Studiosi Mobilae
Studiosi Mobilae is de studievereniging voor (oud)studenten Bewegingswetenschappen te Groningen. De studievereniging is opgericht op 19 december 1985. Studiosi Mobilae organiseert vele leuke en interessante activiteiten door het jaar heen, zoals borrels, excursies naar zowel binnenlandse als buitenlandse instanties en bedrijven, een wintersport, een symposium, de introductie voor de eerstejaars en nog veel meer.
Lid zijn bij Studiosi Mobilae brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je tegen een gereduceerde prijs boeken bestellen en een labjas met korting kopen. Daarnaast ontvang je vier keer per jaar de ‘Bewogen’, het verenigingsblad van Studiosi Mobilae, en krijg je aan het begin van het collegejaar de almanak, waarin alle leden met hun gegevens vermeld staan. Buiten dit voordeel is het vooral ook heel gezellig om lid te zijn van Studiosi Mobilae. Door het jaar heen worden activiteiten georganiseerd door de verschillende commissies. Als lid kan je met korting deelnemen aan deze activiteiten.
Aan het hoofd van de vereniging staat het bestuur, bestaande uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, een bestuurslid Interne Zaken en een bestuurslid Externe Zaken. Het bestuurslid Interne Zaken coördineert de commissies.
Informatie over Studiosi Mobilae
Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Studiosi Mobilae. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina
Datum opgericht: | 19 december 1985 |
Status: | Actief |
Doelgroep / instituut: | Studenten Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen |
Aantal leden/contribuanten: | 1000 |
Sociëteit- of borrellocatie: | Antonius Deusinglaan 1 FA 34 |
Bestuur / kantoorlocatie: | Antonius Deusinglaan 1 FA 34 |
Stad: | Groningen |
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie: | Inloopuren: Dinsdag: 12.00 - 14.00 uur Woensdag: 12.00 - 14.00 uur Donderdag: 12.00 - 14.00 uur Buiten de inloopuren staat de deur ook bijna altijd open en zijn leden welkom om langs te komen. |
Prijs contributie: | 16 |
Geschiedenis
De studie Bewegingswetenschappen bestaat nog niet zo lang. Bewegen is een maatschappelijk relevant probleem en men heeft steeds meer interesse in bewegingsstudies. Maar hoe is het nou eigenlijk allemaal tot stand gekomen?
In 1970 besloot een groep bestaande uit mensen van de ALO, de medische faculteit, de sociale faculteit en fysiotherapeuten een werkgroep op te richten. Deze werkgroep hield zich bezig met Bewegingswetenschappen. In 1973 werd de werkgroep officieel geïnstalleerd op de RUG en kreeg deze steun van het College van Bestuur.
Pas in 1979 is een plan ontwikkeld voor de opleiding Bewegingswetenschappen. Dit heeft enige tijd op zich laten wachten, omdat de mensen in de werkgroep allemaal op vrijwillige basis werkten en daarnaast dus ook nog een baan hadden. In 1980 is het plan goedgekeurd door de universiteitsraad; er zou een studie Bewegingswetenschappen komen als interfacultaire opleiding. Helaas gaf de toenmalige minister geen toestemming voor de opleiding.
In 1985 is Bewegingswetenschappen zonder toestemming toch gestart als vrije afstudeerrichting. Dit heeft helaas niet lang mogen duren. Door bezuinigingen in de gezondheidszorg kon Bewegingswetenschappen niet langer ondergebracht worden bij de medische faculteit. Na veel acties en protesten van docenten en studenten is besloten om de studie onder te brengen bij de sociale wetenschappen. De commotie rond Bewegingswetenschappen is de reputatie van de studie niet ten goede gekomen. Hierom hebben veel studenten en docenten zich ingezet om de studie te promoten. Met succes, want het aantal aanmeldingen nam toe.
Het onderwijsprogramma voor de bachelor Bewegingswetenschappen is in 2002 gestart. Het jaar erna is Bewegingswetenschappen een zelfstandige studie geworden bij de medische faculteit.
In 1985 was de toenmalige minister van Onderwijs en Wetenschap tegen de komst van een vrije studierichting binnen de medische faculteit. Aangezien bestuurders, docenten en studenten niet wilden dat de studie Bewegingswetenschappen verloren zou gaan, werd op 19 december 1985 de studievereniging opgericht met als doel de studie te behouden.
Vergeleken met het jaar 1985 gaat het er tegenwoordig heel anders aan toe. Vanaf het verenigingsjaar 2003-2004 is besloten dat het bestuur niet meer bestaat uit voorzitters van de commissies, maar de functies worden verdeeld zoals ze nu bekend zijn. Een voorzitter, secretaris, penningmeester, bestuurslid Interne Zaken en het bestuurslid Externe Zaken.
Het accent ligt nu vooral op het versoepelen van het contact tussen de verschillende studiejaren. Dit doet Studiosi Mobilae door het organiseren van zowel studiegerelateerde- als gezelligheidsactiviteiten. De activiteiten worden door één van de veertien commissies georganiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld sportactiviteiten, de maandelijkse borrels, een wintersport, het jaarlijkse symposium en een buitenlandse excursie. Verder wordt vier keer per jaar de ‘Bewogen’ uitgegeven voor alle leden, twee keer per jaar de ‘In BW’ging’ voor donateurs, alumnileden en sponsoren en komt elk jaar een almanak uit.
Studiosi Mobilae raakt ook steeds meer betrokken bij het onderwijs en management van de opleiding Bewegingswetenschappen in Groningen. Dit komt onder andere door de Jaarvertegenwoordiging (JV), ProMove en het BW-overleg. De JV bespreekt de goede en minder goede punten van de vakken met de docenten. In ProMove zijn alle medezeggenschapsorganen binnen Bewegingswetenschappen vertegenwoordigd. Samen bespreken ze allerlei zaken over de studie. Het BW-overleg vindt plaats met het managementteam van de opleiding met als doel mee te denken over hoe de opleiding verbeterd kan worden.
Dat de leden van Studiosi Mobilae geen veeleisende leden zijn, blijkt wel uit het feit dat een sportactiviteit met een bal al vaak genoeg is voor een gezellige middag. Om het nog sterker uit te drukken: de simpelste activiteit, het inloopuur, is vaak één van de gezelligste. Gewoon even tussen het studeren door de bestuurskamer inlopen voor een kopje koffie of thee, een koekje en een praatje.
Waar Studiosi Mobilae ook is, het is altijd één groot feest!
Activiteiten
Studiosi Mobilae heeft 14 commissies, die allerlei leuke en interessante activiteiten organiseren en vastleggen. De ActiviteitenCommissie organiseert onder andere de fundag en het funkamp. De AlmanakCommissie is verantwoordelijk voor het maken van de almanak, waarin je makkelijk het telefoonnummer van je medestudenten kunt vinden. De Binnenlandse Excursie Commissie verzorgt vier binnenlandse excursies naar studiegerelateerde bedrijven. Jaarlijks wordt een week vol activiteiten georganiseerd voor een goed doel. Dit wordt gedaan door de BenefietCommissie. Ook vindt elk jaar een buitenlandse excursie plaats, tijdens deze reis bezoekt een groep studenten een stad in het buitenland met zowel fun- als studiegerelateerde activiteiten. De Buitenlandse Excursie van Studiosi is bijvoorbeeld al naar Boedapest, Valencia en Porto geweest. De Buitenlandse Excursie Commissie organiseert deze reis. De FeestCommissie is verantwoordelijk voor de feestjes door het jaar heen, zij organiseert de dies natalis, het gala en de maandelijkse borrels. Alle eerstejaars Bewegingswetenschappers beleven hun introductietijd onder het toeziend oog van de IntroductieCommissie, zij organiseert onder andere het introductiekamp. De evaluatie van de studie ligt onder andere in handen van de JaarVertegenwoordiging. Elk leerjaar heeft een eigen JaarVertegenwoordiging waar je terecht kunt met vragen of klachten over het studieprogramma. Eens in de vijf jaar is er een LustrumCommissie, deze commissie organiseert het lustrum van Studiosi Mobilae. Tijdens het lustrum zal de 35e verjaardag van de studievereniging uitgebreid gevierd worden. De MasterCommissie zorgt voor twee activiteiten per jaar speciaal voor de masterstudenten. Ook organiseert deze commissie vier keer een borrel. De ReportCommissie brengt vier keer per jaar het verenigingsblad de ‘Bewogen’ uit voor de studerende leden en twee keer per jaar de ‘In BW’ging’ voor de afgestudeerde leden. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de mooie foto’s die van elke activiteit gemaakt worden en maken zij aftermovies van activiteiten en een jaarfilm, waarin de foto’s van de activiteiten in vogelvlucht voorbij komen. De SportCommissie is verantwoordelijk voor het sportieve deel van de activiteiten, zij organiseert onder andere de wintersport en de Batavierenrace. Tevens wordt eenmaal per jaar een symposium georganiseerd door de SymposiumCommissie. Op deze dag wordt met verschillende lezingen en workshops dieper ingegaan op een bewegingswetenschappelijk gerelateerd onderwerp. Om het jaar organiseert de VIB-does-SMdag Commissie een leuke dag voor leden van Studiosi Mobilae en ons zusje Vereniging in Beweging uit Amsterdam. Tijdens deze dag ook altijd de strijd om de kwallebalbokaal plaats. Om studenten Bewegingswetenschappen via workshops van extra kennis en vaardigheden te voorzien hebben we de WorkshopCommissie. Ook organiseert de WorkshopCommissie de reanimatiecursus.
Missie & Visie
Studiosi Mobilae is een toegankelijke studievereniging voor alle studenten Bewegingswetenschappen. Zij organiseert allerlei activiteiten organiseert voor en door leden. Er zijn geen verplichtingen en iedereen is vrij om zijn of haar tijd bij Studiosi Mobilae in te delen zoals die zelf wil.
Vragen of opmerkingen? Reageer nu!