De bezuinigingen die zijn aangekondigd tijdens Prinsjesdag raken ook het bewegingsonderwijs. Door de flinke bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet houdt het bewegingsonderwijs haar hart vast. Want onder andere een regeling voor betere gymlessen komt te vervallen, met alle gevolgen van dien.
Is dat een reden om bij de pakken neer te gaan zitten? Nee, juist niet! Het nodigt uit om zelf ook na te denken over hoe we beweging kunnen stimuleren. Want ondanks de bezuinigingen zijn er creatieve manieren om kinderen in beweging te krijgen. Tijd voor enkele tips om de bewegingsmogelijkheden op schoo en op het schoolpleinl te vergroten en kinderen enthousiast te maken voor sport en spel.
De beweegvriendelijke pauze
Geef kinderen tijdens de pauzes de mogelijkheid om vrij te spelen en te bewegen. Overweeg bijvoorbeeld om de speelplaatsen aan te passen met klimmaterialen, stoepkrijt voor spelletjes of sportieve obstakels. Beweegvriendelijke pauzes helpen kinderen om hun energie kwijt te kunnen, waardoor ze ook meer geconcentreerd terug de klas in komen. Overweeg sporttoestellen en daag kinderen uit.
Integreer beweging in het lesprogramma
Het is niet altijd nodig om een aparte gymles te hebben om kinderen in beweging te krijgen. Beweging kan ook worden geïntegreerd in reguliere lessen. Denk aan rekensommen waarbij leerlingen moeten opstaan of rondlopen om antwoorden te vinden, of taalspelletjes waarbij leerlingen moeten bewegen. Zo wordt de les niet alleen dynamischer, maar ook effectiever doordat kinderen actief leren. Beweging kun je op heel veel manieren stimuleren.
Sporttoernooien organiseren
Een andere manier om beweging te stimuleren is door op school regelmatig mini-sporttoernooien te organiseren, zoals een voetbal-, basketbal- of trefbaltoernooi. Dit kan tijdens de lunchpauze of na schooltijd. Door teams te vormen en een vriendschappelijke competitie te organiseren, geef je kinderen iets om naar uit te kijken en maak je sporten leuk en toegankelijk.
Ouders betrekken
Ouders kunnen een grote rol spelen in het stimuleren van beweging bij kinderen. Organiseer bijvoorbeeld een sportdag waar ouders aan kunnen deelnemen, of stuur ouders tips en ideeën om hun kinderen ook buiten school actief te houden. Door ouders te betrekken, creëren we een cultuur waarin beweging belangrijk en plezierig is.
Samenwerkingen zoeken
Overweeg om samen te werken met lokale sportverenigingen. Zij hebben vaak de middelen en ervaring om leuke sportieve activiteiten op school te organiseren. Daarnaast kan het een mooie kennismaking zijn voor kinderen met verschillende sporten, wat kan helpen om hen te inspireren en aan te moedigen om buiten school verder te gaan met sport. Op een goed ingericht schoolplein zijn er veel mogelijkheden.
Beweging als de rode draad binnen de school
Creëer een cultuur waarin beweging een vanzelfsprekend onderdeel van de dag is. Dit kan door bijvoorbeeld een dagelijkse ‘beweegchallenge’ te introduceren, zoals elke ochtend even rek- en strekoefeningen doen, of korte danssessies in de klas. Door beweging te normaliseren, wordt het een standaard onderdeel van de schooldag en raken kinderen eraan gewend om actief te zijn. Beweging als rode draad binnen de school.
Vragen of opmerkingen? Reageer nu!