Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Muziek (Bachelor) – Hanzehogeschool Groningen – Groningen

Muziek (Bachelor) – Hanzehogeschool Groningen – Groningen

De hbo bachelorstudie Muziek bereidt je voor op een professionele carrière als musicus. Je ontwikkelt je eigen muzikaliteit en raakt vertrouwd met uitvoeringen, speeltechnieken en improvisatie. Daarbij gaat het om de vertolking van muziek door de eeuwen heen. Je wordt opgeleid tot bijvoorbeeld muziekdocent, componist, dirigent, producer, e-musician of geluidstechnicus.

Naast je hoofdvak heb je tal van andere lessen in diverse vormen: ensembles,theorielessen, groepslessen, luistersessies, master classes etc. Maar je zult ook zelfstandig veel uren moeten studeren, thuis of op school.

Hanzehogeschool Groningen, Groningen

Deze opleiding kun je volgen bij Hanzehogeschool Groningen, Groningen in Groningen.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
7.0
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Gerelateerde Thuisstudies

Hieronder vind je enkele thuisstudies die gerelateerd zijn aan de opleiding Muziek.

Categorie: Kunst en Cultuur | Muziek Film & Fotografie Opleider: Laudius

Wil jij graag muziek leren lezen? De cursus Notenschrift & Muziek van Laudius laat je stap voor stap kennis maken met het notenschrift. Je leert over toonnamen en toonduren, notenlijnen, muzieksleutels, toonladders en nog veel meer. Met de kennis uit deze cursus kun jij jouw eigen muzikale ideeën...

Categorie: Kunst en Cultuur | Hobbycursussen Opleider: NHA

DJ worden? Bereid je optimaal voor met de Muziekproducer&DJ cursus! Wil jij DJ worden en droom je ervan om op een podium zowel populaire liedjes als jouw eigen nummers te draaien? Wil jij aan de slag als muziekproducer zodat je je creativiteit kwijt kunt in zelfgemaakte tracks? In de cursus...


Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Muziek.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen havo: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen vwo: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.
Vooropleidingseisen: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.

Studiekeuzecheck

Voor deze opleiding is de studiekeuzecheck niet van toepassing. Om aan het conservatorium te kunnen studeren dient er een toelatingsexamen met goed gevolg te worden afgelegd. Meer informatie hierover is te vinden op www.hanze.nl/prinsclausconservatorium. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Muziek, die je kunt volgen bij Hanzehogeschool Groningen in Groningen. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding204 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 56 eerstejaars
 • Eerstejaars man 57%
 • Eerstejaars vrouw 43%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 85%
 • Studeert door na afronden opleiding 55%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Muziek (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 82 studenten gestemd op de opleiding Muziek. Waarvan er 2.4% een 1 hebben gegeven, 11.0% een 2, 31.7% een 3, 43.9% een 4 en tot slot heeft 11.0% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.0 / 10
 • Sfeer 8.0 / 10
 • Docenten 8.0 / 10
 • Studiebegeleiding 7.3 / 10
 • Toetsing en informatie 7.1 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.7 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 2.4%
2 / 5 11.0%
3 / 5 31.7%
4 / 5 43.9%
5 / 5 11.0%
36%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.


Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Muziek (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

Na je opleiding kun je aan het werk als uitvoerend musicus. Wellicht word je orkestmusicus in een groot symfonieorkest, in een van de Nederlandse militaire ensembles of word je lid van een (semi) professioneel (kamer)koor. Enkelen komen terecht als solist op het internationale concertpodium. Je kunt natuurlijk ook met je eigen ensemble en in zelf georganiseerde concerten actief zijn. Daarnaast studeer je bij ons voor je instrumentale/vocale lesbevoegdheid waarmee je aan de slag kunt bij een muziekschool of als privédocent. De meeste afgestudeerden zijn als zelfstandig ondernemer actief waardoor ze alle mogelijkheden hebben om hun eigen carrière veelzijdig vorm te geven.

66%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

53%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 1,500

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

29

Werkuren per week (gemiddeld).

2%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

87%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

36%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

matig

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg hoog

Samenhang baankans met de economie.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Muziek. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Muziekleraren (particulier)19.0% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Medewerkers bediening horeca3.5% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Musici, zangers en componisten34.5% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Beeld- en geluidstechnici radio en televisie4.2% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Regisseurs en producenten televisie, film en theater4.2% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Kunstleraren (particulier)4.9% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Muziek van Hanzehogeschool Groningen in Groningen achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Muziek dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Muziek Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Muziek. Heb je zelf ook ervaring met Muziek van Hanzehogeschool Groningen, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Muziek (voltijd) in Groningen de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Groningen!

Veelgestelde Vragen over Muziek

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Muziek te volgen bij Hanzehogeschool Groningen:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Muziek volgen?

De opleiding Muziek kun je onder andere bij Hanzehogeschool Groningen in Groningen volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Muziek?

Als je de opleiding Muziek wil volgen bij Hanzehogeschool Groningen, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Muziek?

De opleiding Muziek van Hanzehogeschool Groningen kreeg in 2023 het cijfer 7.0.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Muziek, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Muziek?

Aan de opleiding Muziek studeren momenteel rond de 204 studenten in Nederland.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Muziek van Hanzehogeschool Groningen heeft 2% geen baan kunnen krijgen.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Zernikeplein 7
9747 AS, Groningen
Groningen

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:55.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud