Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Samenvattingen voor je studie
Studie & Studenten Nieuws

Samenvattingen voor je studie

samenvattingen

Ongeacht de studie die je volgt, zal je veel literatuur moeten lezen en samenvatten om vervolgens de hoofdlijnen hiervan uit je hoofd te kunnen leren. Het is af en toe best lastig om de hoofdlijnen uit deze wetenschappelijke artikelen of boeken te halen. Daarbij kost het samenvatten van literatuur veel tijd. Deze tijd heb je mogelijk niet naast het volgen van de colleges, je bijbaantje, de activiteiten van de studievereniging en avondjes stappen met vrienden. Gelukkig kun je op verschillende websites samenvattingen per onderwijsinstelling vinden, die geschreven zijn door andere studenten. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden, als iemand anders dit al voor je heeft gedaan? 

Voordeel van het kopen van samenvattingen 

Wanneer je online zoekt naar samenvattingen per studie of thema, vind je vaak zowel gratis als betaalde varianten. Kies altijd voor een betaalde samenvatting! Ze zijn niet duur en kunnen je veel studietijd besparen. Een gratis samenvatting is vaak te beknopt, waardoor je belangrijke stukken uit literatuur mist. Daarnaast interpreteer je bepaalde verbanden vaak op verkeerde wijze in deze gratis samenvattingen, doordat zo’n verband onvoldoende is toegelicht. Wat voor de schrijver direct duidelijk was, kan voor jou onduidelijk zijn. Denk aan het verschil in achtergrondkennis. 

Betaalde samenvattingen zijn vaak uitgebreider. Daarbij worden verbanden helder uitgelegd, waardoor je deze op de juiste wijze interpreteert. Een ander voordeel van de betaalde samenvattingen is het feit, dat ze vaak voorzien zijn van voorbeelden. Hoofdlijnen of concepten leren is makkelijker aan de hand van zo’n voorbeeld, daar je een concept voor je kunt zien. 

Combineer een samenvatting met sheets van de docent 

Tijdens je studie moet je vaak dikke boeken bestuderen. De ene docent zal meer aandacht aan een thema X besteden dan een andere docent, die op zijn beurt voornamelijk naar onderwerp Y kijkt. Het is om deze reden verstandig om de sheets van je docent naast de gekochte samenvatting te leggen. Op deze manier zie je direct welke stukken het belangrijkste zijn. De overige informatie dient als achtergrondkennis of basis om bepaalde concepten te kunnen begrijpen.

Tip: snap je sommige onderwerpen nog niet helemaal? Zoek die specifieke punten op in je boek! Op deze manier ben je goed voorbereid voor je tentamen. 

Alles lezen is haast onmogelijk tijdens je studie 

Het is vrijwel onmogelijk om alle boeken en wetenschappelijke artikelen te lezen tijdens een opleiding. Zeker wanneer je de opleiding combineert met een bijbaan en een sociaal leven. Tegelijkertijd is het snel kunnen scannen van boeken en wetenschappelijke artikelen een vaardigheid die je op de hogeschool of universiteit leert. De samenvattingen die je online vindt kunnen je erbij helpen. Ze laten je zien hoe je de belangrijkste stukken uit een boek of wetenschappelijk artikel haalt. Wanneer je wat meer tijd hebt, kun je aan de hand van de samenvattingen die je gekocht hebt zelf een samenvatting maken van boeken waarvan je geen samenvatting kunt vinden op internet. 

Samenvattingen lezen over onderwerpen die je boeien 

Heb je een specifiek onderwerp waarover je geen tentamen hebt, maar waarvan je wel meer wilt weten? Ook in dat geval kan het kopen van samenvattingen een goede optie zijn. Door je kennis op deze manier te verbreden, bouw je aan een goede basis voor tentamens die een link hebben met het onderwerp. Mogelijk heb je de tijd niet om een volledig boek over zo’n onderwerp te lezen. De samenvatting laat je zien of het onderwerp inderdaad op je interesses aansluit! Je kunt vervolgens op een rustiger moment alsnog een boek over het onderwerp lezen. 

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 21 september 2021 om 11:21.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud