Studiegids » Sportverenigingen » M.S.R.V. Saurus in Maastricht

M.S.R.V. Saurus in Maastricht

Met 450 leden, ruim 35 jaar aan historie en een eigen botenhuis aan het Maastrichtse water is Saurus dé studentenvereniging voor de student die van zijn studententijd een wereldtijd wil maken.

Of het nu dagelijks en op topsport niveau is, of alleen als de zon hoog aan de hemel staat: bij Saurus wordt er volop geroeid. Coaches, fitness-apparatuur en een uitgebreide vloot staan ter beschikking voor iedereen die zich wil wagen aan de roeisport, dé studentensport bij uitstek! Binnen enkele jaren kan een beginnende roeier zich opwerken tot de internationale top.
Maar Saurus is ook volop een studentenvereniging: een eigen pand met kroeg, een rijke structuur aan genootschappen, verticalen, jaarteams en commissies én de mogelijkheid om op elk moment in de boot te stappen, maken Saurus zelfs tot de meest complete vereniging van Maastricht.

Informatie over M.S.R.V. Saurus

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van M.S.R.V. Saurus. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Naam vereniging:M.S.R.V. Saurus
Activiteiten:Roeien
Aantal leden / teams:450
Datum opgericht:27 mei 1983
Plaatsnaam:Maastricht
Website:website

Geschiedenis van de vereniging

De Maastrichtse Studenten Roeivereniging Saurus is opgericht in 1983 en telt ongeveer 450 leden. Waar het begon met een groep van 30 oud-studentenroeiers in de loods van MWC, is de vereniging inmiddels doorgegroeid tot de grootste studenten(sport)vereniging in Maastricht met een indrukwekkend eigen Sociëteitsgebouw inclusief botenloods aan Zuid Willemsvaart.

Sinds 1992 kent de vereniging ook een sterk ontwikkeld gezelligheidsdeel als gevolg van de opening van de eigen sociëteit aan de Statensingel (later is zij verhuisd naar de Bosscherweg). De combinatie van (top)sport en het kroegleven bleek een gouden formule. De vereniging groeide en wist elke INKOM meer leden aan te trekken. Dit was ook terug te zien in het aantal eerstejaarsroeiers. In 1999 wist Saurus haar eerste zware acht op de Nederlandse wateren te leggen. Het was voor het eerst in de geschiedenis van Saurus dat ze drie eerstejaars achten op het water konden leggen (zware mannen, lichte mannen en dames). Hierna volgde vele successen op de nationale en internationale wateren, met als hoogtepunt de zilveren medaille van Daniël Mensch op de Olympische spelen in Athene.

Doel van de vereniging

Saurus heeft als doel ambitieuze studenten te verbinden door sport, ontwikkeling en gezelligheid.

Ten eerste verbind Saurus het roeien op elk niveau. Of je nu als wedstrijdroeier zes keer in de week traint, of slechts af en toe met je jaarteam de boot in stapt, Saurus faciliteert materiaal en coaching om het beste uit jouw sportieve avontuur te halen. Als wedstrijdroeier zal je vanaf het voorjaar strijden op de nationale wateren en er alles aan doen om zo goed mogelijk te presteren. Je let op je voeding en zorgt voor voldoende slaap. Doordat je met topsport bezig bent, zul je extreem fit worden en je lichaam leren kennen. Je leeft in een strak ritme, wat bevorderend werkt voor je studie. Als blijkt dat het roeien jou ligt en je gaat ermee door, dan is het mogelijk om in twee jaar een uitnodiging van de roeibond te ontvangen. Binnen drie jaar is het zelfs mogelijk om deel te nemen aan een wereldbeker. Dit blijkt uit het feit dat bijna alle afgevaardigde roeiers voor Nederland op de Olympische spelen, de WK of EK zijn begonnen met roeien bij een studentenvereniging.

Is het roeien op topsportniveau teveel van het goede voor jou? Lijkt het roeien je nog wel leuk, maar wil je het feesten niet opgeven? Dan is het competitieroeien wellicht iets voor jou! Competitieroeien kan op verschillende niveaus: van super fanatiek, meerder malen per week trainen en zo veel mogelijk wedstrijden starten tot een recreatief niveau van roeien waarbij gezelligheid voorop staat. Voor elk niveau zijn er wedstrijden die bij jou en je team passen. Daarnaast worden alle competitiewedstrijden gekenmerkt door de legendarische feesten die elke zaterdag worden georganiseerd, hier leer je roeiers en hun verenigingen uit alle hoeken van Nederland kennen. Doordat je sport maar tegelijkertijd ook feest, is competitieroeien de ideale combinatie om fit te blijven tijdens je studententijd!

Tot slot, kent Saurus een groot aantal commissies, waarin veel leden actief zijn. De meeste commissies dienen ter ondersteuning van een bestuurslid of hebben een specifiek, of tijdelijk doel zoals het organiseren van wedstrijden en andere activiteiten. De commissies ondersteunen de leden in hun passie en brengt leden praktische ervaringen op organisatorisch vlak. Zo organiseert de SIRcie een jaarlijks een nationale wedstrijd met honderden deelnemers, is de Fotocie een eerste opstapje voor iedereen met een passie voor fotograferen, staat een aantal Soccie-leden twee keer per week achter onze mooie bar, en klust onze materiaalcommissie wekelijks om ervoor te zorgen dat de vloot optimaal gebruikt kan worden.

Prestaties

Saurus roeit sinds 1986 op wedstrijdniveau en heeft in haar jonge geschiedenis vele overwinningen behaald. In 1988 trokken Gijs Kloek en René Knol op de ARB en de Slotwedstrijden de eerste drie blikken voor de vereniging. Daarna volgde meerdere successen, zowel op nationaal als internationaal niveau:
Dominique van der Pauw, 2005, Nederlands Kampioen in de 4-;
Dirk Evers en Maarten Edie, 2005, Europees Studentenkampioen in 2x (Cardiff);
Eerstejaars Lichte 4+, 2007, Koninklijke Holland Beker/ World Cup (Amsterdam, Bosbaan);
Eerstejaars Zwaar 4+. 2017, Klassementswinst EJ4+
Saskia Verhoef, 2019, Koninklijke Holland Beker/World Cup in WU4x (Rotterdam).

Daarnaast kent Saurus in haar geschiedenis elf roeiers met de SA-status (8 of meer blikken), waarvan twee in de laatste drie jaar!

Het hoogtepunt uit de geschiedenis van Saurus is de zilveren medaille van Daniël Mensch, gewonnen in Athene in 2004 gezeten in de Holland Acht. Mensch won met de Holland Acht eerder al twee keer de Grand Challenge Cup op de Henley Royal Regatta.

Verbonden aan

Binnen Saurus hebben leden ook de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een genootschap of verticaal. Een genootschap bestaat uit een groep dames of heren, die met elkaar en andere disputen van Nederland regelmatig deelnemen aan activiteiten of samen borrelen. Op het moment kent Saurus twee damesgenootschappen, M.D.G. Nynève en M.D.G. Linque, en twee herengenootschappen: M.H.G. Librium en H.G. Sunergos.

Naast genootschappen bezit Saurus zowel een heren verticaal, M.H.V. Viramitas als een dames verticaal, M.D.V. Vivaeda. Elk jaar sluit een nieuw jaarteam zich aan bij de bestaande groep. Net zoals de genootschappen, doet het verticaal aan verschillende activiteiten van andere disputen binnen studerend Nederland mee.

De genootschappen van Saurus organiseren, samen met de verticalen, jaarlijks de Disputen Roeidag. Op deze dag doen disputen vanuit heel Maastricht mee aan een roeiwedstrijd, waar zij de voorafgaande weken voor getraind hebben onder begeleiding van een grote groep enthousiaste Sauriërs. Op deze dag komt geheel studerend Maastricht nader tot elkaar langs de Zuid Willemsvaart om hun dispuutsgenoten aan te moedigen op de Maastrichtse wateren. Naast het competitieve element zijn er vele kantactiviteiten te beleven waar het gouden vocht rijkelijk vloeit.

Overige Informatie

Ben jij benieuwd naar de kracht van de combinatie? En wil jij van je studententijd een wereldtijd maken? Bekijk onze website voor meer informatie, of stuur een mail naar bestuur@msrvsaurus.nl

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 mei 2020 om 13:51.

Bronnen: geen