Studiegids » wo » WO Opleidingen » Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen – Voltijd

Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen – Voltijd

De wo-master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal en Cultuurwetenschappen leidt op tot eerstegraads docent in de taal- en cultuurvakken. Je kunt hiermee lesgeven in het voortgezet onderwijs, het mbo en het volwassenenonderwijs. Tijdens deze master leer je om je academische kennis en houding in te zetten in het onderwijs. Je leert over (vak)didactiek en het ontwikkelen van lesmethoden en lesmiddelen. Daarnaast is er aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling als docent. Er zijn verschillende specialisaties mogelijk.

Het studieprogramma van de master lerarenopleiding is opgedeeld in drie fases waarbij in elke fase drie verschillende vakken worden gegeven; didactiek, praktijk en praktijkonderzoek. De opleiding start twee maal per jaar; begin februari en begin september. Colleges en bijeenkomsten vinden altijd plaats op maandag. Op opleidingsscholen kunnen er ook op andere dagen onderwijsactiviteiten zijn. Aan de eerste collegedag gaat een drietal (verplichte) startdagen vooraf.

Deze opleiding is te volgen als deeltijd, voltijd.

Vrije Universiteit Amsterdam

Deze opleiding kun je volgen bij Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam.

 • Niveau: WO
 • Soort opleiding: Master
 • Voltijd/deeltijd/duaal: Voltijd
 • Titel: Master of Arts
 • Talen: Nederlands
 • Collegegeld 2020/2021: € 2143
 • Collegegeld 2021/2022: € 2168
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 60 ECTS

Gerelateerde Thuisstudies


Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Niet toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Direct toelaatbaar

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2020
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2143
 • Collegejaar 2021
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2168

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen, die je kunt volgen bij Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 6 eerstejaars
 • Eerstejaars man 17%
 • Eerstejaars vrouw 83%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van hebben studenten gestemd op de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 0.0% een 2, 0.0% een 3, 0.0% een 4 en tot slot heeft 0.0% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

58%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

85%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

89%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 2,420

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

30

Werkuren per week (gemiddeld).

2%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

86%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

3.0

Cijfer van alumni over tevredenheid bij met huidige baan.

2.0

Cijfer van alumni over carrieremogelijkheden huidige baan.

58%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg laag

Samenhang baankans met de economie.

erg laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Mogelijke Afstudeerrichtingen

Hieronder vind je de meest gekozen afstudeerrichtingen, voortkomend uit de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen. Heb jij deze WO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten voor welke afstudeerrichting jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Latijnse Taal en CultuurEen gymnasiale opleiding is onverminderd populair bij ouders en leerlingen. Het aantal inschrijvingen voor een gymnasiale opleiding stijgt ieder jaar nog steeds.
 • Griekse en Latijnse Taal en CultuurEen gymnasiale opleiding is onverminderd populair bij ouders en leerlingen. Het aantal inschrijvingen voor een gymnasiale opleiding stijgt ieder jaar nog steeds.
 • NederlandsBinnen het schoolvak Nederlands wordt relatief veel aandacht besteed aan de receptieve en productieve vaardigheden en aan argumentatie.
 • EngelsEngels is voor alle leerlingen een verplicht vak. Op een groeiend aantal scholen wordt bovendien tweetalig onderwijs verzorgd, waarbij bij ongeveer de helft van de lessen het Engels de voertaal is.
 • FransOp veel scholen wordt hard gewerkt aan een verhoging van de effectiviteit van het talenonderwijs. Met name bij Frans waar bijvoorbeeld op een groeiend aantal scholen wordt gewerkt met AIM-didactiek.
 • DuitsEr valt veel te leren over en aan een taal, maar het uiteindelijke doel is dat je kunt communiceren in die taal. Daarom wordt het concept 'doeltaal = voertaal' veelvuldig toegepast.

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze WO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Docent14.3% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docent voortgezet onderwijs75.5% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen van Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen. Heb je zelf ook ervaring met Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen van Vrije Universiteit Amsterdam, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met de juiste opleiding kiezen?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen (voltijd) in Amsterdam de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Amsterdam!


Veelgestelde Vragen over Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen te volgen bij Vrije Universiteit Amsterdam:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen volgen?

De opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen kun je onder andere bij Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen?

Als je de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen wil volgen bij Vrije Universiteit Amsterdam, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2143.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de vwo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen, dan zul je moeten voldoen aan: Niet toelaatbaar

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Taal- en cultuurwetenschappen van Vrije Universiteit Amsterdam heeft 2% geen baan kunnen krijgen.

Contactgegevens van Vrije Universiteit Amsterdam

Adresgegevens

De Boelelaan 1105
1081 HV, Amsterdam
Noord-Holland

Postadresgegevens

De Boelelaan 1105
1081 HV, Amsterdam
Noord-Holland
020 - 5989898

Vrije Universiteit Amsterdam op FacebookVrije Universiteit Amsterdam op TwitterVrije Universiteit Amsterdam op YouTube

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 december 2020 om 08:14.

Bronnen: geen

Skip to content