Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Internationale studenten spekken de kas
Studie & Studenten Nieuws

Internationale studenten spekken de kas

internationale studenten

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) is gebleken dat internationale studenten meer opleveren dan dat ze in eerste instantie kosten. Dit geldt vooral voor internationale studenten die van buiten de Europese Unie komen. Zo zouden deze studenten ruim 96.000 euro opleveren. Het kost ons 160.000 euro om een student van buiten de Europese Unie binnen te halen maar hij levert ons vervolgens 250.000 euro op. Een internationale student binnen de EU levert ons als land zo’n 16.000 euro op.

Geld opleveren na de studietijd 

Doordat veel internationale studenten na hun studietijd in Nederland blijven en hier gaan werken levert het ons geld op. Wel geldt dit dus pas nadat zij hun diploma hebben behaald. Opvallend hierin is dat de studenten binnen de EU minder vaak in Nederland blijven na hun studie, dan studenten buiten de EU. Vijf jaar na het afstuderen zijn er van alle hbo-studenten uit Europa nog maar 10% in Nederland en 15% van de wo-studenten. Het aantal voor de studenten van buiten Europa is 29% van de hbo-studenten en 31% van de wo-studenten. Volgens het CPB kan dit komen door de aantrekkelijkheid van de Nederlandse arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door het loon. 

Het CPB zegt hierover: “Omdat veel van de baten pas tot uitdrukking komen als een buitenlandse student in Nederland blijft wonen en werken (en daardoor belasting betaalt), zijn de blijf-kans en arbeidsparticipatie van buitenlandse studenten sterk bepalend voor het totaal van de kosten en baten”.

Groot aantal buitenlandse studenten 

In 2006 hadden we in Nederland 31.000 buitenlandse studenten. Vorig jaar waren dit er ruim 85.000 wat dus aanzienlijk meer is. Dit komt neer op 11,5 procent van het totaal aantal studenten in heel Nederland. Volgens het CPB komt dit door de internationale trend en het beleid van de overheid en onderwijsbestuurders dat is gericht op het aantrekken van deze internationale studenten. Daarnaast speelt het grote aanbod van Engelstalige opleidingen ook een grote rol. 

Nadelen buitenlandse studenten 

Ondanks dat het aantal buitenlandse studenten verdubbeld is in de afgelopen jaren hangen hier ook een aantal nadelen aan vast. Doordat het onderwijs steeds meer internationaal wordt kan dit er uiteindelijk toe leiden dat er bij bepaalde opleidingen maar een vastgesteld aantal leerlingen mag worden toegelaten. De buitenlandse studenten krijgen hierbij voorrang waardoor Nederlandse studenten hun studie mis kunnen lopen. Zij zullen dan dus op zoek moeten gaan naar een andere studie, hun tweede of misschien wel derde keuze. Ook het gebruik van de Nederlandse taal kan onder druk komen te staan vanwege de grote groei van Engelstalig onderwijs. Er zijn tenslotte steeds meer opleidingen die in het Engels worden gegeven, en niet meer in het Nederlands. Daarnaast zorgt de toestroom van buitenlandse studenten er ook voor dat je vaak minder kans maakt op een woning. Doordat er meer mensen tegelijk op zoek gaan naar een woning wordt het dringen op de woningmarkt. 

Heb jij ervaring met buitenlandse studenten, of ben je zelf naar het buitenland gegaan voor een studie? Laat ons je ervaringen weten en laat een reactie achter!

Foto van Klaas Koopman

Geplaatst door Klaas Koopman

Klaas Koopman is onze in-house online marketeer met jarenlange ervaring in zoekmachine optimalisatie en affiliate marketing. Hij is tevens degene die Studiegids.nl in goede banen probeert te leiden. Mocht je vragen hebben omtrent Studiegids.nl of wellicht heb je interesse in een samenwerking? Neem dan eens contact op met Klaas Koopman!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:26.

Bronnen: CPB,

Ga naar de inhoud