Studiegids » onderwijsorganisaties » Studenten voor Morgen

Studenten voor Morgen

Studenten voor Morgen is het landelijke studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Studenten voor Morgen heeft meer dan 35 lidorganisaties in verschillende studentensteden. De organisatie en haar leden stimuleert studenten om te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière. Met studenten uit heel Nederland werkt Studenten voor Morgen aan het informeren van andere studenten rondom duurzaamheid en het organiseren van projecten op dit gebied. Daarnaast zet Studenten voor Morgen zich in voor duurzamer onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering op universiteiten en hogescholen. Dit doen zij met name met het project de SustainaBul, de duurzaamheidsranglijst voor hoger onderwijsinstellingen. De organisatie bestaat uit 6 parttime bestuursleden die jaarlijks op 1 juli wisselen en uit verschillende coördinatoren: Green Office coördinator, SustainaBul coördinator, Duurzame Introductie Stunt coördinator. Daarnaast zijn er ook (eind)redacteuren van DuurzameStudent.nl actief.

Informatie over Studenten voor Morgen

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van Studenten voor Morgen. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina.

Naam organisatie:Studenten voor Morgen
Telefoonnummer:0634778465
Type organisatie:
  • Stichting
Datum Opgericht:1997-03-06
Doelgroep:Studenten in het hoger onderwijs
Website:website

Geschiedenis van de vereniging

Sinds 1993 is Studenten voor Morgen de vereniging die vanuit studentenperspectief probeert om zowel studenten als het hoger onderwijs te verduurzamen. In inmiddels 20 jaar is er een hoop bereikt. De organisatie zelf is een aantal keer veranderd, en hiermee ook de manier van werken. Inmiddels is Studenten voor Morgen een begrip binnen de wereld van het Nederlandse duurzaam hoger onderwijs.

Studenten voor Morgen is in 1993 opgericht door lokale studenten-milieuorganisaties uit verschillende steden. De vereniging werd LHUMP genoemd: het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform. Van 1994 tot 1997 was het de studentenafdeling van Jongeren Milieu Actief (JMA). In 1997 werd het LHUMP een zelfstandige organisatie, een officiële vereniging met lokale milieuplatforms als leden. In 1998 ontstond het netwerk Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO) vanuit het LHUMP, dat later uitgroeide tot een professionele organisatie. Op 27 november 2008 heeft de organisatie zijn naam veranderd naar Studenten voor Morgen.

In de eerste jaren lag de focus van LHUMP vooral op de realisatie van het Copernicus-handvest (in 1993 ondertekend door 250 Europese rectoren om te streven naar meer duurzaamheid op universiteiten). Copernicus werd vooral gerealiseerd in samenwerking met de lokale milieuplatforms, door onder andere kringlooppapier en milieuvriendelijke catering in te voeren op de universiteiten. Vanaf 1996 is het LHUMP ook hogescholen gaan betrekken. Het aantal lokale milieuplatforms groeide gestaag en vanaf 1998 richtte LHUMP zich vooral op de netwerkfunctie voor de studentengroepen. Stichting DHO nam de taken rondom het uitvoeren van het Copernicus-handvest op zich.

In 2010 werd de stichting DHO opgeheven in verband met een gebrek aan financiële ondersteuning. Een deel van de taken werd opgesplitst over andere organisaties, waaronder Groene Generatie, de Duurzaam Onderwijs Coalitie en Hobeon. Studenten voor Morgen heeft zich nadien gepositioneerd in een dubbelrol: enerzijds als netwerkorganisatie voor haar lidorganisaties, die op lokale schaal met duurzaamheid bezig zijn, anderzijds als landelijke projectorganisatie die zich richt op de verduurzaming van het hoger onderwijs.

In de afgelopen jaren heeft Studenten voor Morgen een aantal succesvolle projecten uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Share Your World (jaarlijkse informatiemarkt voor vrijwilligerswerk in ontwikkelingslanden, 2003-2010), Greening the Ivory Tower (congres over verduurzaming hoger onderwijs, 2008) , Make IT Fair (project duurzame IT, 2008), de Duurzame Stagebank (2008-2009), de Groene Zeepbel (prijs voor greenwashing, 2009-2010), de Duurzame Kortingskaart (2010-2012) en het Manifest van Morgen (2012). Vanaf 2014 ligt ook de organisatie van de Duurzame Introductie Stunt bij Studenten voor Morgen en organiseert Studenten voor Morgen samen met SustainableMotion het jaarlijkse Sustainability Career Event. Een hoogtepunt in 2014 was de ondertekening van het Verdrag Duurzaamheid in het Onderwijs met de politiek.

Daarnaast voert Morgen momenteel twee doorlopende projecten uit: de SustainaBul, de duurzaamheid ranking voor hoger onderwijs instellingen, en het webmagazine DuurzameStudent, dat zich richt op een duurzame studie, lifestyle en carrière. De SustainaBul werd in 2012 voor het eerst georganiseerd; DuurzameStudent is sinds 2008 in de lucht en heeft in 2014 een make-over gekregen.

Activiteiten van de vereniging

Studenten voor Morgen organiseert jaarlijks een aantal momenten waarop de verschillende studentenorganisaties uit het netwerk bij elkaar komen. Daarnaast ondersteunt de organisatie de rest van het studentennetwerk en andere partner organisaties bij hun activiteiten. Studenten voor Morgen is ook ieder jaar weer druk met een aantal projecten, zoals de SustainaBul, Duurzame Introductie Stunt, Student Energy Race, DuurzameStudent, Sustainability Career Event.

– De SustainaBul is sinds 2012 de jaarlijkse door Studenten voor Morgen georganiseerde ranglijst tussen de Nederlandse Hoger Onderwijsinstellingen. Hierbij worden deelnemende onderwijsinstellingen beoordeeld met behulp van een vragenlijst verdeeld in de thema’s duurzaamheid in het onderzoek, onderwijs, de bedrijfsvoering en de integrale benadering. Met de SustainaBul werkt Studenten voor Morgen aan een verdere verduurzaming in het Hoger Onderwijs. Dit door het prikkelen van de instellingen door de competitie, maar ook door het delen van de opgedane kennis. Door deze factoren streeft Morgen ernaar het onderwijs als geheel te verbeteren richting een geheel duurzame sector. Voor een duurzame samenleving is goed onderwijs namelijk van doorslaggevend belang.
– Duurzame Introductie Stunt: De Duurzame Introductie Stunt (DIS) is een wedstrijd tussen studie- en studentenverenigingen en introweek-commissies uit diverse steden. Introductieweken strijden om de award: ‘Meest Duurzame Introductieweek’ en introductiestunts voor de ‘Meest Duurzame Introductiestunt’. Naast deze twee prijzen kun jij een derde beslissen; de Social Impact prijs. Het doel van de DIS is aankomende studenten bewuster maken van duurzaamheid. Daarnaast is het een unieke gelegenheid voor een vereniging om zichzelf op de kaart te zetten, nieuwe leden aan te trekken en de clubkas te spekken. De DIS vindt plaats in de introductieweken in augustus. Dan maken duizenden studenten voor het eerst kennis met het studentenleven. Deze weken zitten vol activiteiten en feesten waar duurzaamheid eenvoudig een plek in kan krijgen. Daarom dagen wij alle studie- en studentenverenigingen én intro-weken uit om mee te doen aan de DIS!
– Student Energy Race: De Student Energy Race is een energiebesparingsrace tussen studentenhuizen in heel Nederland. De race is in 2012 door studentenhuisvesters DUWO en Kences opgezet. Inmiddels vindt de Student Energy Race plaats in acht studentensteden. Sinds 2018 heeft Studenten voor Morgen zich gecommitteerd aan de race en is zij mede-organisator. Tijdens de Student Energy Race worden de deelnemende huizen geprikkeld om bewust om te gaan met energie en leren de bewoners zichzelf goede, energiebesparende gewoontes aan, die ze hopelijk in hun verdere leven doorzetten. Zo besparen ze geld, maar doen ze vooral iets goeds voor het milieu. Al sinds de eerste editie van de race blijkt dat studenten succesvol op energie kunnen besparen. Tijdens de 2017-2018 editie was de besparing gemiddeld 24%. De hoofdprijs ging naar een studentenhuis in Deventer dat een besparing realiseerde van maar liefst 57% ten opzichte van voorgaande jaren. Bovendien slaat de beoogde bewustwording aan: veel huizen uit eerdere wedstrijden bleken zelfs jaren na hun deelname aan de Student Energy Race nog een fors verminderd energieverbruik te hebben in vergelijking met ervoor.
– DuurzameStudent: DuurzameStudent.nl is een online magazine dat in 2008 is opgericht door Studenten voor Morgen. Destijds is opgemerkt dat studenten die meer wilden weten over wat zij zelf met duurzame ontwikkeling kunnen doen, stuitten op een ongestructureerde veelheid aan informatie. Een overzichtelijke website, specifiek gericht op studenten, die deze veelheid aan informatie bundelde, ontbrak nog. Vandaar dat DuurzameStudent.nl een feit is geworden. Momenteel wordt DuurzameStudent.nl gerund door het bestuurslid PR van Studenten voor Morgen, een hoofd – en eindredacteur en een enthousiaste groep redacteuren. Volgens DuurzameStudent.nl gaat duurzaamheid over een eerlijke en veilige plek op aarde voor iedereen. Dat betekent dat zij jou hun kijk bieden op sociale, economische en ecologische thema’s. Je vindt er artikelen die variëren van licht- tot donkergroen. Praktische tips voor een wat duurzamer leven, of juist complexere duurzaamheidsthema’s in toegankelijke taal: als het bijdraagt aan een duurzamer leven voor de Nederlandse student is het er te vinden!
– Sustainability Career Event: Het Sustainability Career Event is hét nationale carrière evenement voor studenten en starters waar duurzaamheid & business centraal staan! Het is een jaarlijks terugkerend evenement van Studenten voor Morgen in samenwerking met SustainableMotion. In onze netwerken zitten veel studenten, starters en young professionals die duurzaamheid en business willen verbinden. Het Sustainability Career Event is de plek bij uitstek waar deze talenten, met zowel technische als sociale achtergronden, bijeen komen om in contact te komen toekomstige werkgevers. Op 6 februari 2020 vond alweer de 9e editie plaats!

Meer informatie over de projecten van Studenten voor Morgen is te vinden op de website: https://www.studentenvoormorgen.nl

Missie & visie

De belangrijkste reden waarom Studenten voor Morgen bestaat, is de volgende missie:
‘Studenten voor Morgen wil bijdragen aan de realisatie van de drie SDG’s (4: kwaliteitsonderwijs, 13: klimaatactie en 17: partnerschappen voor de doelen) in een optimistisch en politiek neutraal, door een netwerkorganisatie te zijn voor het delen van kennis op het gebied van duurzaamheid in het hoger onderwijs. ‘

Daarbij is er de volgende duidelijke toekomstvisie:
‘Studenten voor Morgen streeft naar een duurzame wereld door volledige integratie van duurzaamheid in het hoger onderwijs.’

Met andere woorden, duurzaamheid moet de norm worden in het hoger onderwijs.

Overige informatie

www.instagram.com/studentenvoormorgen/
Instagram is ook een belangrijk communicatiemiddel voor ons! 🙂

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 25 september 2020 om 10:42.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud