Studiegids » Opleiding Binnenhuisarchitect

Opleiding Binnenhuisarchitect

Een binnenhuisarchitect doet meer dan alleen kleuren uitzoeken en huizen restylen. Je ontwerpt de inrichting maar vaak ook de gehele indeling van woningen. Daarbij houd je rekening met de bestaande bouw en werk je vaak samen met architecten of aannemers om tot een goed eindresultaat te komen. 

Je kunt als binnenhuisarchitect werken voor een architectenbureau waarbij je de architect aanvult, ook kun je werken voor bedrijven voor woninginrichting of als zelfstandige. Niet alleen moet je creatief zijn om als binnenhuisarchitect aan de slag te gaan, je moet ook lef hebben, goed kunnen luisteren en een duidelijk beeld kunnen schetsen van hoe het uiteindelijk wordt. Niet onbelangrijk daarbij is het financiële plaatje en de tijdsdruk. 

Het beroep van binnenhuisarchitect moet niet worden verward met interieurarchitect. Voor dit laatste beroep heb je een universitaire opleiding nodig en werk je vooral aan grootschalige projecten.

Een creatief beroep waarbij je van de beginschets tot het eindresultaat verantwoordelijk bent. Belangrijk is ook dat je goed met mensen kunt omgaan en kunt luisteren naar de wensen die zij hebben. Daarnaast is een goed contact met interieurbouwers, schilders en aannemers onmisbaar. Stressbestendigheid is tot slot een belangrijke eigenschap die een binnenhuisarchitect moet hebben.

De werkdag van een binnenhuisarchitect

Jouw werkdag als binnenhuisarchitect zal geen dag hetzelfde zijn. Na een kop koffie begin je in de ochtend aan de tekentafel om het ontwerp wat je in gedachten hebt voor een bepaalde klant uit te werken. Je maakt daarbij gebruik van je aantekeningen die je hebt gemaakt tijdens het gesprek, waarbij je duidelijk de wensen van de klant hebt doorgenomen. 

Tijdens het tekenen bel je nog even met de klant omdat je een leuk idee hebt over de muurbekleding. De klant gaat akkoord en je besluit dit meteen in je ontwerp op te nemen. Je combineert kleuren met licht en houdt rekening met wat er al is in de woning.

Tussendoor belt een nieuwe klant waarmee je een afspraak maakt voor die middag om langs te gaan. De klant wil dat je het huis bekijkt en de woonkamer gaat restylen. Je legt alvast jouw aantekeningenboek en camera klaar zodat je goed voorbereid op pad gaat.

Verder met het ontwerp. Je gaat nu aan de slag met het nabellen van leveranciers. Zo weet je of je de juiste prijsopgave maakt en of de opdracht binnen de tijd kan worden afgerond. De planning daarvoor kun je pas maken als je van iedereen bevestiging hebt. Tot slot maak je de offerte voor de klant waarin je ook een deadline zet voor het project.

Na de lunch ga je naar de volgende klant om zijn wensen door te nemen en het huis te bekijken.

De opleiding tot binnenhuisarchitect

Binnenhuisarchitect is niet hetzelfde als een interieurarchitect, waar je een universitaire opleiding voor nodig hebt. 

Als je binnenhuisarchitect wilt worden heb je een hbo-opleiding nodig. Belangrijk is om te kijken naar wat je uiteindelijk graag zou willen gaan doen. Voor interieuradvies in een meubelzaak heb je geen Hbo-opleiding nodig maar volstaat een Mbo-opleiding als interieuradviseur. De hbo-opleiding leidt uiteindelijk tot een Bachelor of Arts-graad, wat al aangeeft dat het een zeer creatief beroep is. Ben je graag bezig met kleur en inrichting, kun je daarnaast goed analytisch werken en mogelijkheden zien van een ruimte, dan is dit zeker de opleiding die jij wilt gaan doen. 

Hieronder vind je het overzicht van de verschillende binnenhuisarchitect opleidingen.

Categorie: Kunst en Cultuur | Hobbycursussen | Duratie: 12 maanden | Opleider: NHA

Totaalprijs: € 329

Ontwerp je interieur met de cursus Binnenhuisarchitectuur Of je nu in een villa, een appartement of een rijtjeshuis woont: na het volgen van de cursus Binnenhuisarchitectuur tover je elke woning om tot een droomhuis. Het interieur van een droomhuis ontwerpen? Dat kan veel goedkoper dan je misschien denkt.

Categorie: Overige | Huis en tuin | Niveau: Cursussen | Duratie: 12 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 327

Ben jij creatief, speel je graag met de inrichting van je huis en werk je graag met kleur en vorm? Volg dan nu de cursus Binnenhuisarchitectuur en haal het beste uit je eigen huis of het huis van familie en vrienden. Na afloop weet je precies wat je moet doen om jouw huis te restylen.

Categorie: Aarde en Milieu | Huis en Tuin | Niveau: Functiegericht MBO niveau | Duratie: 12 maanden | Opleider: LOI

Totaalprijs: € 528.00

Tijdens de deeltijdcursus Binnenhuisarchitectuur van de LOI leer je wat er allemaal komt kijken bij het stylen en inrichten van een huis. Je bouwt stap voor stap aan je tekenvaardigheid, technisch inzicht en ontwerpkennis en gaat meteen zelf aan de slag.

Categorie: Overige | Woning en inrichting | Niveau: Beroepsopleidingen | Duratie: 18 Maanden | Opleider: NTI

Totaalprijs: € 564.3

Vind je het leuk om ruimtes in te richten en te ontwerpen? Volg dan de opleiding Binnenhuisarchitectuur! Na de opleiding heb jij kennis van materialen, producten en kleuren. Je leert een interieur zo veel mogelijk op maat van de opdrachtgever te ontwerpen.

Categorie: Economie en Bedrijf | Makelaardij & Wonen | Opleider: Laudius

Totaalprijs: € 149.00 Kortingscode aanwezig!

Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)

Hoe gebruik je kleur om ruimte te creëren in de woonkamer, welke stijlelementen passen bij een klassieke woonstijl, welke lichtbronnen passen bij de gekozen stijl? Allemaal vragen die gesteld kunnen worden bij het inrichten van een huis. Het beroep binnenhuisarchitect is daarbij constant in beweging.

* Helaas is dit onderdeel momenteel nog niet actief!

Salaris van een binnenhuisarchitect

Jouw salaris is afhankelijk of je in loondienst bent of dat je zelfstandig werkt. Werk je in loondienst, dan speelt jouw werkgever, ervaring en werkveld ook mee in jouw salaris bepaling. Een binnenhuisarchitect in loondienst verdient gemiddeld tussen de 2500 en 3500 euro bruto. 

Wil je als zelfstandige binnenhuisarchitect aan de slag dan bepaal je uiteraard zelf je loon. Gemiddeld vragen binnenhuisarchitecten een bruto uurloon tussen de 75 en 125 euro. Zeker in dit vak is het belangrijk dat je referenties hebt. Mensen waarvoor jij hebt gewerkt kunnen jouw waarde dus jouw loon laten stijgen. 

Een goede, ervaren binnenhuisarchitect verkoopt zichzelf door goed werk te leveren waardoor anderen jou ook in willen huren. Ben je te goedkoop dan zullen mensen twijfelen om jou in te huren, omdat prijs vaak ook de kwaliteit weergeeft.

Past het beroep binnenhuisarchitect bij mij?

De taken van een binnenhuisarchitect zijn zeer divers. Je moet creatief zijn en goed de verschillende details kunnen zien. Een ruimte die er nu nog onbewoond uitziet kan er na jouw advies en de uitvoering daarvan geweldig uitzien. 

Ook is het belangrijk dat je communicatief erg sterk bent. Niet alleen moet je de klant zover krijgen dat hij jou precies uitlegt wat hij wil, ook moet je samenwerken en communiceren met leveranciers, aannemers en architecten zodat het project soepel verloopt. In het klantcontact is het vooral belangrijk dat je goed kunt luisteren. 

De klant heeft jou ingehuurd om een ruimte of woning speciaal te maken, maar wel volgens zijn of haar wensen. Je brengt die wensen in kaart, doet naar aanleiding daarvan een aantal voorstellen, waarna de klant een keuze maakt en jij kunt beginnen met de uitvoering. 

Stressbestendig moet je ook zijn. Soms loopt een project uit en werk je onder hoge druk, met de ogen van de klant gericht op jou om te zien of het wel goed komt. Daarbij is het erg belangrijk dat je alle touwtjes in handen hebt en weet wat er speelt. Is de schilder ziek geworden dan heb je snel een alternatief plan nodig om jouw project alsnog op tijd klaar te krijgen, zonder dat de klant daar hinder van ondervindt.

Financieel onderlegd: het financiële plaatje moet uiteraard als je een berekening maakt voor je klant. Een interieur ontwerpen en inrichten met onbeperkt budget is niet moeilijk maar komt helaas ook maar weinig voor. Als binnenhuisarchitect gebruik je jouw contacten ook om net dat meer te krijgen binnen het budget van de klant. 

Tot slot draait dit beroep ook enorm om smaak. Vaak neig je zelf naar een bepaalde smaak of uitstraling en is dat ook jouw verkoopargument. Als dat ook nog eens aansluit bij de mode en wat de klant wil heb je een winnende combinatie.

Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen en het bijbehorende antwoord. Zit je na het lezen van dit artikel zelf nog met vragen? Laat ze dan achter in de reacties, zodat ook jij het juiste antwoord kunt krijgen!

Welke studie heb je nodig om te werken als binnenhuisarchitect?

Om aan de slag te gaan als binnenhuisarchitect zul je een Hbo-opleiding moeten volgen. Hierboven vind je het complete overzicht van alle mogelijkheden hierin.

Wat verdient een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect verdient gemiddeld rond de 3000 euro per maand bruto. Echter is dit bedrag slechts een indicatie, als je namelijk als ondernemer werkt kan dit bedrag alle kanten op. Afhankelijk van het aantal en type klanten dat je hebt.

Wat zijn de werkzaamheden van een binnenhuisarchitect?

Een binnenhuisarchitect ontwerpt de indeling van een ruimte of woning, waarbij hij/zij kijkt naar verschillende aspecten zoals: budget, licht, kleur, materiaalkeuze, maar vooral de wensen van de opdrachtgever.

Kun je binnenhuisarchitect worden door het volgen van een cursus?

Nee. Wel kan je je oriënteren of dit beroep je bevalt door een cursus interieurspecialist of binnenhuisontwerp te gaan volgen. Hier komen veel aspecten van het ontwerpen van een interieur aan bod maar niet de samenwerking, de berekeningen en de planning.

Is een binnenhuisarchitect hetzelfde als een interieurspecialist?

Nee, een interieurspecialist helpt vaak op één gebied en adviseert bijvoorbeeld over kleurgebruik en mogelijke meubilering. Een binnenhuisarchitect kijkt naar het gehele plaatje waarbij hij/zij verschillende disciplines bij elkaar brengt en verbindt. Daarnaast is hij/zij ook meestal verantwoordelijk voor het tijdig en binnen budget uitvoeren van de opdracht.

2 Reacties

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 7 april 2021 om 09:16.

Bronnen: geen

Skip to content