Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Een negatief bindend studieadvies, wat nu?
Studie & Studenten Nieuws

Een negatief bindend studieadvies, wat nu?

student met negatief studieadvies

Iedere student krijgt aan het eind van een studiejaar een bindend studieadvies. Dit advies is in de meeste gevallen positief, wat betekent dat je het volgende studiejaar mag gaan volgen. Iedere hogeschool of universiteit geeft een dergelijke BSA. Maar het is ook mogelijk dat je een negatief bindend studieadvies (NBSA) krijgt. In zo’n geval mag je de studie niet voortzetten. Geef je niet meteen gewonnen, want als je goede redenen hebt waarom het zover is gekomen, kun je bezwaar maken.

Over het negatief bindend studieadvies

Als je een negatief bindend studieadvies ontvangt, is de hogeschool of universiteit van mening dat je in principe niet in staat bent om de opleiding af te maken. In veel gevallen gaat het dan om langdurig tegenvallende studieresultaten. In sommige gevallen kan dat komen door onvoldoende motivatie, maar een NBSA kan ook gegeven worden als je tijdelijk persoonlijke problemen ervaart, of als je simpelweg niet het niveau kan halen dat van je verwacht wordt.

Je mag dan niet meer verder proberen de opleiding alsnog te halen. Je mag geen hertentamen meer doen en mag ook niet nog eens bij dezelfde hogeschool of universiteit een andere opleiding te kiezen. Je moet dan dus op zoek naar een andere onderwijsinstelling. Een dergelijk probleem heeft dus verstrekkende gevolgen.

Wat kan ik doen tegen een negatief bindend studieadvies?

Krijg je een negatief bindend studieadvies, dan krijg je deze niet zomaar. Want een hogeschool of universiteit moet een goede argumentatie aanvoeren. De school dient je natuurlijk wel voldoende studiebegeleiding te geven. Als de instelling al vroeg merkt dat je de verkeerde kant op gaat, moeten ze je waarschuwen. Na het eerste semester ontvang je dan al een waarschuwing. Je hebt dan nog tijd genoeg om je studiegedrag aan te passen. Sommige instellingen geven ook strenge voorwaarden mee hoe je een NBSA kan omzetten in een positieve BSA.

Die eisen vind je terug in de onderwijs- en examenregeling (OER). De student weet dus op die manier wat er van hem verwacht wordt. Zo vind je in de OER terug welke vakken meetellen voor het studieadvies. 

Je hebt als student altijd het recht om gehoord te worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je tijdelijk minder goed kon studeren door persoonlijke omstandigheden. Het falen van de studie moet dus aan de student zelf liggen, niet aan zijn persoonlijke omstandigheden of een onvoldoende studeerbare studie. Een NBSA wordt alleen verstrekt als het College van Bestuur daarmee akkoord is. Een negatief bindend studie advies mag alleen na het eerste jaar worden uitgegeven. Als je in het tweede studiejaar achterloopt, kun je dus geen negatief bindend studieadvies krijgen. Je kunt tegen een negatief bindend studieadvies in gaan.

Maak bezwaar

Als je een NBSA hebt ontvangen, kun je daartegen beroep instellen. Maar dat betekent wel dat je goede argumenten nodig hebt. Waarschijnlijk kun je die argumenten meestal niet meteen zelf bedenken. In zo’n geval kun je juridische hulp via je rechtsbijstandsverzekering inschakelen. Zij helpen je dan met het instellen van een kansrijk beroep.

Het beroep moet worden ingesteld bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van je school. Als dit college je gedeeltelijk gelijk geeft, is er een mogelijkheid dat je toch hertentamens mag doen. Maar als je het niet eens bent met de afwijzing van het CBR, kun je ook nog bezwaar aantekenen bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO).

Let wel op wanneer je je beroept op persoonlijke omstandigheden. Veel studenten weten bij het aantekenen van bezwaar altijd wel wat persoonlijke omstandigheden te noemen. Daar dien je als student mee op te passen. Want als je namelijk te maken krijgt met omstandigheden waardoor studeren lastig wordt, moet je dit zo snel mogelijk kenbaar maken bij je studieadviseur. Daar kun je dus niet mee wachten tot je een negatief bindend studieadvies krijgt. De kans is groot dat je dan alsnog een afwijzing krijgt. En je moet ook kunnen aantonen dat een persoonlijke omstandigheid echt van invloed was op je studie. Bij ziekte kun je dit bijvoorbeeld aan de onderwijsinstelling melden zodra je weet dat je deze ziekte hebt. Je kunt dan medische bewijzen overleggen dat studeren daardoor niet of amper mogelijk was. 

Uitschrijven of niet?

Als je zelf al weet dat je je niet voldoende hebt ingespannen, is de kans dat de afwijzing blijft staan groot. Je mag dan misschien nog terugkeren bij dezelfde opleiding, maar dan dien je daarvoor wel toestemming te krijgen van de directeur. Je dient dan aan te geven waarom je denkt dat studeren nu wel zal lukken.

Als je al een waarschuwing hebt gehad en weet dat het bijna onmogelijk wordt om het studieadvies nog positief om te buigen, kun je je beter uitschrijven. Het jaar erop mag je dan opnieuw beginnen. Omdat er nooit een NBSA geweest is, kun je dus weer opnieuw beginnen. Al je (positieve) resultaten tellen dan niet mee. Maar je moet het jaar erop dus wel opnieuw aan het bindend studieadvies hebben voldaan.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

1 Reactie

Klik hier om te reageren


  • Een uitschrijving voor 1 Februari betekent dat ze iig collegegeld terug krijgen, maar dat betekent ook dat ze voor het einde van het eerste half jaar moeten weten of ze de opleiding gaan halen of niet.
    Wanneer ze na het 3e blok pas de bui zien hangen, kunnen ze dan nog onder een NBSA uitkomen door zich uit te schrijven en her-in te schrijven voor het jaar erop?

Deze pagina is het laatst bewerkt op 17 november 2020 om 06:25.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud