Studiegids » Sportverenigingen » GSSV Donar 1881 in Groningen

GSSV Donar 1881 in Groningen

GSSV Donar 1881 is de schermvereniging voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Schermen is een elegante sport waar je slimmer, sneller en preciezer dan je tegenstander moet zijn. Schermen is zowel een work-out voor je hele lichaam, als een oefening voor je geest. Een ander mooi aspect van het schermen is dat er niet één lichaamstype bestaat voor de sport – op olympisch niveau zijn er naast lange, dunne schermers, ook schermers die steviger zijn gebouwd.

Een keer per week na de training drinken we gezamelijk een drankje en praten we een beetje na. Verder hebben we door het jaar heen een aantal terugkerende evenementen, waaronder het Ranzig Schermtoernooi – een nachtelijk toernooi vol met schermen en scherm-gerelateerde spelen.

We staan open voor leden van alle niveaus, van absolute beginners tot ervaren schermers. Daarnaast hechten we groot belang aan persoonlijke vrijheid binnen onze club, en willen dat iedereen zich zelf kan zijn – we doen dus niet aan ontgroeningen.

Heb je interesse? Kom vooral een keer langs bij een van onze trainingen! Om mee te doen heb je niet meer nodig dan gewone sportkleding (bij voorkeur met een lange broek) en zaalschoenen. De rest van de uitrusting kan geleend worden van de club.

Informatie over GSSV Donar 1881

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van GSSV Donar 1881. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Naam vereniging:GSSV Donar 1881
Activiteiten:Schermen
Aantal leden / teams:30
Datum opgericht:17 januari 1881
Plaatsnaam:Groningen
Website:website

Geschiedenis van de vereniging

GSSV Donar 1881 is de oudste actieve schermvereniging van Nederland, opgericht op 17 januari 1881 als sportvereniging van het Groningse corps “Vindicat Atque Polit”. De geschiedenis van het studentenschermen in Groningen gaat zelfs nog verder terug, tot 1848 met de oprichting van Schermschool Mars waar Donar uit voort is gekomen.

Tot de jaren 60 van de 20e eeuw was Donar een multisportvereniging, maar de verschillende sporten zijn daarna verder gegaan in aparte verenigingen (dit heeft geleid tot de enigzins verwarrende situatie dat er meerdere sportverenigingen zijn in Groningen die de naam Donar dragen). De schermvereniging is in 1966 afgesplitst van het corps en is tegenwoordig open voor alle studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. In het laatste decennium zijn we sterk geïnternationaliseerd, en ongeveer de helft van onze leden is komt nu uit het buitenland.

Doel van de vereniging

We willen zoveel mogelijk studenten de kans geven om van de schermsport te genieten. We trainen twee keer per week, waarbij we zowel algemene conditie- en krachttraining doen als meer schermspecifieke oefeningen. Daarnaast bestaat een groot deel van onze trainingen uit vrij schermen, waarin je in potjes tegen je clubgenoten je schermvaardigheden kunt toetsen.

Als lid van Donar zijn er veel mogelijkheden om aan schermtoernooien mee te doen; zelfs als je nog maar recent met schermen bent begonnen.

Prestaties

Goud NK Dames Floret
Goud NK Heren Sabel

Verbonden aan

We zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond, maar een lidmaatschap bij de bond is alleen noodzakelijk voor bepaalde wedstrijden. Verder zijn we gelieerd aan de overkoepelende Groningse studentensportvereniging ACLO.

Daarnaast hebben we vriendschappelijke banden met burgerschermverenigingen in de regio (inclusief enkele verenigingen in Duitsland) waarmee we elk jaar een aantal vriendschappelijke toernooien organiseren. Verder bestaat er in Nederland een levendig studentenschermleven – en samen met schermverenigingen van andere studentensteden hebben we aparte studentencompetitie.

Overige Informatie

Lidmaatschap kost €55 per jaar.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 september 2020 om 11:03.

Bronnen: geen

Skip to content