Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Studenten komen in financiële nood door coronacrisis
Studie & Studenten Nieuws

Studenten komen in financiële nood door coronacrisis

student met handen in het haar ivm geldproblemen

De huidige coronacrisis heeft een grote invloed op de Nederlandse economie. Bedrijven houden hun hoofd met moeite boven water, flexwerkers verliezen hun baan en ook studenten krijgen het steeds zwaarder. Afgelopen zondag meldde Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), dat zich al ruim 1.300 studenten bij zijn loket hebben gemeld. De LSVb opende speciaal voor studenten in financiële nood een meldpunt. Opvallend is dat het aantal meldingen twee weken geleden nog op circa 500 stond. Het geeft aan dat steeds meer studenten in de knel komen. Rutten verwacht dat de huidige 1.300 meldingen slechts het topje van de ijsberg is. 

Verlies van bijbaan heeft een grote impact 

Veel studenten zijn afhankelijk van hun bijbaan om rond te komen aan het eind van de maand. Gemiddeld genomen zorgt de bijbaan die studenten hebben voor 43 procent van het inkomen. Daar komen een ouderlijke bijdrage en eventuele aanvullende beurs vaak nog bij. Het wegvallen van de bijbaan zorgt dat studenten plotseling veel minder geld te besteden hebben. Daar waar de vaste kosten, zoals het collegegeld en de huur voor een studentenkamer, door blijven lopen. 

Werkgevers niet altijd genegen om inkomens te garanderen 

Studenten werken doorgaans op basis van een flexibel contract. Dit betekent dat werkgevers het inkomen van studenten niet hoeven te garanderen. Daarbij komt het regelmatig voor dat dit überhaupt niet mogelijk is voor werkgevers. Veel studenten zijn werkzaam binnen de horeca. Voor horecagelegenheden valt het inkomen vrijwel volledig weg tijdens de huidige coronacrisis, doordat zij verplicht gesloten blijven. 

Enkel cafés en restaurants met een afhaal- of bezorgservice weten een inkomen te generen. Het aantal werknemers wat normaal wordt ingezet binnen deze eetgelegenheden is echter aanzienlijk groter, dan nu het geval is. Bij studenten met een bijbaan in de supermarkt is de kans op het verlies van inkomen aanzienlijk kleiner. 

Studenten moeten lenen om vaste lasten te bekostigen 

Het leenstelsel heeft ertoe geleid dat veel studenten momenteel al geld moeten lenen om rond te komen. Waar de gemiddelde studieschuld in 2015 nog op 12.400 euro lag volgens het CBS, is deze inmiddels gestegen naar 13.700 euro. Lenen bij DUO kan tegen een gunstige rente en met een lange aflossingsperiode. Toch zitten veel studenten niet te wachten op een verhoging van de lening als gevolg van de lopende coronacrisis. De lening kan van invloed zijn op de maximale hypotheek, die veel studenten aanvragen aan het eind van hun studie. Hoewel de lening bij DUO niet bij het BKR geregistreerd wordt, vragen veel hypotheekverstrekkers om een uitdraai van het overzicht in Mijn DUO

Sneller oplopende schuld onder het leenstelsel 

Bij studenten die volledig onder het leenstelsel vallen loopt de studieschuld veel sneller op, dan bij studenten die nog konden rekenen op studiefinanciering. Studenten die tijdens hun studie studiefinanciering ontvingen hadden op 20-jarige leeftijd een studieschuld van gemiddeld 4.100 euro. Bij studenten die volledig onder het leenstelsel vallen ligt de studieschuld op 8.000 euro als zij 20 jaar zijn. Studenten blijven steeds langer thuis wonen om de schuld niet te hard op te laten lopen.

Hoe gaat het jou af tijdens de coronacrisis? Zit je nog met vragen of heb je wellicht tips voor de andere studenten? Laat het weten in de reacties hieronder!

Foto van Joost Miljoen

Geplaatst door Joost Miljoen

Als student weet ik hoe lastig het is om de juiste studiekeuze te maken! De studie zelf neemt al snel drie of vier jaar van je leven in beslag. Daarbij heeft het een grote invloed op de baan waarvoor je straks na je studie solliciteert. Op Studiegids.nl probeer ik je studiekeuze makkelijker te maken en help ik je bij de eerste stappen in het studentenleven.

2 Reacties

Klik hier om te reageren


  • Bedrijven worden gesteund, werknemers krijgen veel doorbetaald maar wij worden ontslagen omdat het maar een bijbaantje is. Wat kunnen wij of de overheid hier aan doen?

  • Waar kan ik als student terecht als ik financieel in de problemen kom? En kan ik met een bijbaan ook ww aanvragen?

Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 mei 2020 om 12:48.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud