Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Maritiem Officier (Bachelor) – Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) – Terschelling

Maritiem Officier (Bachelor) – Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) – Terschelling

De hbo bachelorstudie Maritiem Officier is gericht op navigatie, scheepswerktuigkunde en maritieme communicatie. Binnen de studie worden de functies van stuurman en scheepswerktuigkundige aan boord van koopvaardijschepen, zeeslepers en passagiersschepen gecombineerd. In de scheepsbedrijfsvoering is namelijk behoefte aan vakmensen met verstand van maritiem-technische en organisatorische zaken. Tijdens de studie volg je nautische, technische en bedrijfskundige onderdelen, waarbij je leert hoe je de verantwoordelijkheid voor het gehele schip kunt dragen. Ook leer je taken op de brug (gezagvoering en communicatie met andere schepen en de wal) en aan dek (ladingbehandeling) uit te voeren. Ten slotte leer je de technische installaties in de machinekamer beheersen en zorg je voor het onderhoud.

NHL Stenden, Terschelling

Deze opleiding kun je volgen bij NHL Stenden, Terschelling in Terschelling.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
7.9
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Maritiem Officier.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM (met Natuurkunde en Wiskunde B), CM (met Natuurkunde en Wiskunde B), NG (met Natuurkunde en Wiskunde B), NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen havo: Bezit van een geneeskundige verklaring, waaruit blijkt dat betrokkene medisch geschikt is voor de uitoefening van het beroep waarop de opleiding voorbereidt.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM (met Natuurkunde en Wiskunde B), CM (met Natuurkunde en Wiskunde B), NG (met Natuurkunde en Wiskunde B), NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen vwo: Bezit van een geneeskundige verklaring, waaruit blijkt dat betrokkene medisch geschikt is voor de uitoefening van het beroep waarop de opleiding voorbereidt.
Vooropleidingseisen: Bezit van een geneeskundige verklaring, waaruit blijkt dat betrokkene medisch geschikt is voor de uitoefening van het beroep waarop de opleiding voorbereidt.

Studiekeuzecheck

Na aanmelding in studielink volgt automatisch een uitnodiging voor de NHL-Studiekeuzecheck. Deze check bestaat uit een digitale vragenlijst. Op basis van de uitkomst van deze studiekeuzecheck krijgt de aankomend student een advies. Dit advies is niet bindend. Uiteraard moet de student wel aan de wettelijke toelatingseisen voldoen. Bij inschrijven na 1 mei, is er bij een negatief advies minder tijd voor heroriëntatie.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Maritiem Officier, die je kunt volgen bij Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) in Terschelling. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding320 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 57 eerstejaars
 • Eerstejaars man 95%
 • Eerstejaars vrouw 5%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 87%
 • Studeert door na afronden opleiding 10%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Maritiem Officier (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 155 studenten gestemd op de opleiding Maritiem Officier. Waarvan er 1.3% een 1 hebben gegeven, 4.5% een 2, 12.3% een 3, 59.4% een 4 en tot slot heeft 22.6% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.9 / 10
 • Sfeer 8.4 / 10
 • Docenten 7.9 / 10
 • Studiebegeleiding 7.8 / 10
 • Toetsing en informatie 7.5 / 10
 • Studiefaciliteiten 8.7 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 1.3%
2 / 5 4.5%
3 / 5 12.3%
4 / 5 59.4%
5 / 5 22.6%
82%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Maritiem Officier (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

Met je diploma op zak, heb je prima carrièremogelijkheden én krijg je goed betaald. Als afgestudeerde maritiem officier kun je gaan werken op de grote vaart, containerschepen, zeesleepvaart, tankvaart en cruiseschepen. Maar je kunt ook terecht bij het loodswezen, bij de kustwacht, de offshore of de natte waterbouw, bijvoorbeeld als scheepswerktuigkundige of technisch inspecteur.

34%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

90%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 3,100

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

41

Werkuren per week (gemiddeld).

0%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

90%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

4.0

Cijfer van alumni over tevredenheid bij met huidige baan.

4.3

Cijfer van alumni over carrieremogelijkheden huidige baan.

82%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

gemiddeld

Samenhang baankans met de economie.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Maritiem Officier. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Werktuigbouwkundigen22.4% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Dekofficieren en loodsen32.7% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Maritiem Officier van Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) in Terschelling achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Maritiem Officier dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Maritiem Officier Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Maritiem Officier. Heb je zelf ook ervaring met Maritiem Officier van Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden), laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Maritiem Officier (voltijd) in Terschelling de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Loopbaanbegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Terschelling!


Veelgestelde Vragen over Maritiem Officier

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Maritiem Officier te volgen bij Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden):

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Maritiem Officier volgen?

De opleiding Maritiem Officier kun je onder andere bij Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) in volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Maritiem Officier?

Als je de opleiding Maritiem Officier wil volgen bij Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden), dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Maritiem Officier?

De opleiding Maritiem Officier van Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) kreeg in 2023 het cijfer 7.9.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Maritiem Officier, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM (met Natuurkunde en Wiskunde B), CM (met Natuurkunde en Wiskunde B), NG (met Natuurkunde en Wiskunde B), NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Maritiem Officier?

Aan de opleiding Maritiem Officier studeren momenteel rond de 320 studenten in Nederland.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Maritiem Officier van Maritime Institute Willem Barentsz Terschelling (NHL Stenden) heeft 0% geen baan kunnen krijgen.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Dellewal 8
8881 EG, Terschelling
Fryslân

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:58.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud