Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Met welke mbo-studies verdien je het hoogste uurloon?
Studie & Studenten Nieuws

Met welke mbo-studies verdien je het hoogste uurloon?

geld in enveloppe op tafel

Er is een groot tekort aan gespecialiseerde werknemers met een middelbare beroepsopleiding. Zo groot, dat dit de komende jaren nog niet kan worden opgelost. Werkgevers staan te springen om afgestudeerde mbo’ers, maar veel mensen met een mbo-diploma studeren liever door. Dit gaat om een groot aantal; maar liefst 50% gaat niet aan het werk maar stroomt door naar een hoger mbo-niveau of een hbo-opleiding

Tekort in techniek, zorg en bouw 

Uit de arbeidsprognose tot 2024 blijkt dat de vraag naar mbo geschoolde mensen in de techniek, zorg en bouw toeneemt. Toch is het zo dat slecht 5,5% van alle middelbare scholieren kiest voor een opleiding binnen deze branches zoals meubelmaker, stukadoor of tegelzetter. Daarnaast blijft ook het personeelstekort bij defensie en politie bestaan. Met een instroom van slechts 3,7% is de sector veiligheid & defensie het minst populair bij scholieren.

Ook in de ambachtelijke techniek is de kans op een baan zeer goed. Je kunt hierbij denken aan specialistische beroepen waarvan de kennis dreigt te verdwijnen. Dit zijn beroepen zoals schoenmaker of pianotechnicus. Amper 0,2% van alle middelbare scholieren koos in 2018 voor een gerichte opleiding als deze.

Voor heel populaire studies zoals ICT-beheer, commerciële dienstverlening en pedagogisch werk zijn de kansen op een baan juist heel slecht. Er wordt voor mbo’ers met een ICT-opleiding zelfs geadviseerd door te studeren op het hbo. Dit komt omdat hbo-ICT’ers meer verdienen en makkelijker werk kunnen vinden. 

Keuzegids mbo

In september heeft het UWV een lijst gepubliceerd waarin honderd beroepen opgesteld staan met een nijpend personeelstekort. Volgens het UWV is er vooral een tekort aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden. In ruim de helft van deze krapteberoepen gaat het om vakmensen met een mbo. De opleidingsclusters die de laagste instroom hadden in 2018 zijn: 

Ambachtelijke techniek 

Voeding & vers 

Infrastructuur 

Scheepvaart

Mode & interieur

Brood & banket

Afbouw & schoonmaak

Procestechniek

0,2% instroom 

0,4% instroom 

0,4% instroom 

0,5% instroom 

0,6% instroom 

0,6% instroom 

0,8% instroom 

0,8% instroom

Bij alle bovenstaande opleidingen geldt overigens dat, wanneer je de opleiding volgt op niveau vier, je een goede tot zeer goede kans hebt op een goede baan na het voltooien van je opleiding.

Maar wie verdient er nou het meest?

De keuzegids mbo maakte een toplijst met uurlonen. Daarin is te zien dat anderhalf jaar na het afstuderen mbo’ers in de procestechniek het meest verdienen. Daarna volgen de werknemers in de verpleging en de verzorging. Respectievelijk voor €17,95, €16,60 en €14,04 euro per uur. Werk je in het weg- en railtransport dan zit je na anderhalf jaar gemiddeld op zo’n €13,91 euro per uur en in de scheepvaart op €13,27 euro per uur. 

Bij beroepen zoals verkoper, kapper en schoonheidsverzorger ligt het uurloon gemiddeld slechts rond de €8,00 euro. Maar dit komt gedeeltelijk omdat zij er vaker voor kiezen om parttime te werken.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

2 Reacties

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:23.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud