Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Film en Televisie (Bachelor) – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten – Amsterdam

Film en Televisie (Bachelor) – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten – Amsterdam

De hbo bachelorstudie Film en Televisie is gericht op film, televisie en nieuwe media. Met studenten van andere specialisaties werk je samen aan gemeenschappelijke producties. Daarbij besteed je aandacht aan artistieke en vakmatige onderwerpen.

Meer informatie over het studieprogramma van de bachelor Nederlandse Filmacademie vind je hier: https://www.filmacademie.ahk.nl/studentenzaken/studieprogramma/

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam

Deze opleiding kun je volgen bij Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam in Amsterdam.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
8.2
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Film en Televisie.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen havo: Artistieke aanleg die blijkt uit: creërend vermogen: ontwikkelbare creatieve, vormgevende en verhalende vaardigheden; beeldend vermogen: artistieke ideeën tot uitdrukking brengen in een audiovisuele vorm; fascinatie voor het vakgebied: basiskennis van film, televisie en nieuwe media en een brede culturele en maatschappelijke belangstelling; oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid, overtuigingskracht en reflectief vermogen. Vermogen tot samenwerken dat blijkt uit: persoonlijkheid, werkervaring, toelichting op ingestuurd werk, gesprek of assessment.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen vwo: Artistieke aanleg die blijkt uit: creërend vermogen: ontwikkelbare creatieve, vormgevende en verhalende vaardigheden; beeldend vermogen: artistieke ideeën tot uitdrukking brengen in een audiovisuele vorm; fascinatie voor het vakgebied: basiskennis van film, televisie en nieuwe media en een brede culturele en maatschappelijke belangstelling; oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid, overtuigingskracht en reflectief vermogen. Vermogen tot samenwerken dat blijkt uit: persoonlijkheid, werkervaring, toelichting op ingestuurd werk, gesprek of assessment.
Vooropleidingseisen: Artistieke aanleg die blijkt uit: creërend vermogen: ontwikkelbare creatieve, vormgevende en verhalende vaardigheden; beeldend vermogen: artistieke ideeën tot uitdrukking brengen in een audiovisuele vorm; fascinatie voor het vakgebied: basiskennis van film, televisie en nieuwe media en een brede culturele en maatschappelijke belangstelling; oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid, overtuigingskracht en reflectief vermogen. Vermogen tot samenwerken dat blijkt uit: persoonlijkheid, werkervaring, toelichting op ingestuurd werk, gesprek of assessment.

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Film en Televisie, die je kunt volgen bij Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding406 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 86 eerstejaars
 • Eerstejaars man 52%
 • Eerstejaars vrouw 48%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 95%
 • Studeert door na afronden opleiding 5%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Film en Televisie (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 198 studenten gestemd op de opleiding Film en Televisie. Waarvan er 0.5% een 1 hebben gegeven, 3.0% een 2, 9.1% een 3, 58.6% een 4 en tot slot heeft 28.8% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 8.2 / 10
 • Sfeer 8.6 / 10
 • Docenten 7.8 / 10
 • Studiebegeleiding 8.0 / 10
 • Toetsing en informatie 7.4 / 10
 • Studiefaciliteiten 8.5 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.5%
2 / 5 3.0%
3 / 5 9.1%
4 / 5 58.6%
5 / 5 28.8%
40%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.


Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Film en Televisie (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

Info Beroepspersperctief Filmacademie: https://www.filmacademie.ahk.nl/studentenzaken/beroepsperspectief/

56%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

33%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 2,550

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

35

Werkuren per week (gemiddeld).

4%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

77%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

40%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

matig

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg hoog

Samenhang baankans met de economie.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

gemiddeld

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Film en Televisie. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Regisseurs en producenten televisie, film en theater40.7% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Film en Televisie van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Film en Televisie dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Film en Televisie Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Film en Televisie. Heb je zelf ook ervaring met Film en Televisie van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Film en Televisie (voltijd) in Amsterdam de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Amsterdam!

Veelgestelde Vragen over Film en Televisie

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Film en Televisie te volgen bij Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Film en Televisie volgen?

De opleiding Film en Televisie kun je onder andere bij Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Film en Televisie?

Als je de opleiding Film en Televisie wil volgen bij Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Film en Televisie?

De opleiding Film en Televisie van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten kreeg in 2023 het cijfer 8.2.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Film en Televisie, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Film en Televisie?

Aan de opleiding Film en Televisie studeren momenteel rond de 406 studenten in Nederland.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Film en Televisie van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft 4% geen baan kunnen krijgen.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Jodenbreestraat 3
1001 MH, Amsterdam
Noord-Holland

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:55.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud