Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Online banenjacht: Een opvallend online cv en sollicitatiebrief maken
Studie & Studenten Nieuws

Online banenjacht: Een opvallend online cv en sollicitatiebrief maken

Vrouwelijke online marketeer achter haar scherm

Iedereen wil zichzelf in deze digitale tijd online kunnen presenteren als een aantrekkelijke kandidaat. Helaas komt slechts twee procent van de cv’s door de eerste ronde. Dus hoe een online cv en sollicitatiebrief te maken die bij werkgevers of recruiters in de smaak valt? Hieronder praktische tips om een online cv en sollicitatiebrief te optimaliseren.

  1. Lanceer een website met een professioneel profiel

Een professionele website kan helpen om iemand te presenteren als een echte professional. Hierop worden ervaring, vaardigheden en projecten beschreven en eventueel een portfolio gepresenteerd. Wie dit slim aanpakt, heeft een streepje voor. De vraag is natuurlijk hoe je er een maakt. Gelukkig is dat tegenwoordig heel eenvoudig. Je hoeft niet meer te kunnen coderen dankzij AI website builders en design templates. 

  1. Maak het profiel visueel aantrekkelijk

De onderstaande vijf tips helpen om tot een visueel aantrekkelijk en opvallend design te komen.

  • De juiste kleuren zetten de toon

Kleuren kunnen zowel een cv als een sollicitatiebrief een persoonlijke en professionele uitstraling geven. Kies kleuren die bij de branche passen en die de boodschap ondersteunen. Een tech-bedrijf kan blauwe en groene kleuren gebruiken, terwijl rood en geel meer geschikt zijn voor creatieve sectoren.

  • Maak gebruik van afbeeldingen en grafieken

Afbeeldingen en grafieken kunnen complexe informatie overzichtelijker maken. Maar of iemand nu solliciteert op zijn eerste baan of de zoveelste, het is belangrijk om afbeeldingen te selecteren die relevant zijn voor het werkveld en/of persoonlijke ervaringen. Grafieken kunnen statistieken en resultaten visualiseren, wat ervaringen sterker doet overkomen.

  • Zorg voor een professionele lay-out

Een professionele lay-out is essentieel voor een visueel aantrekkelijk ontwerp. Gebruik een heldere structuur met duidelijke titels, paragrafen en afbeeldingen. Zorg er ook voor dat de tekst niet te klein is en dat er voldoende ruimte is tussen de regels.

  • Ga voor een heldere structuur

Een heldere structuur kan de boodschap sneller overbrengen. Gebruik daarom secties en paragrafen. Dit helpt de lezer om gemakkelijk door het cv en de sollicitatiebrief te navigeren en belangrijke informatie snel te vinden.

  • Benut online tools voor visuele content

Er zijn veel (gratis) online tools die kunnen helpen bij het maken van visuele content voor een online cv en sollicitatiebrief. Populaire opties zijn Canva, Piktochart, Visme en Designbold. Met deze tools kan vrijwel iedereen een online cv en sollicitatiebrief visueel aantrekkelijk maken en optimaal solliciteren via het internet.

  1. Maak video’s en benut andere multimediale mogelijkheden

Multimedia-elementen als video’s, podcasts en infographics kunnen een online cv of sollicitatiebrief extra interessant maken. Video’s laten de persoonlijkheid en vaardigheden van de sollicitant beter zien dan teksten, een podcast is ideaal voor het etaleren van expertise, en infographics maken complexe informatie overzichtelijk. 

Als men meent over onvoldoende expertise te beschikken om te gast te zijn in een relevante podcast in zijn of haar vakgebied, zijn er nog steeds opties genoeg. Voor het maken van een video of interactieve infographic is vaak niet meer nodig dan een smartphone. Er zijn voldoende apps die hierbij kunnen helpen.

  1. Leer de basis van SEO (Search Engine Optimisation)  

Online documenten goed vindbaar maken voor werkgevers? Gebruik dan de juiste SEO-technieken. Met wat onderzoek kan iedereen snel leren hoe men titels optimaliseert, meta-beschrijvingen maakt en andere relevante elementen toevoegt. Het is ook verstandig om cv’s en sollicitatiebrieven een unieke URL te geven, zodat deze moeiteloos gedeeld kunnen worden.

  1. Personaliseer, zonder de structuur uit het oog te verliezen

Tot slot zijn er nog enkele tips voor de inhoud zelf. Gebruik een persoonlijke introductie om het cv uniek te maken en voeg foto’s toe om het persoonlijker te maken. Breng daarnaast variatie aan in een sollicitatiebrief met een creatieve openingszin, een unieke schrijfstijl en een heldere structuur.

Opvallende ideeën voor een online cv

Begin met een portfolio

Een portfolio is een uitstekende manier om werkervaring en projecten te tonen, vooral als iemand in een creatieve of technische branche actief is. Plaats dit portfolio op een website of voeg er een link naartoe in het cv!

Toon persoonlijkheid

Overweeg ook om het cv een persoonlijke touch te geven met een unieke introductie. Denk aan een kort stuk tekst of een video waarin persoonlijkheid en motivatie doorklinken. Wie de link met de eigen persoonlijkheid en de merkpersoonlijkheid van de werkgever hierin kan leggen, springt er zeker uit.

Voeg een foto toe

Een cv wordt ook unieker en persoonlijker als men er een professionele foto aan toevoegt. Kies voor een beeld dat vriendelijkheid en vakkundigheid toont.

Benut AI

Voor wie moeite heeft met het opzetten van een cv, bieden online cv-generatoren uitkomst. Deze tools voorzien in templates en suggesties om cv’s optimaal te structureren en presenteren.

Maak het mobielvriendelijk

Ten slotte is het van belang dat een cv ook goed leesbaar is op mobiele apparaten. Zorg er dus voor dat de gebruikte website een mobielvriendelijke versie heeft.

Met deze creatieve ideeën kan de online cv een unieke uitstraling geven en de aandacht van werkgevers trekken.

Opvallende sollicitatiebrieven: handige adviezen

Val met de deur in huis
Begin de brief met een persoonlijke openingszin die meteen de aandacht trekt. Dat kan door in te springen op een opvallend feit of een relevante ervaring uit het verleden gerelateerd aan de functie of rol waarop men solliciteert.

Schrijf met tools
Men kan zich bij het schrijven ook laten inspireren door AI-tools. Deze kunnen de kandidaat op creatieve ideeën brengen en helpen bij het creëren van een unieke schrijfstijl. Daarnaast is het verstandig om de tekst te laten checken met een online spellingcontrole.

Maak het beeld compleet
Overweeg bovendien om relevante documentatie, zoals referenties of een portfolio, als bijlage toe te voegen. Dit geeft de lezer een completer beeld van de kwaliteiten van de sollicitant.

Kies een eigen toon
Kies voor een professionele, maar tegelijkertijd unieke toon in de sollicitatiebrief. Hoe meer de eigen persoonlijkheid hierin doorklinkt, hoe groter de kans om op te vallen.

Concentreer op de leesbaarheid
Tot slot is het raadzaam om te werken aan een snelle leesbaarheid. Gebruik daarvoor korte, krachtige zinnen en een heldere structuur. Zo komt de boodschap direct en overtuigend over.

Succes met de banenjacht

Met behulp van de bovenstaande tips is de kans op het vinden van een leuke baan direct een stuk groter. Vergeet zeker niet om een persoonlijke website te maken om echt op te vallen. Dit zal de baankansen extra vergroten.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 16 augustus 2024 om 14:49.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud