Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Studiejaar 2020/2021: waarmee dien je rekening te houden?
Studie & Studenten Nieuws

Studiejaar 2020/2021: waarmee dien je rekening te houden?

lokaal vol studenten

Ga je na de zomer voor het eerst studeren, of vervolg je de opleiding waaraan je eerder al begonnen bent? Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden! Wist je bijvoorbeeld dat het collegegeld voor eerstejaars studenten gehalveerd wordt in het studiejaar 2020/2021? Mocht je momenteel voor de klas staan en dit willen combineren met een nieuwe opleiding, dan kan de lerarenbeurs interessant voor je zijn. Met deze beurs worden niet alleen de studiekosten, maar bijvoorbeeld ook kosten voor het openbaar vervoer vergoed. In dit artikel zoomen we in op de zaken die vanaf komend studiejaar veranderen voor studenten.  

Collegegeld voor nieuwe studenten gehalveerd 

Voor sommige studenten zal studeren in studiejaar 2020/2021 goedkoper worden. Er zijn verschillende groepen studenten, die komend jaar de helft van het collegegeld hoeven te betalen. Onder meer startende studenten krijgen deze korting aangeboden. Datzelfde geldt voor bestaande studenten die in het komende studiejaar een educatieve minor volgen. Een derde groep die recht heeft op een halvering van het collegegeld zijn studenten aan een lerarenopleiding. Voor hen is de regeling zelfs nog iets gunstiger! In plaats van één jaar een halvering van het collegegeld, krijgen zij deze halvering voor de komende twee jaar aangeboden. 

De halvering levert een flink financieel voordeel op voor studenten. Momenteel ligt het collegegeld ruim boven de 2.000 euro, waardoor meer dan 1.000 euro bespaard wordt. Het moet jongeren stimuleren om een studie te gaan volgen. 

Voorwaarden aan de halvering van het collegegeld 

Houd er rekening mee, dat er een aantal voorwaarden worden gesteld aan deze compensatie. Zo geldt de halvering van het collegegeld enkel voor studenten die niet eerder een opleiding gevolgd hebben. Mocht je in het eerste jaar van een andere opleiding gestopt zijn en na de zomermaanden opnieuw beginnen, dan kun je geen aanspraak maken op deze korting. Ook goed om te weten: onder een educatieve minor verstaat men een programma waarmee studenten een lesbevoegdheid halen.  

Numerus fixus opleidingen in 2020/2021

Onder een numerus fixus opleiding verstaan we een programma waar een maximaal aantal deelnemers aan deel kan nemen. Deze opleidingen zijn vaak dermate populair, dat het voor universiteiten en hogescholen niet mogelijk is om iedereen toe te laten. De kwaliteit van het onderwijs zou hierbij in het geding komen. Begin 2020 zijn de numerus fixus opleidingen voor studiejaar 2020/2021 gepubliceerd. Heb je eerder geprobeerd toegang te krijgen tot deze opleidingsprogramma’s? Er zit een maximum aan het aantal keer, dat je jezelf hiervoor aan kunt melden. In de basis is dit aantal drie, maar een onderwijsinstituut kan hiervan afwijken en dit aantal verlagen naar één of twee pogingen. 

Voorbeelden van numerus fixus opleidingen zijn onder meer: verloskunde, (toegepaste) psychologie, fysiotherapie, mondzorgkunde, biomedische wetenschappen, criminologie en geneeskunde. Het aantal deelnemers wat tot deze opleidingen wordt toegelaten kan per universiteit en hogeschool verschillen. 

Lerarenbeurs voor onderwijzers 

Sta je momenteel voor de klas en wil je naast je baan een opleiding volgen om je kennisniveau te verhogen? In dat geval kun je naar de lerarenbeurs kijken. Onlangs werd bekend dat voor studiejaar 2020/2021 49,6 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld voor het uitkeren van deze lerarenbeurs. Deze beurs dekt niet alleen de kosten voor de opleiding die je wilt gaan volgen, maar ook kosten voor het gebruik van het openbaar vervoer en de aanschaf van studiemiddelen. 

Daarbij heeft je werkgever met deze beurs recht op een compensatie voor het regelen van een vervanger. Zo heb je voldoende tijd om te studeren, tentamens te maken en colleges te volgen. De voorkeur zal altijd uitgaan naar avondonderwijs. 

Invloed van COVID-19 op studiejaar 2020/2021 

Gedurende studiejaar 2019/2020 is gebleken dat het COVID-19 virus een grote impact kan hebben op het studentenleven. Studeren deed men niet meer in de universiteitsbibliotheek, maar thuis. Evenals dat colleges dit voorjaar digitaal gegeven werden. Helaas zijn veel introductieweken voor nieuwe studenten afgelast, of worden deze in een sterk aangepaste vorm aangeboden. Ontzettend jammer, want het wordt door veel studenten als een van de leukste periodes uit hun studententijd gezien! Je leert nieuwe studiegenoten kennen, verkent de stad waarin je straks studeert, ontmoet mensen op een studentenvereniging, enzovoorts. 

Sinds 15 juni kunnen steeds meer activiteiten op universiteiten en hogescholen doorgaan. Onder meer praktijkonderwijs, toetsing en de begeleiding van kwetsbare studenten vindt weer plaats op locatie. Na de zomervakantie zullen ook andere activiteiten, zoals colleges, steeds vaker op locatie georganiseerd worden. Wel moeten studenten anderhalve meter afstand tot elkaar houden. De exacte invulling zal per onderwijsinstantie verschillen. Kijk op de website van jouw hogeschool of universiteit, welke mogelijkheden er geboden worden.

Foto van Klaas Koopman

Geplaatst door Klaas Koopman

Klaas Koopman is onze in-house online marketeer met jarenlange ervaring in zoekmachine optimalisatie en affiliate marketing. Hij is tevens degene die Studiegids.nl in goede banen probeert te leiden. Mocht je vragen hebben omtrent Studiegids.nl of wellicht heb je interesse in een samenwerking? Neem dan eens contact op met Klaas Koopman!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 september 2020 om 13:12.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud