Studiegids » Studieverenigingen » Pleitgenootschap Eggens

Pleitgenootschap Eggens

Pleitgenootschap Eggens is er voor rechtenstudenten die naast hun studie een uitdaging zoeken die aansluit op de praktijk. Voor de studenten die niet alleen willen duiken in het juridische maar zich ook bekwaam willen maken in de kunst van het pleiten. Bij Pleitgenootschap Eggens leren studenten op een laagdrempelige manier hoe zij zekerder en overtuigender kunnen spreken en worden zij klaargestoomd voor eventuele wedstrijden. Door complexe juridische problemen leer je te analyseren en uit te leggen aan anderen waardoor de studiestof een stuk meer gaat leven. De vereniging is niet alleen voor studenten die de advocatuur in willen. Ook buiten de rechtszaal leer je er een vlottere en overtuigender spreker van.

Informatie over Pleitgenootschap Eggens

Hieronder vind je de informatie die wij hebben gekregen van het bestuur van Pleitgenootschap Eggens. Mocht je vragen hebben over onderstaande informatie, of zie je dat bepaalde informatie niet meer klopt, horen wij dat graag in de reacties onderaan de pagina

Datum opgericht:17/05/2011
Status:Actief
Doelgroep / instituut:Studenten met een interesse in het Pleiten
Aantal leden/contribuanten:188
Url website:website
Sociëteit- of borrellocatie:n.v.t.
Bestuur / kantoorlocatie:Janskerkhof 2-3a 1.19
Stad:Utrecht
Openingstijden Sociëteit / borrellocatie:n.v.t.
Prijs contributie:12.5

Geschiedenis

Pleitgenootschap Eggens werd in 2011 opgericht door een aantal gedreven studenten van de Universiteit Utrecht. De groep had besloten om onder de teamnaam ‘Universiteit Utrecht’ mee te doen aan de Nationale Snelpleitwedstrijd (NSPW). Nadat in de finale een ander Utrechts werd team verslagen, merkte professor Schoordijk, beschermheer van de NSPW, op dat het een feestelijke middag was voor de Universiteit Utrecht. Tegelijkertijd vond hij het jammer dat geen van de Utrechtse teams de naam droeg van één van de grote Utrechtse juristen, Molengraaff of Eggens. Nu aan Molengraaff in Utrecht al een heel instituut is gewijd, werd besloten de naam ‘Pleitgenootschap Eggens’ te dragen bij de volgende wedstrijd.

In de aanloop naar de Nationale Pleitmarathon (NPM) werd voor de grap besloten bij winst daadwerkelijk een pleitvereniging op te richten. En belofte maakt schuld. Nadat de NPM gewonnen werd onder de naam van zustervereniging Sirius, werden de koppen bij elkaar gestoken om over de oprichting van een nieuwe vereniging te praten. Tijdens een gezellig avondje dineren werden de eerste plannen geschetst, die later in de verschillende studentenkamers werden uitgebouwd. De Nederlands-Vlaamse Pleitcommissie van datzelfde jaar was de eerste wedstrijd die onder eigen naam werd gewonnen. Op 29 september 2011 werden de statuten opgenomen in een notariële akte en vanaf collegejaar 2011 – 2012 staat Pleitgenootschap Eggens open voor nieuwe leden.

Activiteiten

Pleitgenootschap Eggens biedt iedere student de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de kunst van het pleiten. Iedere maand organiseert Eggens twee verschillende trainingsavonden. Tijdens deze trainingen leer je de basis van het pleiten. Niet alleen worden alle belangrijke aspecten belicht, leden krijgen ook de mogelijkheid om zelf te oefenen met pleiten. Na zeven trainingen krijgen leden de kans het Eggens certificaat te behalen door mee te doen aan het intern toernooi. Hier bepleiten de leden onderling een casus in de Rechtbank midden-Nederland.
Naast de trainingen kunnen leden zich ook opgeven om aan nationale wedstrijden mee te doen of mee te gaan op kantoorbezoeken.
Naast alle inhoudelijke activiteiten organiseert Eggens ook sociale activiteiten. Zo word er na elke training geborreld in de vaste stamkroeg, wordt er een ledenweekend georganiseerd en nog veel meer gezellige activiteiten.

Missie & Visie

Pleitgenootschap Eggens is het enige pleitgenootschap dat Utrecht rijk is. Pleitgenootschap Eggens heeft als doel zo veel mogelijk rechtenstudenten kennis te laten maken met de kunst van het pleiten en (beter) voor te bereiden op een mogelijke carrière als advocaat of officier van justitie. Daarnaast leren studenten zelfverzekerder voor groepen presenteren. Een skill die niet alleen later maar ook al tijdens je studie goed van pas komt!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 februari 2020 om 16:07.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud