Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Welke universitaire studie geeft de beste baankans of goed salaris?
Studie & Studenten Nieuws

Welke universitaire studie geeft de beste baankans of goed salaris?

goede-baan op kantoor

In de jaarlijkse Keuzegids Universiteiten is te zien dat het goed gaat met onze universiteiten. De instroomcijfers stijgen, studenten zijn over het algemeen positiever over hun studie en halen daarnaast sneller hun diploma. De studenten beoordelen het onderwijs beter dan 2017 en 2018. Ook is het aantal studenten dat hun diploma behaald binnen vier jaar op het hoogste niveau sinds 2006. Maar welke opleiding zorgt er nou voor de beste baankans en het hoogste salaris?

De beste baankansen 

Wat zijn op dit moment nou de studies die jou de meeste kans geven op een baan na het behalen van je diploma? Onderstaand vind je een opsomming van deze studies. 

Informatiekunde

Econometrie

Scheikunde & scheikundige technologie

Diverse taal & cultuur bachelors

International business

Kunstmatige intelligentie

Life science

Brede bètastudies

99%

98%

98%

97%

97%

97%

97%

97%

De minste baankansen 

Er is ook een lijst gepubliceerd met studies die je de minste baankans geeft als starter. Maar bij deze studies gaat het nog steeds om procenten vanaf de 67% wat niet dramatisch is. 

Theologie & religiewetenschappen

Politicologie

Kunst- & cultuur, kunstgeschiedenis

Geschiedenis

Culturele antropologie

Criminologie

Farmacie & farmaceutische wetenschap

Gezondheidswetenschappen

67%

75%

78%

78%

79%

80%

81%

83%

Het hoogste maandsalaris 

Wanneer je na jaren studeren eindelijk je papieren binnen hebt wil je natuurlijk wel dat er wat geld binnenkomt. Zeker handig wanneer je een dikke studieschuld hebt waar je zo snel mogelijk weer vanaf wilt. Het dikste starterssalaris verdien je wanneer je tandheelkunde gaat studeren. Echter wordt daar als kanttekening wel bijgezet dat je voor een bruto maandloon van 5620 euro wel aan de slag moet gaan als zelfstandig tandarts.

Ook adviseert de brancheorganisatie dat je de helft van je salaris het beste opzij kunt zetten voor pensioeninleg en belastingen. Daarnaast geldt dat wanneer je veel wil verdienen, je met een economische studie vaak wel goed zit. 

Tandheelkunde

Geneeskunde

Econometrie

International business

Notarieel & fiscaal recht

Informatica

Economie

Constructiestudies

€5.620

€3.440

€3.430

€3.250

€3.250

€3.150

€3.110

€3.100

Het laagste maandsalaris

Wanneer je de studie culturele antropologie volgt verdien je als starter het minst. Maar met een brutobedrag van 1790 euro nog steeds prima als starter. Ook zijn er volgens de gids wat onterechte vooroordelen te vinden in de lijst hieronder. Zo kom je met bepaalde studies zoals taal en cultuur heel snel aan een baan, bijvoorbeeld met Duits. Ook zijn er bètastudies waar minder sprake is van een baangarantie, zoals het geval is bij farmacie en gezondheidswetenschappen. 

Culturele antropologie

Kunst- & cultuur, kunstgeschiedenis

Archeologie

Taalwetenschap

Theologie & religiewetenschappen

Geschiedenis

Biomedische wetenschappen

Niet-Westerse talen & culturen

€1.790

€1.980

€1.990

€2.060

€2.090

€2.340

€2.360

€2.390

Welke universiteit is de beste? 

Ook heeft de Keuzegids bekend gemaakt welke universiteit er dit jaar de beste is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen brede klassieke universiteiten en overige universiteiten. Van de klassieke universiteiten is Radboud Universiteit Nijmegen voor het tweede jaar op rij de beste. Van de overige universiteiten is Wageningen University & Research de enige, terechte winnaar. Deze staat al sinds 2004 op de eerste plek.

Heb jij vragen over de universiteiten, of wellicht een leuke toevoeging? Laat het ons weten in de reacties!

Foto van Klaas Koopman

Geplaatst door Klaas Koopman

Klaas Koopman is onze in-house online marketeer met jarenlange ervaring in zoekmachine optimalisatie en affiliate marketing. Hij is tevens degene die Studiegids.nl in goede banen probeert te leiden. Mocht je vragen hebben omtrent Studiegids.nl of wellicht heb je interesse in een samenwerking? Neem dan eens contact op met Klaas Koopman!

1 Reactie

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:24.

Bronnen: Keuzegids Universiteiten,

Ga naar de inhoud