Studiegids » Studentenverenigingen » Delftsche Studenten Bond in Delft

Delftsche Studenten Bond in Delft

Sinds haar oprichting in 1897 heeft de Delftsche Studenten Bond zich ontplooid tot een vereniging die in vele opzichten uniek is in Delft. Je vindt bij ons alles wat je wilt van een vereniging: de mooiste feesten, sportteams, een studentenhuis, je maakt vrienden voor het leven en dit alles kan op een manier die goed te combineren is met je studie.

Wat de DSB zo speciaal maakt is haar verticale structuur, waardoor je als eerstejaars direct in het midden van de vereniging staat. Ook kunnen deze leden je helpen met je studie, of als je bijvoorbeeld opzoek bent naar een huis. Je bent bij ons als eerstejaars een gelijkwaardig lid, je wordt betrokken bij alle activiteiten en hebt vele mogelijkheden op het gebied van sport, cultuur en commissies.

Ideaal aan de DSB is de grootte van de vereniging. De DSB is groot genoeg voor de indrukwekkendste activiteiten. Niets is te gek, zoals ons afgelopen Lustrum dat we gevierd hebben met 5 geheel gevulde weken met activiteiten en feesten, op de sociëteit en op externe locaties. Anderzijds is is de DSB klein genoeg voor een persoonlijke sfeer op de vereniging.

Informatie over Delftsche Studenten Bond

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Delftsche Studenten Bond. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Type vereniging:Studentenvereniging
Datum opgericht:30 oktober 1897
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:TU Delft en hogescholen Delft
Koepelorganisatie / netwerk:Federatie van Unitatas en Bonden
Huidige ledenaantal:380
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:Sociëteit "Tyche", Oude Delft 123, Delft
Stad:Delft
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Van maandag tot en met donderdag is de Sociëteit geopend vanaf 17.00
Jaarlijkse contributie:130
Ontgroening:Ja

Foto's van Delftsche Studenten Bond

Delftsche Studenten Bond

Geschiedenis van de vereniging

De DSB was de eerste studentenvereniging in Delft die werd opgericht als alternatief voor een lidmaatschap bij het Delftsch Studenten Corps (DSC). Een groep studenten vanuit een debateergroep, besloot tot oprichting, omdat ze zich bij het DSC niet kon vinden in de gang van zaken. Met name de ontgroening en de hoge kosten van het lidmaatschap waren een punt van kritiek. De groep zag echter wel het nut in van het principe van de vereniging, getuige het citaat “voor de ontwikkeling van geest en karakter, voor de menschwording der jongelui, die, pas schooljongens nog, in Delft komend zelfstandig moeten zijn, is samengaan noodzakelijk”.

Direct na de oprichting begon de DSB op te bloeien. Er werden mooie feesten neergezet om de Diës en Lustra te vieren. Het ledenaantal groeide al snel tot over de 100 leden, waar de destijds Polytechnische School rond de 500 studenten had. In deze periode waren de onderverenigingen ook extra actief, te herkennen aan de vele verwijzingen naar activiteiten van die onderverenigingen op de posters voor de Diës en lustra.

Door de jaren heen bleef de DSB groeien. Begin jaren ’50 is de DSB een grote vereniging en wordt zij, door het stijgende ledenaantal, te groot voor haar huidige pand: St. Agathaplein (gedoopt: “Tycheplein”). Zij had nooit durven dromen over een nóg groter pand, maar toch stelt zij een commissie in om te zoeken naar een mogelijk pand om de DSB te huisvesten. Die commissie heeft in 1953 een onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het pand. Daarbij is diep in de historie van Delft en de straat de Oude Delft gedoken. Er zijn verhalen over verschillende eigenaren van het pand op Oude Delft 123 op Sociëteit Tyche. Er is veel onderhandeld over de aankoop van het pand. In het archief zitten veel brieven tussen onderhandelaars. Ook zijn er ook verschillende besprekingen geweest met de eigenaren, de heren van sociëteit Standvastigheid.

Nadat het pand is aangeschaft, is het pand direct onder handen genomen en in twee maanden is het veranderd in een studentensociëteit. In de lokale media zijn verschillende berichten geplaatst over de aankoop van het pand aan de Oude Delft door de Delftsche Studenten Bond. De vereniging op zoek naar een pand had eindelijk haar onderkomen.

Activiteiten:

Bij de DSB is er altijd wel wat te beleven. Naast de vier borrels per week organiseren de leden een breed scala aan activiteiten. Dit kan twee weken vol evenementen zijn, maar ook een idee wat spontaan wordt neergezet, zo gek als jij het kan maar bedenken zetten wij het neer. Daarnaast organiseren de colleges (de verticale groepen binnen DSB) veelal hun eigen activiteiten, waaronder weekendjes weg, kerstdiners en vakanties.

Naast colleges kent de DSB ook onderverenigingen, waarvan sommigen zelfs uniek zijn in Delft. Onderverenigingen bieden mogelijkheden tot sport en cultuur. Sommige onderverenigingen zijn wekelijks actief, anderen organiseren een paar keer per jaar een activiteit. Voorbeelden van onderverenigingen zijn teamsporten, klimmen, zeilen, schieten, (kaart/bord)spelen, muziek (band, DJ etc.), toneel, tourfietsen, bierbrouwen, autopuzzelritten en debatteren. Bij de verschillende onderverenigingen kun je jouw eigen slag slaan in sport en cultuur!

Verder kun je van maandag tot donderdag voor een studentenprijs een maaltijd verkrijgen die speciaal wordt klaargemaakt door onze eigen chefkok. Op onze open Eettafel eten niet alleen leden, ook veel externen komen wekelijks langs voor een heerlijk maaltje.

Missie & Visie

Het grondbeginsel van de vereniging is de gelijkwaardigheid van de leden; een eerstejaars lid heeft dezelfde rechten en plichten als ieder ander lid. Doordat DSB is opgericht vanuit een debateergroep staat het (leren) vormen van een eigen mening en de te uiten bij ons hoog in het vaandel. Zo wordt er ook vanuit de vereniging gemotiveerd om je eigen mening te vormen en zo jezelf optimaal te ontplooien.

De Delftsche Studenten Bond heeft een verticale structuur. Binnen de vereniging zijn bijna alle leden lid van zogenaamde colleges: vriendengroepen waar leden van alle jaargangen bij horen. Voordelen van deze structuur zijn bijvoorbeeld dat nieuwe leden snel geïntegreerd raken in de vereniging. Ook blijven ouderejaars hierdoor betrokken bij de vereniging en zijn vaak nog erg actief. Het is ook mogelijk om als eerstejaars een jaargroep op te richten, die later kan uitgroeien tot een nieuw college.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 9 juli 2020 om 09:06.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud