Een CV, of curriculum vitae, is een document waarin je hele academische en professionele geschiedenis wordt beschreven. Het wordt meestal gebruikt om te solliciteren naar posities bij universiteiten en onderzoeksinstellingen, beurzen en subsidies. Maar misschien nog belangrijker voor een baan. Veel organisaties eisen een CV als onderdeel van de sollicitatieprocedure.
Als je geen eerdere werkervaring hebt, kan je CV misschien karig lijken. Er zijn echter veel manieren om de ruimte te vullen en een sterk, goed afgerond document te maken.
Als het gaat om het schrijven van je CV, zijn er nu meer sjabloon opties dan ooit tevoren. Met zoveel verschillende soorten CV templates beschikbaar, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Maar met CV templates van CVMaker kun je door alle verschillende opties bladeren en de perfecte match vinden voor jouw ervaring en vaardigheden.
Of je nu op zoek bent naar een traditionele CV layout of iets moderners en creatievers, met CVMaker zit je goed.
1. Opleidingen
Als je een student of pas afgestudeerde bent, moet je opleiding vóór je werkervaring komen. Vermeld de naam van je school, de locatie, je diploma en je afstudeerdatum. Als je nog op school zit, vermeld dan je verwachte afstudeerdatum. Als je onderscheidingen of awards hebt verdiend, vermeld die dan ook hier.
Als je op meer dan één school of universiteit hebt gezeten, kun je ze allemaal vermelden in je opleidingsrubriek. Begin met de meest recente en ga zo verder terug in de tijd. Vermeld voor elke school de naam, de locatie, je diploma en je afstudeerdatum.
Als je cursussen hebt gevolgd die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert, moet je die hier vermelden. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan in marketing, kun je met een cursus marketingcommunicatie laten zien dat je over de nodige vaardigheden voor de baan beschikt.
Als je relevante werkervaring hebt, kun je die hier ook vermelden. Als je bijvoorbeeld tijdens je tussenjaar als marketing stagiair hebt gewerkt, kun je die ervaring hier vermelden.
Ten slotte, als je relevante vaardigheden of certificeringen hebt, vermeld ze hier. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan in de sociale media, laat dan zien dat je de nodige vaardigheden hebt voor de baan.
2. Vaardigheden
Het opnemen van een vaardighedensectie in je CV is een geweldige manier om je vaardigheden en expertise aan potentiële werkgevers te tonen. Hier volgen enkele tips voor het schrijven van een CV-vaardighedenrubriek:
- Denk eerst na over welke vaardigheden het meest relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Je kunt ook naar de functieomschrijving kijken om te zien welke vaardigheden vereist zijn.
- Als je eenmaal een goed idee hebt van welke vaardigheden nodig zijn, begin dan te brainstormen over alle vaardigheden die je hebt en die relevant zijn.
- Probeer een mix te maken van zowel harde als zachte vaardigheden. Harde vaardigheden zijn specifieke, technische vaardigheden die gekwantificeerd kunnen worden, zoals programmeertalen of software. Zachte vaardigheden zijn meer algemene, interpersoonlijke vaardigheden die moeilijker te kwantificeren zijn, zoals communicatie of probleemoplossing.
- Als je eenmaal een lijst met vaardigheden hebt, kies dan de vaardigheden die je het meest indrukwekkend vindt of die het best bij de functieomschrijving passen.
- Sorteer ten slotte je vaardigheden in categorieën zoals “Technische vaardigheden”, “Interpersoonlijke vaardigheden”, enz. en vermeld ze op je cv.
3. Talenkennis
Een manier om je taalvaardigheden te tonen is om een sectie op je CV op te nemen die specifiek gewijd is aan het opsommen van je vaardigheden. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden onder de aandacht van potentiële werkgevers te brengen en hen een beter idee te geven van je taalvaardigheidsniveau.
Enkele dingen die je in gedachten moet houden als je dit onderdeel maakt:
- Zorg ervoor dat je je vaardigheden in volgorde van vaardigheid vermeldt, van hoog naar laag.
- Als je een taalcertificaat hebt, vermeld dan ook die informatie.
- Als je een moedertaalspreker van een taal bent, moet je dat zeker vermelden.
Hier is een voorbeeld van hoe je dit gedeelte zou kunnen opmaken:
Taalvaardigheden:
- Nederlands als moedertaal
- Vloeiend in Engels
- Goede kennis van het Duits
- Basiskennis Mandarijn HSK 2 diploma
Als je deze tips opvolgt, creëer je een sterke sectie over taalvaardigheden op je cv die indruk zal maken op potentiële werkgevers.
4. Vrijwilligerswerk
Als je ooit vrijwilligerswerk hebt gedaan, is het een goed idee om dat op je cv te zetten. Dit soort werk laat zien dat je bereid bent anderen te helpen zonder daarvoor betaald te worden en dat je een goed werkethos hebt. Het kan ook een manier zijn om ervaring op te doen op een bepaald gebied als je van carrière wilt veranderen. Hier zijn een paar tips voor het schrijven van een CV-sectie over vrijwilligerswerk:
- Begin met het vermelden van de naam van de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk hebt gedaan, de desbetreffende periode en je rol.
- Voeg een korte beschrijving toe van wat je taken waren en wat je hebt bereikt tijdens je vrijwilligerswerk.
- Als je veel ervaring hebt met vrijwilligerswerk, kun je er een aparte rubriek voor maken op je CV. Anders kan het worden vermeld onder banen of ervaringen.
- Benadruk vaardigheden die je hebt opgedaan of ontwikkeld tijdens je vrijwilligerswerk, zoals teamwerk, klantenservice, enz.
- Benadruk hoe je vrijwilligerswerk je heeft geholpen om te groeien als persoon en je een betere kandidaat heeft gemaakt voor de baan waarop je solliciteert.
Samenvatting
- Begin met je contactgegevens, waaronder je volledige naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer.
- Gebruik een professioneel e-mailadres en voicemailbericht.
- Gebruik een cv-indeling die goed leesbaar en scanbaar is.
- Benadruk je vaardigheden, prestaties en ervaring die het meest relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.
- Gebruik actiewerkwoorden om je ervaringen en prestaties te beschrijven.
- Gebruik kwantitatieve gegevens om je impact en resultaten aan te tonen.
- Gebruik trefwoorden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.
- Proeflees je cv op fouten in grammatica, spelling en interpunctie.
- Laat iemand anders je cv nakijken voor feedback.
Een mooi cv is belangrijk omdat het laat zien dat je een professional bent die je zoektocht naar een baan serieus neemt. Het laat ook zien dat je georganiseerd bent en een duidelijk idee hebt van wat je met je carrière wilt bereiken. Ten slotte kan een goed ontworpen cv je helpen je te onderscheiden van de concurrentie en de baan te krijgen die je wilt.
Vragen of opmerkingen? Reageer nu!