Studiegids » Studentenverenigingen » Christelijke Studenten Vereniging ‘Alpha’ in Enschede

Christelijke Studenten Vereniging ‘Alpha’ in Enschede

Alpha is een christelijke studentenvereniging met rond de 110 leden. Hiermee zijn wij de grootste christelijke studentenvereniging in Enschede. Desondanks is Alpha een hechte vriendengroep waar bijna iedereen elkaar kent. Wat ons het meeste onderscheid van andere christelijke verenigingen in Enschede is de diversiteit in onze vereniging. Bij Alpha vind je leden met allerlei verschillende achtergronden, van reformatorisch tot pinkstergemeente, van katholiek tot helemaal geen kerkelijke achtergrond, van mensen die actief met het geloof bezig zijn tot mensen die juist zoekende zijn. Die diversiteit zorgt ervoor dat veel verschillende mensen zich thuis voelen bij C.S.V. Alpha en dat er altijd aanleiding is tot een goede discussie en veel gezelligheid.

Informatie over Christelijke Studenten Vereniging 'Alpha'

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Christelijke Studenten Vereniging 'Alpha'. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Type vereniging:Christelijke gezelligheidsvereniging
Datum opgericht:28-04-1980
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten
Koepelorganisatie / netwerk:OZON, ChOOSE, P.K.v.V. Fact, IFES
Huidige ledenaantal:109
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:Kamer 322, Bastille, De Hems 10, Enschede
Stad:Enschede
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Donderdag 21:00-04:00
Jaarlijkse contributie:75
Ontgroening:Nee

Foto's van Christelijke Studenten Vereniging 'Alpha'

Christelijke Studenten Vereniging 'Alpha'

Geschiedenis van de vereniging

Omdat er destijds nog geen studentenverenigingen waren, hebben Gert Sollie en Johan Alebregtse op 28 april 1980 C.S.V. Alpha opgericht met hulp van S.S.R.-N.U. uit Utrecht. In dit eerste jaar van Alpha werden de bijbelkringen uitbesteed aan de RSK, maar in 1981 werden er eigen bijbelkringen opgezet. In dit jaar werd ook Vivaan in gebruik genomen, de eerste sociëteit van Alpha, en kreeg het bestuur van Alpha een bestuurskamer. In 1994 wordt het eerste dispuut van Alpha opgericht, ‘O Tempora, O Mores’. In de opvolgende jaren zijn daar nog drie andere disputen bijgekomen, ‘Primer Plato’ in 1998, M.I.S.C. in 2001 en ‘Kyros’ in 2007. In 1998 zijn Alpha-huizen officieel erkend. Destijds waren dit De Kadullen, Datsja Na Zdorovje, Villa Bizarkas, de Vuige Bastards en ’t Paalhuis. Inmiddels is Villa Bizarkas geen Alpha-huis meer maar zijn Akatsuki No Ie, Het Krat en Shine hier nog bijgekomen. In 1999 worden de sing-ins geïntroduceerd. In 1996 heeft de Universiteit Twente een oud Polaroid opslagpand, De Pakkerij, overgekocht en deze omgebouwd tot sociëteitsgebouw voor de vier grootste studentenverenigingen van Enschede, DSCC/DJCR Audentis et Virtutis, A.S.V. Taste en AEGEE Enschede en C.S.V. Alpha. Hier zit onze sociëteit nu nog steeds. In 2012 wordt het sociëteitsbestuur en het algemene bestuur voor het eerst één full-time bestuur dat voor zowel Alpha als Flux verantwoordelijk is. In voorgaande jaren was er altijd een apart part-time sociëteitsbestuur en part-time algemeen bestuur. In 2016 is de huidige website in gebruik genomen. Deze is door de ICT-commissie van Alpha van de grond af opgebouwd en bevat onder andere de ledenadministratie en inschrijfformulieren voor activiteiten. Hier is in 2017 een zelfgebouwd streepsysteem bijgekomen, gelinkt aan de ledenadministratie van de website van Alpha.

Activiteiten:

Bij Alpha hebben we een aantal vaste activiteiten en daarnaast nog heel veel andere activiteiten.
Eens in de twee weken hebben we op dinsdagavond kring. Je gaat dan eerst met je kring eten bij iemand thuis. Daarna bespreken christelijke kringen iets uit de Bijbel of bespreken een thema met de Bijbel ernaast. De respecterende leden bespreken maatschappelijke thema’s. Daarna is er vaak nog een naborrel met je kring.
Op donderdagavond hebben wij elke week een borrel in onze sociëteit Flux. Hier hangt een gezellige sfeer, met zachte achtergrondmuziek waardoor je gezellig met elkaar kan praten onder het genot van een biertje of een ander drankje. Ook wordt er een aantal keer per jaar een feest georganiseerd door een dispuut of het bestuur waarbij de feestverlichting aangaat, de muziek wat harder gaat en we lekker feest vieren.
Voor de borrel op donderdag is er een aantal keer per jaar ook een thema-avond en/of sing-in. Hierbij vertelt een spreker iets over een academisch of christelijk onderwerp en/of gaan we met elkaar christelijke liederen zingen.
Elk kwartiel hebben we een vrijwilligersactie. Hierbij gaan we met een groepje leden bijvoorbeeld een achtertuin opknappen of spelletjes spelen met ouderen.
Naast deze vaste activiteiten zijn er ook nog veel andere activiteiten die door het jaar heen worden georganiseerd, zoals sportactiviteiten, een gala, film of voetbal kijken, een cantus, een rondleiding door de Grolsch fabriek, een zeilweek, weekenden weg en nog veel meer andere dingen.

Missie & Visie

Binnen de vereniging kennen wij het principe van de 3 V’s. Dit zijn vorming, verantwoordelijkheid en vriendschap. Deze 3 V’s gebruiken wij bij het invullen van de agenda. Zo is vorming bijvoorbeeld terug te zien in de kringen, christelijke thema-avonden en sing-ins, verantwoordelijkheid in de vrijwilligersacties die we doen en vriendschap in de gezellige borrels en de algehele sfeer binnen de vereniging.

Overige Informatie

Bij Alpha onderhouden we nauwe banden met andere verenigingen. Dit doen we via drie verschillende verbanden.
ChOOSE is een verband tussen de christelijke verenigingen van Enschede: C.S.V. Alpha, NSE, VGST en RSK. Hiermee hebben wij elk jaar een zogenaamde broederweek waarin wij allerlei activiteiten doen samen met de leden van de andere drie verenigingen. Daarnaast zijn er door het jaar heen verschillende activiteiten samen met de andere verenigingen.
OZON is een landelijk verband tussen de christelijke verenigingen C.S.V. Alpha, S.S.R.-N.U. (Utrecht), C.S.R. Delft en Lux Ad Mosam (Maastricht). Hiermee hebben wij elk jaar vier activiteiten: twee borrels, een congres en een inval (barovername). De locatie van deze activiteiten wordt elk jaar doorgewisseld tussen de verenigingen. Daarnaast worden er soms ook nog andere activiteiten georganiseerd zoals een liftweekend.
P.K.v.V. Fact is een verband tussen C.S.V. Alpha en de andere verenigingen in De Pakkerij, het gebouw waar onze sociëteit in zit. Dit zijn DSCC/DJCR Audentis et Virtutis, A.S.V. Taste en AEGEE Enschede. Hiermee werken wij vooral tijdens de Kick-In samen, de introductieweken van de universiteit.

Binnen Alpha kennen we vier disputen. Dit zijn O Tempora, O Mores, vaak afgekort tot Mores, Primer Plato, vaak afgekort tot PP, M.I.S.C. en Kyros. Mores is het oudste dispuut en is opgericht voor het behoud van de mores, oftwel de ongeschreven regels. PP is het culinaire dispuut van Alpha, en houdt van het bereiden van culinaire gerechten en het eten daarvan. PP is tevens het enige dispuut met zowel mannelijke als vrouwelijke leden. M.I.S.C. is het vrouwendispuut van Alpha en is opgericht om met alle vrouwen van Alpha leuke activiteiten te doen. Als laatste hebben we het cultureel-wijsgerig herendispuut Kyros, dat is opgericht om goede discussies te voeren met elkaar over maatschappelijke en culturele thema’s.

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Beste mensen,
    Wat enorm belachelijk dat jullie in jullie promofilmpje een leeg biertje vasthielden, en dat er letterlijk geen enkele riet tevoorschijn is gehaald. Dit kan niet door de beugel, ik schrijf me uit.
    Walgelijk gedrag
    Groeten Cor

Deze pagina is het laatst bewerkt op 8 april 2020 om 11:02.

Bronnen: geen

Skip to content