Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Stageplek Discriminatie; Marokkaanse namen sneller geweigerd!
Studie & Studenten Nieuws

Stageplek Discriminatie; Marokkaanse namen sneller geweigerd!

Marokkaanse student

Helaas is discriminatie nog steeds een aanwezige factor in Nederland, wanneer men een baan zoekt of in dit geval een stageplek. Zo meldt ook het RTL Nieuws in hun artikel. Studenten met een Marokkaanse achternaam worden bijvoorbeeld minder snel uitgenodigd voor een stagegesprek. De politieke partijen GroenLinks en het CDA willen dit nu gaan aanpakken met een speciale app voor op je telefoon.

Er zijn verschillende mensen die naar voren komen omtrent dit probleem. Zo meldt de 42-jarige Sadija in het artikel, dat haar zoon na het versturen van 50 mails geen stageplek kon krijgen. Echter kregen zijn Nederlandse klasgenoten binnen no-time een stageplek in dezelfde sector. De zoon van Sadija doet de mbo-opleiding Juridische Zaken, maar werd dus nergens uitgenodigd. Om te kijken hoe groot dit probleem blijkt te zijn, is Sadija een onderzoek begonnen onder Marokkaanse jongeren. Zo vertelt ze aan RTL Nieuws; “Ik kreeg zoveel reacties. Marokkaanse studenten die vanwege hun naam niet worden uitgenodigd, meisjes met een hoofddoek die gewoon geen kans krijgen.” Sadija vermoedt dat bijna alle jongeren met een buitenlandse naam hier mee te maken krijgen. Deze studenten houden er al rekening mee, dat ze geen eerlijke kans krijgen, geeft ze aan in het artikel.

Een app tegen discriminatie?

Het CDA en GroenLinks willen graag dat er een app ontwikkeld wordt, waar een student dit soort stagediscriminatie kan melden. Het doel hiervan is een beter beeld te krijgen van het probleem, zodat het kabinet hierop kan handelen. Dit zou moeten worden opgezet naast de al reeds bestaande meldpunten zoals het Meldpunt Stagediscriminatie van het S-BB. Echter zou de app laagdrempeliger zijn voor de student, volgens GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berghe. Mocht je een melding doen, dan komt deze bij twee instanties terecht. Namelijk de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (het eerder genoemde SBB) en bij de inspectie van het ministerie. Op basis van deze meldingen kunnen bedrijven een waarschuwing krijgen of kan zelfs hun stageplaats erkenning worden ingetrokken.

Stagediscriminatie op het mbo

Volgens het ministerie van Onderwijs is dit niet een geheel nieuw iets, maar bestaat het al langer. Uit een onderzoek kwam namelijk uit dat mbo-studenten met een niet-westerse achtergrond vaker moet solliciteren voor een mbo-stage. Zo zou 24% van deze mbo-studenten vaker moeten solliciteren om een mbo-stage te krijgen. Binnen de autochtone mbo-studenten zou dit slechts 11% zijn. Hierbij werd gerekend voor vier maal of vaker solliciteren, ten opzichte van het verkrijgen van een juiste stageplek. In één keer een stageplek vinden, dat lukt 68% van de autochtone studenten. En ook dit is lager bij de mbo-studenten met een niet-westerse migratieachtergrond, daar zit dit percentage namelijk op 48%.

Helaas zijn er geen cijfers geplaatst over de studenten op hbo- of universitair niveau. Mocht iemand deze gegevens alsnog voor ons hebben, horen wij dat uiteraard graag!

Is dit dé oplossing?

Stageplek discriminatie is en blijft naast een vervelend probleem, natuurlijk ook een lastige zaak. Hoe kun je namelijk goed bewijzen of er sprake is van discriminatie op basis van je achtergrond of achternaam. Het is voor een stageplek en/of bedrijf natuurlijk niet lastig om een smoes te verzinnen waarom de één wel aangenomen wordt en de ander niet. Dit zorgt ervoor dat het lastig blijft om hier duidelijke sancties op uit te voeren. Desondanks is het altijd goed om te melden wanneer je er vanuit gaat dat je ten nadele behandeld bent omwille van stageplek discriminatie.

Heb jij ervaring met stageplek discriminatie? Of zie jij wellicht de beste oplossing om dit tegen te gaan? Laat het ons weten in de reacties!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

3 Reacties

Klik hier om te reageren


  • Vandaag, 27 november 2022, de rellen gezien na de gewonnen wedstrijd van Marokko tegen België?

    Fijn he die Marokkaanse gemeenschap.
    3/4e generatie! De haat naar Nederland is groot.

    Probleem is heel simpel: meel in de mond/ dubbele bodem.
    Teveel meegemaakt op de werkvloer. (Retail/ gezondheidszorg)

    Wordt tijd dat bepaalde gemeenschappen zichzelf eens een spiegel voorhouden en elkaar wat meer kritisch gaan benaderen.

    Oververtegenwoordiging bij justitie bijvoorbeeld.

    Nog veel te doen in Nederland.
    Maar wat mij betreft is dat pappen en nathouden een keertje klaar.
    Wil je niet meedoen en leveren dan moet je keuzes maken.

    Ik wil eraan toevoegen dat ik enorm veel respect heb voor de 1e generatie die huis en haard verlaten hebben t.b.v. een betere toekomst.

  • Ik ben zelf Marokkaan en heb een tip voor anderen met een niet hollandse achternaam; ga erheen om je aan te melden voor stageplek en laat zien dat je wel een ‘normale’ jongen bent. Dit heeft mij in ieder geval goed geholpen, werd al bij de 2e toegelaten.

  • Waarom is er alleen gekeken naar Marokkaanse namen en niet alle buitenlandse achternamen? Hier had ik graag meer over geweten.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:17.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud