Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Waarom moet je nadenken over de bescherming van je digitale veiligheid, zelfs als je alleen online studeert?
Studie & Studenten Nieuws

Waarom moet je nadenken over de bescherming van je digitale veiligheid, zelfs als je alleen online studeert?

Mbo-student aan het leren

Digitale veiligheid verwijst naar de maatregelen die we nemen om apparaten, netwerken en gevoelige informatie te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, diefstal of beschadiging. Denk daarbij aan maatregelen zoals encryptie, firewalls, wachtwoorden en beveiligingssoftware, maar ook het vermijden van phishing, het gebruik van sterke wachtwoorden en het up-to-date houden van software.

Digitale veiligheid is belangrijk omdat we afhankelijkheid zijn van technologie en internet waardoor er vaker cybercriminaliteit zoals identiteitsdiefstal, financiële fraude en datalekken plaatsvindt. Door onze apparaten en informatie te beschermen, kunnen we het risico om slachtoffer te worden van dit soort misdrijven minimaliseren.

Hoe zorgen mensen voor digitale veiligheid?

Mensen zorgen op verschillende manieren voor hun digitale veiligheid:

  • Sterke wachtwoorden en twee-factor authenticatie (2FA) om accounts te beveiligen.
  • Besturingssystemen en software up-to-date houden voor bescherming tegen bekende beveiligingsproblemen.
  • Een VPN (Virtual Private Network) voor een versleutelde internetverbinding. VPN’s zijn vooral nuttig bij het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken, omdat ze kunnen helpen voorkomen dat cybercriminelen gevoelige informatie onderscheppen.
  • Het installeren van antivirus en malware software om cyberdreigingen op te sporen en te voorkomen.
  • Regelmatig een back-up maken van belangrijke gegevens om te beschermen tegen gegevensverlies.
  • Voorzichtig zijn met klikken op links of het downloaden van bijlagen in e-mails, vooral als deze van onbekende bronnen afkomstig zijn.
  • Bewust zijn van social engineering-tactieken en geen persoonlijke of financiële informatie verstrekken via telefoon, e-mail of internet.

Dit zijn enkele van de manieren waarop mensen hun digitale veiligheid en hun privacy online beschermen. 

De Grote Vraag

Zelfs wanneer je het internet alleen gebruikt om te studeren, is het om verschillende redenen belangrijk om op de digitale veiligheid te letten:

Persoonlijke informatie

Wanneer je je aanmeldt voor online leerplatforms of studiemateriaal downloadt, kan je worden gevraagd persoonlijke informatie te verstrekken, zoals je naam en e-mailadres. Deze informatie kan door cybercriminelen worden misbruikt als je apparaat wordt gehackt of als je in phishing trapt.

Online financiële transacties

Als je online aankopen doet die verband houden met je studie, zoals het kopen van boeken of cursusmateriaal, kunnen je financiële gegevens in gevaar komen.

Privacy van gegevens

Wanneer je online werkt aan academische projecten en papers en deze opslaat, is het belangrijk =dat je gegevens worden beschermd en niet toegankelijk zijn voor anderen zonder jouw toestemming.

Beveiliging van het apparaat

Je apparaat kan kwetsbaar zijn voor malware en andere veiligheidsbedreigingen, waardoor je persoonlijke gegevens in gevaar kunnen komen en je vermogen om effectief te studeren kan worden aangetast. Door je bewust te zijn van deze risico’s en maatregelen te nemen om je digitale veiligheid te beschermen, kun je het risico dat je persoonlijke informatie of academisch werk in gevaar komt tot een minimum beperken.

Moet digitale veiligheid ook gelden voor andere aspecten van internetgebruik?

Ja, digitale veiligheid is belangrijk in alle aspecten van internetgebruik. Of je het internet nu gebruikt voor persoonlijke, professionele of academische doeleinden, bescherm je persoonlijke informatie, apparaten en gegevens tegen mogelijke veiligheidsrisico’s.Als je bijvoorbeeld sociale media of online bankieren gebruikt, wil je dat je accounts veilig zijn en dat je geen gevoelige informatie deelt. Als je winkelt of online transacties doet, is het bovendien belangrijk om veilige websites te gebruiken en op je hoede te zijn voor phishing en andere vormen van fraude.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 2 maart 2023 om 10:06.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud