Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Een carrièreswitch maken als twintiger – hoe kun je dit het beste doen?
Studie & Studenten Nieuws

Een carrièreswitch maken als twintiger – hoe kun je dit het beste doen?

goede-baan op kantoor

Bekruipt je steeds vaker het gevoel dat je eigenlijk van baan wilt veranderen? En dat je niet gelukkig bent met wat je doet? Een carrièreswitch kan op elk moment in je carrière plaatsvinden, óók als je in de twintig bent en nog steeds ervaring opdoet. Het is eigenlijk heel logisch dat je juist als twintiger van baan of sector wilt veranderen. Je bent nog nieuw op de arbeidsmarkt. Je kunt dan juist beseffen dat iets niet bij jou past. Ook kunnen ambities veranderen. Dat wat je wilde tijdens je studie, maakt je tegenwoordig niet meer gelukkig. Een carrièreswitch maken is misschien niet makkelijk (het is meer dan alleen van bedrijf veranderen), maar het is zeker mogelijk. Volg deze tips en ga goed voorbereid deze (grote) verandering door.

1. Ontdek wat jouw nieuwe droombaan is

Weet je al wat je wilt doen of weet je vooral wat je niet wilt doen? Dat laatste helpt, maar je wilt natuurlijk ook ontdekken wat jouw nieuwe droombaan is. Denk daarvoor eerst na over je huidige baan. Welke onderdelen vind je leuk? Waar ben je goed in? En bedenk ook wat er ontbreekt en hoe een nieuwe baan daarmee zou helpen. Denk daarna na over jouw passies. Wat zou je graag willen doen in het leven? Wat geeft je energie? Zo krijg je steeds duidelijker voor ogen wat jou motiveert én inspireert. Vraag anderen ook om advies, bijvoorbeeld vrienden, familie of de (alumni) loopbaanadviseur van jouw hogeschool of universiteit. Verder kan het ook heel handig zijn om alvast wat vacatures te bekijken. Niet om al meteen te solliciteren, maar vooral om te ontdekken wat voor functies jou nou aanspreken.

2. Zoek uit of omscholing nodig is

Heb je je nieuwe droombaan voor ogen? Dan is het tijd om te kijken of je er ook in aanmerking voor komt, qua opleiding. Tegenwoordig kun je met veel diploma’s voor vele verschillende soorten banen in aanmerking komen, maar sommige banen vragen wel om specifieke opleidingen. Is dat bij jouw droombaan het geval? Soms kun je dan on-the-job opgeleid worden of een korte (online) cursus volgen. Maar in andere gevallen kan een hele nieuwe opleiding nodig zijn. En dat is natuurlijk een grote investering qua tijd en geld. Bedenk of dit het ook echt waard is voor jou. Zo niet, dan zou je kunnen kijken naar een vergelijkbare functie die beter aansluit op de kennis die je al hebt.

3. Bedenk welke skills je hebt én hoe ze van toepassing zijn

Wel eens van overdraagbare vaardigheden gehoord? Dit zijn de vaardigheden die je in een baan hebt opgedaan en gemakkelijk kunt gebruiken in een andere sector. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede communicatie, probleemoplossend vermogen of sterke digitale vaardigheden. Bijna elke vaardigheid is wel overdraagbaar als je er op de juiste manier over nadenkt. Vraagt een functie bijvoorbeeld om leiderschapskwaliteiten? Ook als je nog nooit leiding hebt gegeven aan een team, dan kun je met het leiden van een project of het organiseren van een evenement aantonen dat je iets tot een goede eindresultaat hebt kunt leiden. Je hebt bepaalde skills misschien op een andere manier verworven, maar dat maakt ze niet minder waardevol.

4. Maak ook gebruik van je vrijwilligerswerk en buitenschoolse activiteiten


Je hebt waarschijnlijk nog niet zoveel relevante werkervaring voor de nieuwe functie, of je hebt überhaupt nog niet zoveel werkervaring. Geen probleem. Ook andere ervaring telt, zoals vrijwilligerswerk, buitenschoolse activiteiten, hobby’s of interesses. Ervaring is ervaring, en dan maakt het niet perse uit of je wel of niet betaald kreeg. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan, dan kun je dit noemen als ervaring in het organiseren van evenementen, het leiden van een groep of het inzamelen van geld (afhankelijk van jouw rol). Wat jouw niet-betaalde ervaring ook is, er is vast wel iets dat relevant is voor jouw nieuwe droombaan.

5. Zorg voor overtuigend sollicitatie materiaal


Hoe staat het ervoor moet jouw sollicitatie materiaal? En dan heb ik het over jouw cv en sollicitatiebrief. Het is belangrijk dat beiden ijzersterk zijn. Je hebt waarschijnlijk minder ervaring dan andere kandidaten (die al langer in de sector werken), dus je moet daardoor echt kunnen aantonen wat jij toe te voegen hebt. Benadruk daarom in jouw cv de skills, prestaties en ervaringen die extra relevant zijn voor de nieuwe baan. Overweeg ook het gebruik van een persoonlijk profiel op je cv. In deze korte tekst kun je jezelf presenteren: wie je bent, welke relevante ervaring je hebt én waarom je een carrièreswitch maakt. En dat allemaal kort máár krachtig. Je cv moet niet langer dan twee pagina’s zijn. En in jouw sollicitatiebrief kun je dan nog verder uitleggen waarom jij de juiste kandidaat bent. Let wel: elke functie vraagt om een nieuwe sollicitatiebrief (werkgevers haten een standaardbrief).

6. Wees geduldig

Het is voor een werkgever een risico om iemand aan te nemen die nét een carrièreswitch maakt. Ook al heb je het super goed gedaan in je vorige baan, dan weten ze alsnog niet hoe je zult presteren in deze nieuwe rol. En dan bestaat er natuurlijk ook altijd de kans dat de nieuwe baan helemaal niet bevalt. Jij weet dat het de juiste keuze is voor jou, maar het is moeilijker om daar iemand van te overtuigen. Je hebt dus een extra hindernis wanneer je aan het solliciteren bent. Je zult vast een interessante kandidaat zijn, maar je zult het wel eens gaan verliezen van anderen met meer (directe) ervaring. Vat het niet persoonlijk op en heb geduld.

Een carrièreswitch is een grote verandering, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Verandering doet goed en zorgt voor nieuwe energie, uitdagingen en kansen. Dus volg je hart, bereid je goed voor en waag die sprong in het diepe.

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 14 november 2022 om 10:41.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud