Studiegids » Opleidingen » Opleiding Binnenhuisarchitect

Opleiding Binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect doet meer dan alleen kleuren uitzoeken en huizen restylen. Je ontwerpt de inrichting maar vaak ook de gehele indeling van woningen. Daarbij houd je rekening met de bestaande bouw en werk je vaak samen met architecten of aannemers om tot een goed eindresultaat te komen.

Je kunt als binnenhuisarchitect werken voor een architectenbureau waarbij je de architect aanvult, ook kun je werken voor bedrijven voor woninginrichting of als zelfstandige. Niet alleen moet je creatief zijn om als binnenhuisarchitect aan de slag te gaan, je moet ook lef hebben, goed kunnen luisteren en een duidelijk beeld kunnen schetsen van hoe het uiteindelijk wordt. Niet onbelangrijk daarbij is het financiële plaatje en de tijdsdruk.

Het beroep van binnenhuisarchitect moet niet worden verward met interieurarchitect. Voor dit laatste beroep heb je een universitaire opleiding nodig en werk je vooral aan grootschalige projecten.

Een creatief beroep waarbij je van de beginschets tot het eindresultaat verantwoordelijk bent. Belangrijk is ook dat je goed met mensen kunt omgaan en kunt luisteren naar de wensen die zij hebben. Daarnaast is een goed contact met interieurbouwers, schilders en aannemers onmisbaar. Stressbestendigheid is tot slot een belangrijke eigenschap die een binnenhuisarchitect moet hebben.

Werkdag binnenhuisarchitect

Jouw werkdag als binnenhuisarchitect zal geen dag hetzelfde zijn. Na een kop koffie begin je in de ochtend aan de tekentafel om het ontwerp wat je in gedachten hebt voor een bepaalde klant uit te werken. Je maakt daarbij gebruik van je aantekeningen die je hebt gemaakt tijdens het gesprek, waarbij je duidelijk de wensen van de klant hebt doorgenomen.

Tijdens het tekenen bel je nog even met de klant omdat je een leuk idee hebt over de muurbekleding. De klant gaat akkoord en je besluit dit meteen in je ontwerp op te nemen. Je combineert kleuren met licht en houdt rekening met wat er al is in de woning.

Tussendoor belt een nieuwe klant waarmee je een afspraak maakt voor die middag om langs te gaan. De klant wil dat je het huis bekijkt en de woonkamer gaat restylen. Je legt alvast jouw aantekeningenboek en camera klaar zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Verder met het ontwerp. Je gaat nu aan de slag met het nabellen van leveranciers. Zo weet je of je de juiste prijsopgave maakt en of de opdracht binnen de tijd kan worden afgerond. De planning daarvoor kun je pas maken als je van iedereen bevestiging hebt. Tot slot maak je de offerte voor de klant waarin je ook een deadline zet voor het project.

Na de lunch ga je naar de volgende klant om zijn wensen door te nemen en het huis te bekijken.

Opleidingen tot binnenhuisarchitect

Als je binnenhuisarchitect wilt worden heb je een hbo-opleiding nodig. Belangrijk is om te kijken naar wat je uiteindelijk graag zou willen gaan doen. Voor interieuradvies in een meubelzaak heb je geen Hbo-opleiding nodig maar volstaat een Mbo-opleiding als interieuradviseur. De hbo-opleiding leidt uiteindelijk tot een Bachelor of Arts-graad, wat al aangeeft dat het een zeer creatief beroep is. Ben je graag bezig met kleur en inrichting, kun je daarnaast goed analytisch werken en mogelijkheden zien van een ruimte, dan is dit zeker de opleiding die jij wilt gaan doen.

Hieronder vind je het overzicht van de verschillende binnenhuisarchitect opleidingen.

Hbo opleiding binnenhuisarchitect

Lijkt het jou interessant om een opleiding te volgen in de richting van binnenhuisarchitect, op hbo-niveau? Kijk dan hieronder of er een passende opleiding voor je tussen zit. Of gebruik het filter op onze hbo-opleidingen pagina!

Saxion
Hogeschool Rotterdam

Thuisstudies binnenhuisarchitect

Wil jij het liefste thuis werken aan een opleiding omtrent binnenhuisarchitect? Kijk dan hieronder of er een passende opleiding voor je tussen zit. Of gebruik het filter op onze thuisstudies overzicht!

Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur
Binnenhuisarchitectuur

Salaris binnenhuisarchitect

Jouw salaris is afhankelijk of je in loondienst bent of dat je zelfstandig werkt. Werk je in loondienst, dan speelt jouw werkgever, ervaring en werkveld ook mee in jouw salaris bepaling. Een binnenhuisarchitect in loondienst verdient gemiddeld tussen de 2500 en 3500 euro bruto.

Wil je als zelfstandige binnenhuisarchitect aan de slag dan bepaal je uiteraard zelf je loon. Gemiddeld vragen binnenhuisarchitecten een bruto uurloon tussen de 75 en 125 euro. Zeker in dit vak is het belangrijk dat je referenties hebt. Mensen waarvoor jij hebt gewerkt kunnen jouw waarde dus jouw loon laten stijgen.

Een goede, ervaren binnenhuisarchitect verkoopt zichzelf door goed werk te leveren waardoor anderen jou ook in willen huren. Ben je te goedkoop dan zullen mensen twijfelen om jou in te huren, omdat prijs vaak ook de kwaliteit weergeeft.

Past het bij mij?

De taken van een binnenhuisarchitect zijn zeer divers. Je moet creatief zijn en goed de verschillende details kunnen zien. Een ruimte die er nu nog onbewoond uitziet kan er na jouw advies en de uitvoering daarvan geweldig uitzien.

Ook is het belangrijk dat je communicatief erg sterk bent. Niet alleen moet je de klant zover krijgen dat hij jou precies uitlegt wat hij wil, ook moet je samenwerken en communiceren met leveranciers, aannemers en architecten zodat het project soepel verloopt. In het klantcontact is het vooral belangrijk dat je goed kunt luisteren.

De klant heeft jou ingehuurd om een ruimte of woning speciaal te maken, maar wel volgens zijn of haar wensen. Je brengt die wensen in kaart, doet naar aanleiding daarvan een aantal voorstellen, waarna de klant een keuze maakt en jij kunt beginnen met de uitvoering.

Stressbestendig moet je ook zijn. Soms loopt een project uit en werk je onder hoge druk, met de ogen van de klant gericht op jou om te zien of het wel goed komt. Daarbij is het erg belangrijk dat je alle touwtjes in handen hebt en weet wat er speelt. Is de schilder ziek geworden dan heb je snel een alternatief plan nodig om jouw project alsnog op tijd klaar te krijgen, zonder dat de klant daar hinder van ondervindt.

Financieel onderlegd: het financiële plaatje moet uiteraard als je een berekening maakt voor je klant. Een interieur ontwerpen en inrichten met onbeperkt budget is niet moeilijk maar komt helaas ook maar weinig voor. Als binnenhuisarchitect gebruik je jouw contacten ook om net dat meer te krijgen binnen het budget van de klant.

Tot slot draait dit beroep ook enorm om smaak. Vaak neig je zelf naar een bepaalde smaak of uitstraling en is dat ook jouw verkoopargument. Als dat ook nog eens aansluit bij de mode en wat de klant wil heb je een winnende combinatie.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 26 juli 2023 om 08:06.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud