Studiegids » Studentenverenigingen » A.S.V. Taste in Enschede

A.S.V. Taste in Enschede

A.S.V. Taste is met ruim 500 leden de grootste en meest ondernemende studentenvereniging van Enschede. De vereniging kent verschillende jaarclubs, disputen, genootschappen en commissies. Taste, opgericht in 1988, is sinds 1996 gevestigd in de Pakkerij aan de Oude Markt. Hier komen de leden verschillende dagen in de week bijeen op Sociëteit Antigoon.

A.S.V. Taste kent drie verschillende ledencorporaties. Namelijk jaarclubs, disputen en genootschappen. Een jaarclub is een horizontaal verband, dat wil zeggen dat er alleen mensen uit het zelfde jaar in een jaarclub zitten. Meestal bestaat deze uit acht tot tien personen, met man en vrouw gescheiden. Disputen en genootschappen zijn verticale verbanden. Dit betekent dat er elk jaar een nieuwe lichting zich bij het dispuut of genootschap voegt. Op die manier zijn er dus verschillende jaargangen bij hetzelfde dispuut of genootschap.

De jaarclubs gaan elke dinsdag met elkaar eten bij iemand thuis. Vervolgens gaan deze naar de kroeg om hier nog gezellig een biertje te drinken met je eigen jaarclub, maar ook zeker met anderen! De verticalen borrelen elke donderdag met elkaar op sociëteit Antigoon. Sommigen eten ook nog met elkaar, al dan niet op donderdag.

Verder kent Taste nog vele commissies. Met commissies kan je activiteiten, evenementen of reisjes organiseren voor de leden van Taste, of daarbuiten. Een goede manier om op organisatorisch vlak wat te leren, en daarnaast is het ook hartstikke leuk! Zo hebben we een SkiCie, die een skireis regelt, of een activiteiten commissie, voor verschillenden activiteiten door het hele jaar.

Informatie over A.S.V. Taste

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van A.S.V. Taste. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Type vereniging:Studentenvereniging
Datum opgericht:30 november 1988
Status vereniging:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten
Koepelorganisatie / netwerk:Plaatselijke Kamer van Verenigingen Fact
Huidige ledenaantal:550
Url website:website
Bestuur / kantoorlocatie:Oude Markt 24a
Stad:Enschede
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:Dinsdag: 21.00 - 02.00 uurDonderdag: 21.00 - 04.00 uurVrijdag: 22.00 - 01.00 uurZondag: 22.00 - 01.00 uur
Jaarlijkse contributie:93.1
Ontgroening:Ja

Foto's van A.S.V. Taste

A.S.V. Taste

Geschiedenis van de vereniging

Oprichting Taste

Op 1 december 1961 gaat de Tweede Kamer akkoord met de vestiging van een derde Technische Hogeschool in Enschede. Vanaf die dag is er veel gebeurd op landgoed Drienerloo, de vestigingsplaats van de Technische Hogeschool Twente. De campus op de 95 hectare grond breidt zich gedurende de jaren steeds meer uit en in 1986 wordt de Technische Hogeschool omgedoopt tot Universiteit Twente.

In de jaren ’80 verandert niet alleen de THT van naam, begin jaren 80 ontstonden ook de eerste studentenverenigingen in Enschede. Algemene Studentenvereniging Taste wordt op 30 november 1988 opgericht in de kelderbar op de campus van de universiteit. Begonnen als een kleine studentenvereniging, maar ondertussen uitgegroeid tot een vereniging met 550 leden.

Van de campus naar de stad
Al snel was er geen plaats meer voor de studentenverenigingen op de campus en moesten de studentenverenigingen A.S.V. Taste, Audentis et Virtutis (toen nog Cheiron en Rossinant), Alpha en AEGEE uitwijken naar het centrum van Enschede. Taste moest op zoek naar een nieuwe locatie en komt terecht boven discotheek La Conga op Oude Markt 18. Sociëteit Antigoon is vanaf dan een feit en de kroeg breidt zich door de jaren heen flink uit met een tweede verdieping waar ruimte komt voor de kleine sociëteit, een extra commissieruimte en een bestuurskamer.

Sociëteit boven La Conga omgeruild voor Pakkerij
In 1992 wordt het pand boven de La Conga toch te klein. Werkgroep COLDR oftewel, Commissie Onderzoek Luchtkastelen en Droompaleizen, wordt opgestart om te kijken naar nieuwe huisvestingsmogelijkheden voor Taste. Niet alleen Taste houdt zich bezig met nieuwe huisvesting, ook andere studentenverenigingen hebben baat bij een nieuw onderkomen en in 1994 komen 5 studentenverenigingen en de UT bijeen om gezamenlijk een oplossing te vinden voor de huisvesting. Het oog valt op het oude POLAROID pand, gevestigd aan de Oude Markt van Enschede.

In de zomer van 1996 zijn de knopen doorgehakt en helpen vele Taste leden mee met de verhuizing van Sociëteit Antigoon van Oude Markt 18, naar Oude Markt 24. Taste komt terecht op de eerste verdieping van het POLAROID pand, wat sinds de studentenverenigingen zijn gevestigd in het gebouw ‘de Pakkerij’ wordt genoemd. Tot op de dag van vandaag beschikt Societeit Antigoon over een prachtige grote en een kleine sociëteit. Ook zijn er verschillende werk en opslagruimtes voor zowel het bestuur als commissies.

Oprichting eerste disputen

Taste beschikt binnen de vereniging over zowel een jaarclubcultuur als een disputencultuur. Op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag heeft Taste kroegavonden voor de leden waarvan de dinsdag een jaarclubavond en de donderdag een disputenavond is. De eerste disputen (ook wel verticalen genoemd) van Taste zijn opgericht in begin jaren ’90 met als oudste dispuut, dispuut Thoridor. Op donderdagavond zijn 3 damesdisputen, damesdispuut Bastet, damesdispuut Mnemosyne en Academisch damesdispuut Leone Rode aanwezig op de kroeg en 3 herendisputen, dispuut Thoridor, Filosofisch dispuut Pantha Rhei en Heerendispuut Fubar. Taste beschikt tevens over verschillende genootschappen, waarvan het actiefste genootschap, Moresgenootschap Ius Sanctus ook iedere donderdag te vinden is op de kroeg.

Van 2 besturen naar 1

In 2011 worden door de overheid en de Universiteit Twente steeds meer maatregelen genomen tegen het langstuderen. Zo krijgen studenten bijvoorbeeld te maken met de harde-knip, beperkingen op het reisrecht en veranderingen omtrent studiefinanciering. Kortom, het studieklimaat is steeds meer aan het veranderen en daarom is Taste genoodzaakt de twee besturen die zij kent, het Sociëteit Bestuur wat over de stichting gaat en het Dagelijks Bestuur wat zich ontfermt over de vereniging, samen te voegen. Sinds 2012 kent Taste daarom nog maar één bestuur, Het Bestuur, wat zowel omkijkt naar de stichting als de vereniging. In plaats van 12 bestuurders, 6 SB en 6 DB, kent Taste nu nog 8 bestuurders die zich een jaar lang inzetten voor de club.

Activiteiten:

A.S.V. Taste is meer dan een studentenvereniging. Ieder jaar worden er door verschillende commissies een hoop leuke activiteiten georganiseerd. Voorbeelden van deze activiteiten zijn een zeilweekend, skireis, city trip, boottocht in Amsterdam op Koningsdag, gala’s en projecten met basisscholen.

Missie & Visie

Het doel van A.S.V. Taste is om studenten in Twente te verenigingen en hun algemene persoonlijkheidsvorming te bevorderen, in het bijzonder hun omgangs- en gezelligheidsleven en hun contacten met anderen. Dit doel bereiken we door wekelijks te borrelen op onze eigen sociëteit en activiteiten te organiseren zodat iedereen zich thuis voelt binnen onze vereniging.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 17 februari 2020 om 14:32.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud