Studiegids » Sportverenigingen » Roeiploeg Utrecht in Utrecht

Roeiploeg Utrecht in Utrecht

Vroeger, toen Utrecht nog “aan zee” lag, was er een zeevaartschool in Utrecht. Hier werd geroeid met sloepen, door de singels en grachten van Utrecht. De zeevaartschool is inmiddels verleden tijd, maar het roeien in Utrecht bestaat nog steeds. De grote overnaadse houten sloepen zijn een vertrouwd beeld in de Utrechtse grachten en zijn tegenwoordig eigendom van Roeiploeg Utrecht. Daarnaast mag de Roeiploeg Utrecht gebruik maken van de faciliteiten als clubhuis van de “Jonge Koop van Utrecht”. Een Groninger Tjalk welke gelegen is in de parkhaven in Utrecht, op ongeveer 10 minuten lopen van het centraal station van Utrecht.

Tijdens het roeiseizoen wat loopt van maart tot november, wordt er elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdagavond getraind in de wateren in en rondom Utrecht: Oudegracht, Stadssingel, Kromme Rijn, Merwede Kanaal en Vaartse Rijn. Om 19.00 uur verzamelen we op onze tjalk, gelegen in de Veilinghaven. Dan maken we de sloepen gereed voor vertrek en wordt er vaak nog een kopje koffie gedronken. Uiterlijk 19.30 uur vertrekken we om te trainen.

Hoe lang we roeien hangt af het team en eventueel van de wedstrijd waar we op dat moment voor aan het trainen zijn. De trainingen variëren van 45 minuten tot 3 uur, waarbij we diverse trajecten in en om Utrecht roeien, waaronder een rondje door de binnenstad van Utrecht. Na de training blijven de meeste roeiers nog even hangen en worden er, onder het genot van een drankje, de nodige sterke verhalen gewisseld.

De wedstrijden bestaan uit het algemeen uit een afstand tussen de 15 en 25 kilometer. Soms wordt een roeiwedstrijd verbonden aan een weekend, vanwege de afstand bijvoorbeeld in het Belgische Gent en het zeeuwse Bruinisse. Soms wordt de race opgedeeld aan twee dagen zoals Muiden-Pampus-Muiden, waarin de afstand is beperkt, maar wel twee keer op zaterdag en een keer op zondag pampus moet worden gerond door de teams..

Informatie over Roeiploeg Utrecht

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Roeiploeg Utrecht. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Naam vereniging:Roeiploeg Utrecht
Activiteiten:Sloeproeien
Aantal leden / teams:80
Datum opgericht:1-3-1993
Plaatsnaam:Utrecht
Website:website

Geschiedenis van de vereniging

Roeiploeg Utrecht is in 1993 opgericht door docenten en studenten van de opleiding Operationele Techniek (OT), waar de zeevaartschool in is opgegaan. De vereniging werd toen opgericht met de naam Roeiploeg OT. De opleiding OT is later overgegaan in de Faculteit Natuur en Techniek (FNT) van de Hogeschool Utrecht. De naam is toen aangepast naar ‘Roeiploeg Hogeschool Utrecht’. Doordat het sloeproeien geen verplicht vak meer was op de Hogeschool, wat bij de zeevaartschool nog wel het geval was, werd de instroom van studenten steeds kleiner. Om deze reden is begin 2015 besloten om de naam aan te passen naar Roeiploeg Utrecht. Deze naam sluit beter aan bij vereniging en draagt uit dat we voor iedereen open staan.

Doel van de vereniging

Het sloeproeien in Utrecht in stand te houden en daarbij alle leden en potentiele leden de kans te bieden om kennis om te blijven sloeproeien in de wateren in en rond Utrecht. Hierbij bieden wij leden een de mogelijkheid om puur recreatief te roeien, of na veel trainingen mee te strijden voor een top 5 klassering in de 1ste klasse van de landelijke competitie. Tevens beschikken wij over een dames en mixed team, dus voor elk wat wils. Wij bieden geen mogelijkheid aan minderjarige omdat wij hiervoor te weinig ruimte om ons faciliteiten hiervoor aan te passen.

Prestaties

De heren en ons mixed team hebben beide geroeid in de 1ste klasse van het landelijk klassement. En onze dames zijn zelfs in de hoofdklasse uitgekomen vorige jaar. In de afgelopen jaren hebben wij onze prijzen kast regelmaat kunnen vullen. Onze dames zijn in staat geweest om zich twee jaar op rij tot belgisch kampioen sloeproeien te laten kronen. Onze heren hebben ondanks de grote concurrentie de winst in van de utrechtse sloeproei wedstrijd weten binnen te halen voor de vereniging.
Tenslotte zijn de utrechtse sloepen een vaste deelnemer aan de Harlingen Terschelling sloeproei wedstrijd, waarbij oa in 2205 een topprestatie is neergezet door bij sloepen over de finisch te roeien, terwijl meer dan 3/4 van het totale veld de overkant niet heeft gehaald op eigen kracht.

Verbonden aan

De veteranen van de roeiploeg Utrecht hebben een eigen vereniging opgericht genaamd “Oude Rot Roeiploeg utrecht”. Deze mannen trainen op maandag avond en nemen in het seizoen een slechts een paar wedstrijden. Daarnaast is de “Jonge Koop van Utrecht”, een Groninger Tjalk welke fungeert als clubhuis en volgschip, in beheer bij een stichting welke exclusief in het leven is geroepen om deze tjalk in de vaart te houden voor de roeiploeg Utrecht.

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Wat leuk te lezen dat het sloeproeien nog steeds actief wordt beoefend. Ik was van 1973 t/m 1975 stuurman van de roeiploeg HZSU. Onder leiding van Ton Eichorn ( sport leraar ) zijn we in Vlissingen , Terschelling en Rotterdam geweest om tegen de zeevaartschool ter plaatse te roeien . Op stroom roeien was een nieuwe ervaring voor de Utrechters. Mooie ervaringen , leuke tijden . Ook ir. Hoepelman ( directeur) was een enthousiast volger.
    Ik lees graag nog van jullie belevenissen .
    Groet Karel Mikx , Tiel

Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 maart 2020 om 13:13.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud