Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » “Studeren is meer dan een race naar het diploma!”
Studie & Studenten Nieuws

“Studeren is meer dan een race naar het diploma!”

hoge werkdruk

Studeren is veel meer dan alleen maar dat diploma binnenhalen. Het is ook een goed moment om te werken aan persoonlijke ontwikkeling, zo vindt ook minister van Onderwijs Van Engelshoven. Je hoort altijd van studenten dat zij hoge druk ervaren. We moeten daarom uitkijken dat de druk voor studenten geen struikelblok wordt. 

Schokkende cijfers 

Het ISO heeft een rapport gepresenteerd waarin een analyse te vinden is van achttien grote onderzoeken die in de afgelopen jaren zijn gedaan. Het doel hiervan is om een landelijk beeld te schetsen van de problemen waar studenten mee lopen. Uit al deze verschillende onderzoeken heeft het ISO parameters samengevoegd die resulteren in de volgende cijfers: 

  • Meer dan 70% van de studenten geeft aan zeer vaak druk te ervaren om te presteren
  • 32% van de studenten heeft last van concentratieproblemen 
  • Bijna 53% van de studenten kampt al met burn-outklachten zoals emotionele uitputting
  • Bij bijna 9% van de studenten is er een risico aanwezig op het plegen van zelfmoord

Dit zijn schokkende cijfers maar, deze zijn niet nieuw. Er zijn veel cijfers beschikbaar maar het ISO wilde de data analyseren om tegen de minister te kunnen zeggen dat er niet meer gewacht moet worden met ingrijpen tot eind 2020. Dat is namelijk het jaar dat het RIVM samen met studentenorganisaties en experts met een grote nulmeting naar studentenwelzijn komt. Minister Van Engelshoven heeft gezegd dat zij deze resultaten af wil wachten omdat de huidige onderzoeken niet goed met elkaar te vergelijken zouden zijn en er op deze manier ook geen landelijk beeld geschetst kan worden.

Te veel nadruk op rendement 

Van Engelshoven waarschuwt voor te veel nadruk op rendement aan alle universiteiten en hogescholen. Het is het doel om iedereen zo snel mogelijk te laten afstuderen maar dit kan er juist voor zorgen dat dit een belemmering wordt. Jezelf ontwikkelen als persoon is minstens zo belangrijk. Hierbij kun je denken aan het doen van vrijwilligerswerk, het coachen van een sportteam of andere maatschappelijk relevante taken. Het gaat er vooral om dat jij je sociale kwaliteiten ontwikkelt. Ook zegt ze dat de arbeidsmarkt juist ook om andere kwaliteiten vraagt, zoals het werken in een groep of verbindingen te leggen met anderen. 

Afschaffen basisbeurs 

Studentenorganisaties noemen het afschaffen van de basisbeurs voor studenten als grote factor die een bijdrage levert aan deze prestatiedruk. Van Engelshoven daarentegen, is het nog steeds eens met de invoering van het leenstelsel dat hier in 2015 voor in de plaats kwam. Zij noemt dit een buitengewoon sociaal stelsel. Ook wijst ze er nogmaals op dat studenten nooit meer dan vier procent van wat ze maandelijks boven het minimumloon verdienen hoeven af te lossen en dat je er 35 jaar over mag doen om het bedrag terug te betalen.

Maatschappelijk probleem 

Volgens onderzoekster en docent Dopmeijer zijn bovenstaande cijfers een onderdeel van een breder, maatschappelijk probleem van toenemende druk. Dit begint al op de basisschool met veel verschillende toetsen. Uiteindelijk krijg je last van die druk maar doordat deze problemen al zo vroeg ontwikkeld zijn, herkennen sommige studenten deze psychische klachten niet bij zichzelf. Dit heeft als gevolg een burn-out, depressie en in het ergste geval zelfs zelfmoord.

Herken jij je in deze situatie of heb je wellicht iets meegemaakt of gezien? Laat het ons weten in de reacties!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:28.

Bronnen: De Telegraaf,

Ga naar de inhoud