Studiegids » wo » wo opleidingen » wo » WO Psychologie

WO Psychologie

Binnen de studie Psychologie zijn vele opleidingsmogelijkheden te vinden. Maar voordat je een opleiding gaat kiezen, wil je eerst natuurlijk weten of je dit in voltijd of deeltijd gaat doen. En of je een associate degree, bachelor of master in Psychologie wil gaan volgen.

Om meer duidelijkheid te maken wat jouw opties zijn, hebben we hieronder het complete overzicht geplaatst, inclusief de zoekmachines voor de Psychologie-gerelateerde opleidingen.

Bachelor Psychologie

De universitaire bachelorstudie Psychologie is gericht op de studie van menselijk gedrag. Je leert persoons- of omgevingskenmerken die invloed hebben op het menselijk gedrag in kaart brengen, met als doel dit gedrag te begrijpen, verklaren en voorspellen. Het werkterrein van de psychologie bestrijkt het gehele menselijke bestaan, van geboorte tot dood. Zo onderzoek je de ontwikkeling van gedrag en de omgeving waarin bepaald gedrag plaatsvindt. Het gehele veld van menselijke gedragingen en menselijk functioneren is echter te omvangrijk om door één bepaalde psycholoog bekeken te worden. In de loop der tijd is er dan ook een aantal vakgebieden ontstaan, zoals de arbeids- en organisatiepsychologie, sociale psychologie, ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie, psychonomie en psychologische methodenleer.

Soort opleiding: Bachelor
Eerstejaars aantal: 5127
Eerstejaars per vestiging gemiddeld: 516.900
Studenten aantal: 17820

Bachelor Psychologie opleidingen

Lijkt het jou interessant om een Psychologie opleiding te gaan volgen op WO-niveau? Gebruik dan onze handige zoekmachine met daarin alle Psychologie-gerelateerde opleidingen! Of gebruik het filter op onze Wo Bachelors pagina!

Universiteit Leiden
Rijksuniversiteit Groningen
Universiteit Utrecht
Universiteit Twente
Maastricht University
Universiteit van Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam
Radboud Universiteit
Tilburg University
Open Universiteit

Master Psychologie

De universitaire masterstudie Psychologie is een voortzetting en verdieping van een bachelorstudie. De studie is gericht op menselijk gedrag en de menselijke beleving. Voorop staat dat je persoons- of omgevingskenmerken die het menselijk gedrag veroorzaken, beïnvloeden en begeleiden, in kaart brengt, met als doel dit gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen. Voor psychologen heeft 'gedrag' een ruime betekenis. Zo heeft gedrag in psychologische zin betrekking op horen, zien en zwijgen, verwerking van informatie door de juiste aandacht, concentratie en hulp van het geheugen. Het werkterrein van de psychologie bestrijkt elk facet van het menselijk bestaan (van de conceptie tot en met het graf), het waarom daarvan en de ontwikkeling in de tijd en de omgeving waarin bepaald gedrag plaatsvindt. Het gehele veld van menselijke gedragingen en menselijk functioneren is te omvangrijk om door één bepaalde psycholoog bekeken te worden. In de loop der tijd is er dan ook een aantal vakgebieden ontstaan, zoals de arbeids- en organisatiepsychologie, sociale psychologie, ontwikkelingspsychologie en klinische psychologie, psychonomie en psychologische methodenleer. Elk van deze vakgebieden wordt gekenmerkt door haar eigen verschijnselen, benaderingen en werkwijzen.

Soort opleiding: Master
Prognose arbeidsmarkt: goed
Uitwijkmogelijkheden beroepsgroep: laag
Conjuctuur gevoeligheid: erg laag
Eerstejaars aantal: 773
Eerstejaars per vestiging gemiddeld: 260.000

Master Psychologie opleidingen

Lijkt het jou interessant om een Psychologie opleiding te gaan volgen op WO-niveau? Gebruik dan onze handige zoekmachine met daarin alle Psychologie-gerelateerde opleidingen! Of gebruik het filter op onze Wo Masters pagina!

Rijksuniversiteit Groningen
Vrije Universiteit Amsterdam
Radboud Universiteit

Wo-studies binnen Gedrag en Maatschappij

Binnen de studiesector wo Gedrag en Maatschappij, vallen een aantal studierichtingen. Klik op één van de studierichtingen om de wo-opleidingen en hogescholen te zien die hier binnen vallen.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 juli 2023 om 20:22.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud