Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Ritalin & Studeren? Steeds meer studenten gebruiken het!
Studie & Studenten Nieuws

Ritalin & Studeren? Steeds meer studenten gebruiken het!

student met ritalin

Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat studenten in grote getale gebruik maken van ritalin. De gedachte erachter is dat dit hen helpt bij het studeren, doordat ze meer concentratievermogen zouden behouden met dit medicijn. Echter is het een medicijn dat bedoeld is voor mensen met ADHD, dus is dit wel een goede keuze van de studenten?

Waarom ritalin gebruiken?

In verschillende nieuwsartikelen kunnen we lezen dat studenten dit gebruiken om hun concentratieboog hoog te houden. Zo wordt het vooral gebruikt tijdens de drukke periodes, waarbij je dagen achter elkaar aan het studeren bent. En vergis je niet, het wordt niet alleen op de universiteiten gebruikt, maar ook op de mbo-scholen en hogescholen en zelfs al op de middelbare school.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zag ook al een toename in studenten die een middel gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Dit zou mede komen door de prestatiedruk die er bij studenten opgelegd wordt, mede door de financiële druk. Haal je bijvoorbeeld een bepaald tentamen niet, dan kan het zijn dat je hierdoor een jaar extra moet studeren. En dat betekent weer een jaar extra aan collegegeld. Het is dus niet vreemd dat er bij verscheidene studenten een flinke druk op de resultaten kan liggen, om het verlengen van de studie tegen te gaan. Zij zien in een middel als Ritalin dan een oplossing om nog beter te gaan presteren.

Naast het financiële plaatje van het niet behalen van een tentamen, is er ook nog de druk vanuit je omgeving. Weer niet gehaald, oftewel weer een jaar langer studeren etc.

Verstandig of beter niet?

Er worden door verschillende onderzoekers ook verschillende gedachtes geplaatst bij het gebruik van medicijnen zoals Ritalin bij een mogelijke concentratiestoornis. Maar aangezien je nog jong bent en je hersenen tot zo’n 23 jaar nog aan het ontwikkelen zijn, kan het zeker wat doen hiermee. Enkele zaken die worden benoemd zijn: wegebben van creativiteit, angstiger worden, sneller opgefokt raken of andere emotionele (of juist emotieloze) uitingen.

Voordat je dus Ritalin zou willen gebruiken, denk eerst na of je de situatie niet beter naar je hand kunt zetten door zelf het e.e.a. te ondernemen. Begin bijvoorbeeld op tijd met leren en wacht niet tot het laatste moment. Zo strijk je de werkdruk van het studeren uit over een langere periode. Daarnaast is het belangrijk te begrijpen dat niet iedereen in eenzelfde tempo dezelfde stof tot zich zal nemen en het hierdoor kan voorkomen dat je een jaar langer (of korter) over je studie zal doen, dan een ander. Laat je omgeving je hier niet teveel op beïnvloeden en volg je studie volgens het tempo dat jij vol kunt houden.

Mocht je denken; ik kom alsnog in de problemen met mijn studie. Neem dan contact op met de instelling waar je deze studie volgt, zij kunnen je vast en zeker ondersteunen. Of ga op zoek naar een bijles specialist om jou verder te helpen!

Heb je nog vragen, dan horen wij dat uiteraard graag in de reacties onderaan dit artikel!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

1 Reactie

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:19.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud