Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Docent Muziek (Bachelor) – Zuyd Hogeschool – Maastricht

Docent Muziek (Bachelor) – Zuyd Hogeschool – Maastricht

De hbo bachelorstudie Docent Muziek is gericht op muziekonderwijs en onderwijs in de Kunst- en Cultuurvakken in bijvoorbeeld (muziek)scholen, het basis- en voortgezet onderwijs en culturele instellingen. De kern van de studie bestaat uit artistieke, pedagogische en didactische vakken. Je leert vorm geven aan de muzikaliteit en het kunst- en cultuurbesef van mensen van alle leeftijden.

Zuyd Hogeschool, Maastricht

Deze opleiding kun je volgen bij Zuyd Hogeschool, Maastricht in Maastricht.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
8.6
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Docent Muziek.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen havo: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen vwo: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.
Vooropleidingseisen: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure); de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing.

Studiekeuzecheck

Een weloverwogen studiekeuze vergroot de kans dat je een opleiding met succes afrondt. Daarom krijg je nadat je je voor een opleiding hebt aangemeld in Studielink een uitnodiging voor een studiekeuzecheck via jouw opleiding. Na afloop ontvang je een advies studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is niet verplicht en bindend, het is wel belangrijk dat er een contactmoment met de opleiding is. Deelname aan de studiekeuzecheck is gratis.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Docent Muziek, die je kunt volgen bij Zuyd Hogeschool in Maastricht. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding50 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 11 eerstejaars
 • Eerstejaars man 64%
 • Eerstejaars vrouw 36%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 90%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Docent Muziek (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 21 studenten gestemd op de opleiding Docent Muziek. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 4.8% een 2, 0.0% een 3, 57.1% een 4 en tot slot heeft 38.1% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 8.6 / 10
 • Sfeer 9.3 / 10
 • Docenten 8.4 / 10
 • Studiebegeleiding 8.1 / 10
 • Toetsing en informatie 8.1 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.3 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 4.8%
3 / 5 0.0%
4 / 5 57.1%
5 / 5 38.1%
79%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.


Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Docent Muziek (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

95%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

91%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 2,100

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

28

Werkuren per week (gemiddeld).

2%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

89%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

79%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg laag

Samenhang baankans met de economie.

erg laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Docent Muziek. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Kunstleraren (particulier)18.2% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten algemene vakken secundair onderwijs27.3% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Muziekleraren (particulier)27.3% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Docent Muziek van Zuyd Hogeschool in Maastricht achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Docent Muziek dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Docent Muziek Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Docent Muziek. Heb je zelf ook ervaring met Docent Muziek van Zuyd Hogeschool, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Docent Muziek (voltijd) in Maastricht de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Maastricht!

Veelgestelde Vragen over Docent Muziek

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Docent Muziek te volgen bij Zuyd Hogeschool:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Docent Muziek volgen?

De opleiding Docent Muziek kun je onder andere bij Zuyd Hogeschool in Maastricht volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Docent Muziek?

Als je de opleiding Docent Muziek wil volgen bij Zuyd Hogeschool, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Docent Muziek?

De opleiding Docent Muziek van Zuyd Hogeschool kreeg in 2023 het cijfer 8.6.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Docent Muziek, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Docent Muziek?

Aan de opleiding Docent Muziek studeren momenteel rond de 50 studenten in Nederland.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Docent Muziek van Zuyd Hogeschool heeft 2% geen baan kunnen krijgen.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Brusselseweg 150
6217 HB, Maastricht
Limburg

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:56.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud