Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » De beste tips om een studentenwoning te vinden
Studie & Studenten Nieuws

De beste tips om een studentenwoning te vinden

studentenwoning

Veel studenten beginnen het nieuwe collegejaar met het zoeken naar een geschikte studentenwoning. In veel gevallen blijkt dit lastiger te zijn, dan men op voorhand verwacht. Met name in populaire studentensteden als Groningen, Utrecht en Amsterdam is het lastig om aan een kamer te komen. Wat heb jij al gedaan om woonruimte te vinden? Bij de zoektocht naar een studentenwoning heb je verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld tussen een kamer in een typisch studentenhuis, ga voor een studio in een appartementencomplex met studenten of huur een kamer bij particulieren thuis. In dit artikel lees je meer over het vinden van een geschikte studentenwoning. 

#1: Zoek naar een studentenwoning via internet 

Op internet vind je talloze websites, waarop kamers binnen studentenwoningen worden aangeboden. Zo kun je via deze pagina snel een kamer huren in Utrecht en vind je hier eenvoudig een huurwoning in Amsterdam. Voor een compleet aanbod kun je ook een kijkje nemen op Huurwoningen.nl. Houd er bij het gebruik van deze websites rekening mee, dat je over het algemeen niet de enige student zal zijn die op een advertentie reageert. De vraag naar betaalbare woonruimte voor studenten is veel groter dan het aanbod. Dit maakt het best lastig om ingeloot te worden voor een kamer. 

Hospiteren in een studentenwoning 

Nadat je op een kamer in een studentenhuis gereageerd hebt, zal je in sommige gevallen uitgenodigd worden voor een hospiteeravond. Het is een avond waarop je jezelf voorstelt aan de andere bewoners van het huis en waarop je een korte pitch houdt over jezelf. Het dé kans om te vertellen waarom men voor jou moet kiezen als bewoner van de beschikbare kamer in het studentenhuis. Houd er hierbij rekening mee, dat een hospiteeravond ook een moment is waarop jij kunt onderzoeken of de andere bewoners bij je passen qua karakter. Je wilt er straks met plezier kunnen wonen! 

#2: Vraag vrienden en familie om te helpen 

Mogelijk heb je vrienden of familieleden die momenteel al in een studentenwoning wonen. De kans is best groot, dat zij mensen kennen die op zoek zijn naar een huisgenootje. Via iemand anders heb je altijd meer kans om een studentenwoning binnen te komen. Vaak is het helaas wel zo, dat mensen geen bekenden aan mogen dragen voor de studentenwoning. Iedere bewoner van zo’n huis kent immers wel iemand die graag een kamer huurt. Mede door het feit dat het beschikbare aantal kamers zeer beperkt is. 

Een andere manier waarop zij je kunnen helpen, is het delen van een oproep op sociale media. Je weet nooit wie er op je bericht reageert! Dit is in het bijzonder handig, wanneer je zelf nog weinig mensen kent in de stad waar je straks zal gaan studeren. 

#3: Hang een briefje op bij de supermarkt 

Niet de meest hippe manier om op zoek te gaan naar een geschikte studentenkamer. Het kan echter wel bijzonder effectief zijn: een briefje ophangen in de supermarkt! De kans bestaat dat verhuurders deze briefjes bekijken en je contacteren om de ruimte aan je aan te bieden. Zorg dat je de kamer altijd even bekijkt, voordat je ingaat op het huuraanbod. Je wilt voorkomen dat je in een kamer met veel vlekken op wanden, een lekkende kraan en soortgelijke ongemakken terecht komt! 

#4: Bezoek de introductieweek in je studentenstad 

Een vierde tip: neem deel aan de introductieweek in je studentenstad. Tijdens zo’n introductieweek heb je de kans om nieuwe vrienden te maken, studentenverenigingen te bezoeken en deel te nemen aan feesten waar ook mensen komen die al enkele jaren studeren. Het is een goede kans om te netwerken en daarmee de kans op een studentenwoning te vergroten! Zeker bij studentenverenigingen is de kans op een kamer relatief groot. Let wel, deze verenigingen verhuren de kamers logischerwijs alleen aan leden van de vereniging zelf. Je zal hier dus lid van moeten worden! Niet iedereen wil dit.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 oktober 2022 om 16:42.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud