Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Werktuigbouwkunde (Bachelor) – Fontys Hogeschool – Eindhoven

Werktuigbouwkunde (Bachelor) – Fontys Hogeschool – Eindhoven

De hbo bachelorstudie Werktuigbouwkunde is gericht op het ontwerpen, vervaardigen en onderhouden van producten, apparaten, machines en installaties en op de beheersing van processen. Je leert werktuigen bouwen die het werk van mensen overnemen of vergemakkelijken, variërend van cd-spelers en auto's tot toestellen voor pretparken. Bij de beheersing van processen kun je denken aan de temperatuurregeling in woningen en kantoren en aan de productie van schoon drinkwater. Ook processen die zich afspelen in de motor van een auto of in de pomp van een baggerschip behoren tot dit gebied. Werktuigbouwkunde is dus een breed vakgebied. Je leert hoe je producten ontwerpt en welke productiemiddelen nodig zijn om die te fabriceren. Verder leer je processen regelen en omgaan met installaties en machines die daarvoor nodig zijn. Daarbij besteed je veel aandacht aan het gebruik van de computer. Je gebruikt computers niet alleen om berekeningen te maken, maar ook om producten te ontwerpen, de productie te automatiseren en het productieproces te controleren.

Fontys Hogeschool, Eindhoven

Deze opleiding kun je volgen bij Fontys Hogeschool, Eindhoven in Eindhoven.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
6.8
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Werktuigbouwkunde.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel NG (met Natuurkunde of Natuur, leven en technologie of Onderzoek en ontwerpen), NT.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM (met Natuurkunde), NG (met Natuurkunde of Natuur, leven en technologie of Onderzoek en ontwerpen), NT.
Vooropleidingseisen: Direct toelaatbaar

Studiekeuzecheck

Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen! De studiekeuzecheck is een manier om te controleren of de studie die jij hebt gekozen bij je past.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Werktuigbouwkunde, die je kunt volgen bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding584 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 18 eerstejaars
 • Eerstejaars man 94%
 • Eerstejaars vrouw 6%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 64%
 • Studeert door na afronden opleiding 0%

Studiecijfers

 • Percentage avonderwijs 100.00%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Werktuigbouwkunde (deeltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze deeltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 15 studenten gestemd op de opleiding Werktuigbouwkunde. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 6.7% een 2, 46.7% een 3, 46.7% een 4 en tot slot heeft 0.0% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 6.8 / 10
 • Sfeer 8.0 / 10
 • Docenten 7.2 / 10
 • Toetsing en informatie 6.8 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.2 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 6.7%
3 / 5 46.7%
4 / 5 46.7%
5 / 5 0.0%

Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Werktuigbouwkunde (deeltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

zeer goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

hoog

Samenhang baankans met de economie.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Werktuigbouwkunde. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Systeembeheerders1.9% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs3.5% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Grafisch vormgevers en multimedia vormgevers3.5% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Werktuigbouwkundigen40.4% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Industrieel ingenieurs en productie-ingenieurs5.0% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Technisch tekenaars6.9% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Werkvoorbereiders, productieplanners en orderbegeleiders7.7% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Technici werktuigbouwkunde8.5% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Werktuigbouwkunde van Fontys Hogeschool in Eindhoven achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Werktuigbouwkunde dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Werktuigbouwkunde Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Werktuigbouwkunde. Heb je zelf ook ervaring met Werktuigbouwkunde van Fontys Hogeschool, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Werktuigbouwkunde (deeltijd) in Eindhoven de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Eindhoven!

Veelgestelde Vragen over Werktuigbouwkunde

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Werktuigbouwkunde te volgen bij Fontys Hogeschool:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Werktuigbouwkunde volgen?

De opleiding Werktuigbouwkunde kun je onder andere bij Fontys Hogeschool in Eindhoven volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Werktuigbouwkunde?

Als je de opleiding Werktuigbouwkunde wil volgen bij Fontys Hogeschool, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Werktuigbouwkunde?

De opleiding Werktuigbouwkunde van Fontys Hogeschool kreeg in 2023 het cijfer 6.8.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Werktuigbouwkunde, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM (met Natuurkunde), NG (met Natuurkunde of Natuur, leven en technologie of Onderzoek en ontwerpen), NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Werktuigbouwkunde?

Aan de opleiding Werktuigbouwkunde studeren momenteel rond de 584 studenten in Nederland.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Rachelsmolen 1
5612 MA, Eindhoven
Noord-Brabant

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:58.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud