Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » LSVb teleurgesteld in compensatie voor werkende studenten
Studie & Studenten Nieuws

LSVb teleurgesteld in compensatie voor werkende studenten

aanbieden geld

Onlangs maakte het kabinet bekend voornemens te zijn om ontslagen flexwerkers een uitkering aan te bieden. Deze maandelijkse uitkering zou neerkomen op een tegemoetkoming van 600 euro. Definitief is deze financiële steun nog allerminst, doordat niet zeker is of uitkeringsinstantie UWV deze maatregel uit kan voeren. 

Ook studenten komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Veel studenten werkten op basis van een tijdelijk contract of een nulurencontract in bijvoorbeeld de horeca en hebben hun bijbaan inmiddels verloren. Voor hen is lastig om maandelijks rond te komen, aangezien kosten voor de huur van een studentenkamer of bijvoorbeeld het collegegeld door blijven lopen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is teleurgesteld in de plannen.  

Studenten zullen buiten de boot vallen

Een van de redenen die maakt dat de LSVb ontevreden is met de plannen, zit in de voorwaarden voor de tegemoetkoming. Zo moet iemand aan kunnen tonen dat hij of zij ook voor het verlies van zijn of haar baan minimaal 600 euro verdiende. Uit een rondgang door de LSVb blijkt dat studenten vaak een bedrag van rond de 500 euro verdienen. Dit betekent dat zij niet in aanmerking komen voor dit financiële steuntje, maar wel te maken hebben met een aanzienlijk inkomensverlies.    

Ook studenten zijn teleurgesteld 

Niet alleen de LSVb klaagt over de voorwaarden rond de tegemoetkoming voor flexwerkers. Ook verschillende studenten doen hun beklag over de voorgenomen steunmaatregelen. Zij geven aan hoge verwachtingen te hebben gehad na berichten uit de Tweede Kamer eerder deze maand. Kamerleden gaven aan dat er op korte termijn een oplossing moet komen voor studenten die in financiële nood raken. Nu blijkt dat veel studenten niet in aanmerking zullen komen voor de voorgestelde tegemoetkoming is het positieve gevoel snel verdwenen.  

Wens tot compensatie van volledige loon 

Het LSVb hoopt dat de Tweede Kamer alsnog besluit om ook studenten te compenseren in hun inkomensverlies. Nog beter zou het zijn wanneer het volledige weggevallen loon gecompenseerd zou worden vanuit de overheid.  

Zorgen over de korte- en lange termijn

Het LSVb krijgt steeds meer meldingen van studenten die zich zorgen maken over hun financiële situatie. Zorgen over de korte termijn zijn voornamelijk gericht op het bekostigen van vaste lasten als de huur, het collegegeld en de boodschappen. Daar waar zorgen voor straks gericht zijn op het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek. Studenten moeten door hun dalende inkomen meer lenen bij DUO, wat ertoe leidt dat hun studieschuld straks ontzettend hoog is. Ook maken studenten zich zorgen over hun baankansen, nu een recessie op de loer ligt.

Foto van Joost Miljoen

Geplaatst door Joost Miljoen

Als student weet ik hoe lastig het is om de juiste studiekeuze te maken! De studie zelf neemt al snel drie of vier jaar van je leven in beslag. Daarbij heeft het een grote invloed op de baan waarvoor je straks na je studie solliciteert. Op Studiegids.nl probeer ik je studiekeuze makkelijker te maken en help ik je bij de eerste stappen in het studentenleven.

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Misschien ben ik wel niet de juiste persoon om te reageren, maar is het niet zo dat er bij een grens altijd mensen net buiten de boot vallen?

Deze pagina is het laatst bewerkt op 26 mei 2020 om 15:33.

Bronnen: geen

Naar de inhoud springen