Woningdelen is de afgelopen jaren een populaire manier geworden van huisvesting. Zeker als je geen kamer hebt kunnen vinden, kan woningdelen een goed alternatief zijn. Soms is het zelfs de enige manier om in de stad te kunnen wonen. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan wonen met vrienden, of met een hospita. Hoe zit dat precies?
Mag je zomaar een woning delen?
First things first: de wetten en regeltjes. We ontkomen er niet aan in Nederland. In principe mag je een huurwoning met elkaar delen, maar dan moet de verhuurder wel voor een aantal zaken zorgen. Soms is er zelfs een vergunning nodig. Wanneer je een woning met elkaar wilt delen, moet de verhuurder de woning aanmerken als onzelfstandige woonruimte. Daarvoor gelden dan dezelfde regels als voor het verhuren van kamers.
Dat houdt in dat er onder meer een gemeenschappelijke ruimte moet zijn. Ook moet de verhuurder zorgen voor volgende geluidsisolatie. Je kunt je voorstellen dat je met meer mensen in huis immers ook meer herrie maakt, en natuurlijk willen de buren geen last van je hebben. Check bij de gemeente aan welke voorwaarden de huurwoning moet voldoen, zodat je een vergunning kunt aanvragen.
Goed om te weten: de regels verschillen letterlijk per gemeente. Zo mag je in Rotterdam en Den Haag met maximaal 4 personen samenwonen, terwijl in Maastricht, Eindhoven en Groningen geen specifieke regels zijn voor woningdelen. Daarentegen moet je in bijvoorbeeld Utrecht ook nog een leefbaarheidstoets uitvoeren. Je doet er dus goed aan je er eerst in te verdiepen.
Het friends-contract
Misschien heb je wel eens van het ‘friends-contract’ genoemd. Die is vernoemd naar de gelijknamige serie uit de jaren ‘90. In de serie delen verschillende vrienden een huis met elkaar. Dat kan in het echte leven ook. Vergelijk het met op kamers wonen, maar dan met mensen die je kent.
Vier volwassenen zonder gezinsrelatie kunnen nu samen in Amsterdam een woning huren. Ook buiten Amsterdam is het vaak mogelijk. Zo passen woningcorporaties in allerlei steden zo’n contract steeds vaker voor. Maar Amsterdam loopt er mee voorop: er werd zelfs een appartementencomplex ontworpen, speciaal voor woningdelers.
Toch liever een structurele oplossing?
De Woonbond vindt een huurwoning delen geen structurele oplossing. Sterker: de bond vindt dat dit een goed voorbeeld is van hoe de huurprijzen uit de klauwen gelopen zijn. Ben je op zoek naar een huurwoning, maar wil je niet elk uur van de dag op Funda kijken? Dan is het een goed idee je aan te melden bij RentSlam. Dat is een platform dat je elke dag de nieuwste huurwoningen in de mailbox bezorgd. Zo ben je snel op de hoogte en verdoe je geen tijd meer.
Huren bij een hospita
Ook een idee, maar misschien wel wat ouderwets: je intrek nemen bij een verhuurder, een hospita. Vroeger werd dat veel gedaan bij oude, strenge dametjes. Daar huurde je dan een slaapkamer, en deelde je de keuken. Na negen uur ‘s avonds mocht je geen lawaai en je mocht geen vrienden over de vloer laten komen.
Maar nu is het 2022. De mensen zijn niet meer zo rigide als vroeger en de plekken zijn soms best oké. Het grote voordeel is dat de huurprijs vaak lager is en je afspraken kunt maken over jouw bijdrage aan het huishouden. Vaak is het ook gezellig, heb je een thuisgevoel en kun je er rustig studeren. Het kan ook handig zijn voor als je vanuit daar wilt kijken naar iets anders.
Nadelen zijn er ook: je deelt een badkamer, keuken en toilet met elkaar en vaak ben je de enige student in huis. Je neemt dan ook niet zo snel iemand mee naar huis. Maar voor studenten in nood, kan dit een goede oplossing zijn.
Vragen of opmerkingen? Reageer nu!