Studiegids » Scriptie

Scriptie

Ben jij informatie aan het verzamelen over het schrijven van een scriptie? Dan is dit artikel op het juiste moment op je pad gekomen. Hier lees je alles over het schrijven van scripties – ofwel thesissen – en de hulp die je kunt inzetten om jouw scriptieperiode soepel te kunnen doorlopen.

Waar wil je meer over weten?

Wat is een scriptie/thesis?

Je scriptie is het eindproduct van je leertraject op een hogeschool of universiteit. Een scriptie is een wetenschappelijk onderbouwd geschrift dat jouw kennis over een specifiek onderwerp weerspiegelt. Een scriptie schrijf je tijdens de afrondende fase van jouw opleidingstraject. 

Over het algemeen wordt een scriptie geschreven over een periode van een aantal trimesters. Het schrijven van een bachelorscriptie duurt over het algemeen twee trimesters. Een trimester bestaat uit drie maanden. We hebben het dus over een periode van een half jaar.

Onderwerp scriptie kiezen 

Het is belangrijk om goed na te denken over het onderwerp van je scriptie. Aangezien je een aanzienlijk gedeelte van je studietijd hiermee bezig bent, is het handig dat je genoeg affiniteit voelt met het door jouw gekozen onderwerp. 

Onderzoek doen

Een belangrijk onderdeel van je scriptie is het doen van onderzoek. Je dient literatuur en wetenschappelijke onderzoeken kritisch te analyseren voordat je verslag gaat doen.

Nauwkeurige resultaten presenteren

Vervolgens presenteer je de door jou onderzochte resultaten en documenteer je deze op een heldere manier. Een belangrijk onderdeel van deze fase is het verifiëren van je bronnen. Afhankelijk van je opleiding maak je een scriptie op masterniveau of je schrijft een bachelorscriptie. 

Reflectie en feedback

Tijdens het schrijven van je scriptie zijn er een aantal momenten van reflectie en feedback. Jouw vakdocent kijkt je werk na om je vervolgens aanwijzingen en aansturing te kunnen geven. Wanneer je samenwerkt met een scriptiebegeleider kan die jou vervolgens verder helpen door samen een geschikt plan te maken. 

Masterscriptie en bachelorscriptie

Een masterscriptie – masterproef – moet aantonen dat je de achtergrond en de belangrijkste werken van het onderzoeksgebied kent en wetenschappelijk kan onderbouwen. Ook moet het een originele bijdrage bevatten. Een masterscriptie dient vaak uitgebreider te zijn dan een bachelorscriptie. 

Ook zal wetenschap een grotere rol spelen tijdens je masterscriptie. Bacheloropleidingen zijn namelijk meer praktijkgericht dan wo-opleidingen. Een masterscriptie presenteert de resultaten en een analyse van origineel onderzoek, en moet significant genoeg zijn om te worden gepubliceerd. Een bachelorscriptie moet een substantiële bijdrage van nieuwe kennis van jouw vakgebied bevatten. 

Stressvol

De scriptieperiode van een student kan als stressvol worden ervaren. Vaak loop je tijdens deze periode stage en sommige studenten werken daarnaast nog parttime om de huur te kunnen betalen. 

Het fenomeen ‘studie-burn-out’ komt steeds vaker voor. Om een studie-burn-out te voorkomen is het handig dat je je werk tijdig inplant. Een planning creëert overzicht en voorkomt een overweldigend gevoel. Wanneer plannen niet jouw sterkste kwaliteit is, kun je ervoor kiezen om een scriptiebegeleider te benaderen. 

Scriptiebegeleiders helpen jou om overzicht te creëren. Zij hebben veel ervaring met het schrijven van scripties en kunnen een realistische planning samenstellen, zodat je jouw scriptieperiode zo soepel mogelijk kunt doorlopen.

Scriptie laten schrijven

Er zijn verschillende organisaties en freelancers die je kunt inzetten om jouw scriptie te laten schrijven. Ook kun je ervoor kiezen om een editor in te zetten om jouw geschreven werk te laten verbeteren. Op deze pagina vind je een aantal betrouwbare organisaties die je kunt benaderen mocht je je scriptie willen uitbesteden aan derden.

Plagiaat

Voordat je gebruik wilt maken van dergelijke diensten is het handig om je bewust te worden over de risico’s van plagiaat. Het kopiëren van andermans werk – plagiaat – kan namelijk leiden tot volledige afkeuring van je scriptie, zelfs al gaat het slechts om een aantal alinea’s. 

Bovendien kan plagiaat leiden tot schorsing van je hogeschool of universiteit. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen. Mocht je gebruik willen maken van een ghostwriter is het daarom belangrijk dat je een professionele organisatie of zelfstandige ghostwriter benadert die plagiaatvrij werk garandeert.

Scriptiebegeleiding

Een scriptiebegeleider helpt een student tijdens het schrijven en corrigeren van een scriptie. Over het algemeen heeft een scriptiebegeleider een academische opleiding afgerond en heeft ervaring met het begeleiden van studenten tijdens hun afstudeerperiode. 

Vaak beschikt een scriptiebegeleider over de nodige vakkennis. Hij/zij is er om je te helpen bij eventuele problemen of obstakels waar je tegenaan kan lopen tijdens het schrijven van je thesis. Denk aan het creëren van een realistische planning, aanwijzingen na feedback van je docent, hulp bij het formuleren van de inhoud van je scriptie enzovoort.

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen rondom het thema scriptie. Zit je zelf nog met vragen? Stel ze hieronder in de reacties!

Kan ik in de problemen komen als ik beroep doen op een ghostwriter?

Wanneer jouw werk wordt beticht van plagiaat kan dit een probleem vormen. Probeer daarom enkel organisaties of freelancers te benaderen die jou plagiaatvrij werk kunnen garanderen.

Uit hoeveel pagina’s bestaat een scriptie gemiddeld?

Een scriptie bestaat uit een gemiddeld woordenaantal tussen de 12.000 en 18.000 woorden. Dat komt dus neer op ongeveer 38 tot 45 pagina’s in totaal. 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een onderwerp voor mijn scriptie?

Het is allereerst belangrijk om een onderwerp te kiezen dat dicht ligt bij jouw interesses. Ook kun je op internet inspiratie opdoen door te zoeken naar geschreven thesissen.

Kan ik hulp inzetten tijdens het schrijven van mijn scriptie?

Ja, er zijn scriptiebegeleiders beschikbaar die jou kunnen ondersteunen tijdens je scriptieperiode. Op deze pagina vind je een aantal betrouwbare organisaties die je kunt benaderen.

Is het toegestaan om mijn scriptie te laten schrijven door een ghostwriter?

Over het algemeen is het niet toegestaan om je scriptie te laten schrijven door een ghostwriter. Echter, je mag wel gebruik maken van andermans werk of hulp indien je het gebruikt als inspiratie voor je eigen scriptie. De regels hiervoor zijn minder duidelijk dan die voor het kopiëren van andermans werk of het inzetten van een ghostwriter. 

Wanneer je wordt betrapt op plagiaat (het kopiëren van andermans werk) kan dit leiden tot schorsing. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een professionele ghostwriter (of overkoepelende organisatie) benadert die jou plagiaatvrij werk garandeert.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 29 september 2023 om 13:39.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud