Studiegids » onderwijsorganisaties » VIDIUS studentenunie

VIDIUS studentenunie

VIDIUS studentenunie is de centrale belangenbehartiger voor de Utrechtse studenten. VIDIUS is onderdeel van de federatie van de Landelijke Studenten Vakbond samen met de bonden uit andere steden. Naast dat VIDIUS de studenten vakbond van Utrecht is, is het ook de grootste koepelorganisaties, met ruim 115 studentenorganisaties als lid. VIDIUS heeft nauw contact met de lokale politieke partijen, de gemeente, college van besturen van de Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht en andere koepelorganisaties in de stad. Ook vormt VIDIUS de koepel voor de medezeggenschap op de Universiteit Utrecht, waar het zelfs eigen overleggen organiseert en faciliteert. De bestuurders van de organisaties verdelen de werkzaamheden in deze verschillende portefeuilles. Naast dat er veel externe facetten zijn tijdens het besturen heeft VIDIUS ook veel te maken met de beleidsmakers en bepalers van de onderwijsinstellingen.

Informatie over VIDIUS studentenunie

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van VIDIUS studentenunie. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina.

Naam organisatie:VIDIUS studentenunie
Telefoonnummer:030 25 36 251
Type organisatie:
  • Onderwijskoepel
  • Studentenvakbond
Datum Opgericht:2011-06-15
Doelgroep:Studenten
Website:website

Geschiedenis van de vereniging

VIDIUS studentenunie is een fusie tussen drie partijen, die op 15 juni 2011 hun krachten gingen bundelen. In 2011 gingen de partijen OOFU, LinQ en USF samen tot VIDIUS, hierdoor kwam een koepel van medezeggenschap, een koepel van een vereniging en de Utrechtse Studenten Faculteiten samen. USF was het grootst van de drie op dat moment, opgericht in 1939 als commissie van het Utrechtse studenten Corps. In de jaren ’60 was de USF een bloeiend vakbond voor studenten van de Universiteit. Zij had ondermeer een kantoor met vier betaalde medewerkers, een eigen drukkerij en een slordige tienduizend leden. In 1983 richtte de USF samen met een aantal andere plaatselijke studentenvakbonden de LSVb op. Sindsdien is de USF een lidorganisatie van de LSVb.

Activiteiten van de vereniging

VIDIUS organiseert op de Universiteit Utrecht de Faculteitsraden overleggen (FaRaO’s), de College van Utrechtse Assessoren (CVUA’s) en voert algemene promotie tijdens de Universiteitsraad verkiezingen. Daarnaast organiseert VIDIUS verschillende evenementen rond de thema’s zorg&welzijn, duurzaamheid, politiek, onderwijs (zoals #nietmijnschuld), mobiliteit en nog veel meer.

Missie & visie

VIDIUS studentenunie staat voor toegang tot een zo goed mogelijk leven als student in Utrecht. Een stad waar elke student zonder belemmeringen kan wonen, werken en studeren. Hier wordt gestreefd naar de vijf pijlers van het studentenleven: Onderwijs, facilitering, leefomgeving, zelfontplooiing en welzijn. Dat is dan ook de reden dat VIDIUS met een groot aantal partijen contact heeft om de stem van de studenten te laten horen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 mei 2020 om 14:26.

Bronnen: geen

Skip to content