Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Gevaren Voor Online Veiligheid: Zo Kunnen Studenten Hun Gegevens Beschermen
Studie & Studenten Nieuws

Gevaren Voor Online Veiligheid: Zo Kunnen Studenten Hun Gegevens Beschermen

leerlingen lachen met laptop

Zodra je online gaat, begeef je je in een mijnenveld. Wie even niet goed oplet, raakt besmet met een virus of wordt het doelwit van een hacker. Het overkwam maar liefst  2,5 miljoen Nederlanders in 2021. Meer dan ooit is het dus belangrijk om je online veiligheid te beschermen. Het internet vermijden is, zeker voor een student, geen optie. Je zult zelf maatregelen moeten treffen om je online veiligheid zeker te stellen. In dit artikel lees je waar je op moet letten en krijg je antwoord op de vraag ‘wat is VPN?’.

Computers en het internet hebben een vaste plaats binnen het onderwijs verworven. Nog voor de coronacrisis uitbrak, maakten we al veelvuldig gebruik van e-learning, digitale leeromgevingen en online databases. Maar sinds maart 2020 is virtual learning en afstandsonderwijs helemaal ingeburgerd geraakt. Onderwijsinstellingen, van basisscholen tot universiteiten, zagen zich in korte tijd genoodzaakt om de hele ICT hierop in te richten. Dat ging niet altijd zonder slag of stoot. Het kwam namelijk wel eens voor dat hackers een zijdeur vonden en de schoolbesturen op hun knieën dwongen. Een willekeurige onderwijsinstantie beschikt over grote hoeveelheden persoonlijke gegevens. En met die gegevens kunnen cybercriminelen veel schade aanrichten. Hier volgen een paar recente voorbeelden van hacks bij onderwijsinstellingen:

  • Eind 2019 werd de Universiteit van Maastricht getroffen door een ernstige cyberaanval met gijzelsoftware. De toegang tot het studentenportaal en de online bibliotheek waren onder meer geblokkeerd. Uiteindelijk kostte het de universiteit bijna twee ton aan losgeld om de gevolgen van de aanval ongedaan te maken.
  • In februari 2021 waren zowel de Universiteit van Amsterdam als de Hogeschool van Amsterdam het doelwit van een cyberaanval. De poging van hackers om bestanden te versleutelen, werd verijdeld. Wel kregen de criminelen toegang tot grote hoeveelheden gegevens. Studenten en medewerkers werd dringend gevraagd hun wachtwoorden te wijzigen.
  • Begin 2021 ontdekt Hogeschool InHolland een hack, nadat de gegevens van ruim 50.000 studenten te koop werden aangeboden op een internetforum.
  • Op 23 augustus 2021 werd het netwerk van het Haagse ROC Mondriaan gehackt. Eerst werd gedacht aan een aanval met gijzelsoftware, omdat verschillende bestanden werden versleuteld. Daarnaast zijn er ook grote hoeveelheden gegevens gestolen. Uiteindelijk bleek dat de aanvallers via een studentenaccount in combinatie met brute force-aanvallen hun slag konden slaan.

Maatregelen

Je moet er dus rekening mee houden dat ook je eigen onderwijsinstelling het slachtoffer kan worden van aanvallen met gijzelsoftware of datalekken. Om het risico voor jezelf te verkleinen, kun je ook een aantal belangrijke maatregelen treffen:

1. Gebruik een VPN

Wat is VPN? VPN is de afkorting van Virtual Private Network, oftewel een virtueel privénetwerk. Je brengt daarmee eerst een versleutelde verbinding tot stand, voor je met de openbare server of de ISP communiceert. Je gegevensverkeer verloopt via een door jouzelf gekozen VPN-server. Deze server zorgt voor encryptie en stuurt de gecodeerde gegevens door naar de eindserver. Bij dit proces wordt ook nog eens je IP-adres afgeschermd door dat van de VPN-server, waardoor je anoniemer kunt surfen. Vooral als je wel eens gebruikmaakt van openbare netwerken, is het gebruik van een VPN een must. 

2. Wachtwoorden

Het gebeurt nog steeds te vaak dat mensen hun wachtwoorden hergebruiken voor meerdere accounts. Als een hacker van één account het wachtwoord achterhaald, kan hij of zij dus makkelijk toegang krijgen tot meerdere accounts. Gebruik daarom voor ieder account een uniek wachtwoord. Gebruik leestekens, hoofdletters en cijfers of overweeg een hele wachtwoordzin. Voor het veilig bewaren van al je wachtwoorden, kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager.

3. Updates

Het is een behoorlijke uitdaging om hackers steeds een stapje voor te blijven, maar softwareontwikkelaars doen hun uiterste best. Voer software-updates onmiddellijk uit, want ze bevatten de meest recente beveiligingsupdates.

Bedreigingen

Je kunt het internet op veel manieren gebruiken, maar er zijn bepaalde activiteiten die een groter risico opleveren om gehackt te worden:

  • Downloaden: Bestanden kunnen virussen of malware bevatten. Goede antivirussoftware en een VPN kunnen je hier al voor een groot deel tegen beschermen. Toch moet je alert blijven op de bestanden die je downloadt.
  • Phishing: Klik ook niet zomaar op (download)links in zogenaamde phishingberichten. De afzender lijkt betrouwbaar, maar is in werkelijkheid een internetoplichter die het op jouw geld en gegevens heeft gemunt.
  • Delen: Via zogenaamde P2P-netwerken kun je eenvoudig grote bestanden up- en downloaden. Ook deze bestanden kunnen geïnfecteerd zijn met malware. Wees ook voorzichtig met het downloaden van gratis boeken. Er bestaat zoiets als auteursrechten.
Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 oktober 2022 om 15:55.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud