicht een van de meest belangrijke kenmerken binnen de vereniging zijn de vele commissies die Audentis rijk is. In een commissie kunnen de leden kwaliteiten ontwikkelen die binnen hun studie onderbelicht zijn en nog belangrijker een fantastische tijd beleven. Er zijn verschillende grote commissies zoals de Kick-In commissie en de Dies- & Almanakcommissie, maar ook kleinere commissies zoals de verschillende Eerstejaars commissies en de Batavierenracecommissie. De dies commissie organiseert een week met verschillende activiteiten voor de leden en wordt afgesloten met een gala. Daarnaast wordt er elk jaar een zeilweekend en skireis georganiseerd.

Missie & Visie

De vier facetten van Audentis: traditioneel, veelzijdig, ondernemend en toonaangevend, worden als essentiële steunpilaren beschouwd voor het succes van de vereniging. Deze komen niet alleen tot uiting in het karakter van de vereniging, maar worden ook continu uitgedragen door de leden gedurende de vele evenementen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 november 2019 om 14:47.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud