Een huis kopen lijkt misschien een grote stap, vooral als je net je eerste baan hebt. Daarnaast is het in deze tijd niet gemakkelijk om een woning te kopen. Toch kiezen sommige net afgestudeerden ervoor om een woning te kopen in plaats van te huren. Dit biedt niet alleen stabiliteit, maar kan op de lange termijn ook een slimme investering zijn. Maar hoe pak je dat aan? Wij leggen je meer uit over de belangrijkste stappen die je als kunt nemen om een huis te kopen, van financiering tot het vinden van de juiste woning.
De mogelijkheden voor financiering
Als nieuwe toetreder op de arbeidsmarkt een huis kopen kan een flinke uitdaging zijn, vooral vanwege de financiering. Hypotheekverstrekkers stellen vaak strenge eisen aan inkomens, en als je net begint heb je meestal geen vast of hoog inkomen. Toch zijn er een paar mogelijkheden om een huis te financieren:
- Meefinanciering door ouders: Sommige kunnen een huis kopen doordat hun ouders meefinancieren of garant staan voor de hypotheek. Dit kan zorgen voor meer zekerheid voor de bank.
- Startershypotheek: Sommige banken bieden speciale hypotheken aan voor starters, met gunstigere voorwaarden en lagere rentes.
- Samen met iemand een huis kopen: Heb je een relatie of wil je samen met je beste vriend of vriendin samenwonen? Wanneer je twee inkomens bij elkaar kan optellen, kan het mogelijk zijn om een huis te kopen. Met twee inkomens kun je meer lenen.
- Sparen: Heb je de mogelijkheid om zo lang mogelijk thuis te wonen? Dan kun je je salaris goed opsparen en besteden aan een huis. Met eigen geld wordt het een stuk gemakkelijker om een financiering rond te krijgen.
- Koop een opknapper: Opknappers zijn een stuk goedkoper dan wanneer je een nieuwbouwhuis koopt. Koop een woning buiten het centrum waar nog iets aan moet gebeuren. Misschien heb je wel vrienden die handig zijn of kun je zelf een hoop opknappen. Lukt dat nu nog niet? Dan is het misschien de eerste jaren even behelpen, maar heb je wel een woning aangekocht en kun je in de toekomst gaan klussen. Dan heb je al een mooi potje bij elkaar gespaard door al een aantal jaar hypotheek te betalen.
Het kan dus lastig zijn om als voldoende financiering rond te krijgen, maar door slimme financiële keuzes is het niet onmogelijk.
Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?
Bij het kopen van een huis komt veel kijken, en dat geldt zeker als je net klaar bent met je studie. Omdat je vaak voor het eerst in aanraking komt met de woningmarkt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn:
- Locatie: Kies een woning met een relatief wat lagere vierkantenmeterprijs
- Woningtype: Overweeg of je wilt kopen voor de korte of lange termijn. Een appartement kan geschikt zijn voor je studententijd, maar als je later meer ruimte nodig hebt, kun je beter iets groters zoeken.
- Onderhoudskosten: Naast de hypotheek heb je te maken met bijkomende kosten zoals onderhoud, belastingen en verzekeringen. Zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt in je budget. Je kunt vooraf je hypotheek berekenen, zodat je weet wat je overhoudt voor andere kosten.
- Waardeontwikkeling: Een huis kopen is ook een investering. Kijk goed naar de marktontwikkeling en of de woning op termijn in waarde kan stijgen, zodat je er later misschien financieel beter van wordt.
Tips om succesvol een huis te kopen
Hoewel de woningmarkt momenteel erg krap is, zijn er enkele manieren om je kansen als student te vergroten:
- Begin vroeg met sparen: Hoe eerder je begint met het opbouwen van een buffer, hoe makkelijker het wordt om een hypotheek te krijgen en de bijkomende kosten te betalen.
- Zoek buiten de populaire steden: In studentensteden zijn huizen schaars en duur. Door net buiten de stad te zoeken, heb je meer kans om iets betaalbaars te vinden.
- Schakel professionele hulp in: Een goede hypotheekadviseur en makelaar kunnen je helpen de juiste keuzes te maken, vooral als je weinig ervaring hebt.
- Gebruik eventuele subsidies of startersregelingen: Sommige gemeenten of banken bieden speciale regelingen voor starters. Onderzoek of je hiervoor in aanmerking komt.
- Wees realistisch: Stel je verwachtingen bij en wees bereid om compromissen te sluiten. Het perfecte huis binnen je budget vinden kan lastig zijn, maar een slimme keuze nu kan later veel opleveren.
Met de juiste aanpak en een goede voorbereiding is het mogelijk om een huis te kopen.
Vragen of opmerkingen? Reageer nu!