Studiegids » Studie & Studenten Nieuws » Alles wat je moet weten over de 1-februariregeling
Studie & Studenten Nieuws

Alles wat je moet weten over de 1-februariregeling

kleingeld op tafel in stapeltjes

Misschien heb je al van de 1-februariregeling gehoord, maar de kans is groot dat je niet weet wat dit echt inhoudt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je aan het twijfelen bent of jouw studie wel echt bij je past, of je wel echt de juiste keuze hebt gemaakt. Dingen die je beloofd zijn tijdens de open dag, zoals die ene te gekke stage, duren nog wel even en je merkt dat je in je eerste jaar nog niet echt diep op de stof ingaat. Het is dan ook niet zo gek dat veel studenten in hun eerste jaar twijfelen of ze wel de juiste studiekeuze hebben gemaakt. Denk je erover na te stoppen met je opleiding, dan kun je dit het beste doen voor 1 februari. Waarom? Omdat je dan onder de 1-februariregeling valt en dit is financieel gunstiger voor je. Hoe dat zit leggen wij je in dit artikel uit. 

Doorgaan of stoppen?

Je komt net van de middelbare school en je moet erg wennen aan de nieuwe leerwijze, de nieuwe mensen om je heen en wellicht ook een nieuwe stad. Neem daarbij dat het niveau misschien te hoog is of dat je bijna geen studiepunten hebt gehaald en de kans is groot dat je twijfelt of je wel door moet gaan met deze studie. Als het even tegenzit is de handdoek in de ring gooien niet altijd de juiste oplossing. Praat eerst eens met je studieloopbaanbegeleider of je decaan om te kijken of jullie er samen uit kunnen komen. Ook het praten met ouderejaars is een goed idee, zeker wanneer je graag wilt weten wat je te wachten staat de aankomende paar jaar. 

Stoppen voor 1 februari 

Weet je zeker dat de studie die je nu volgt echt niets voor jou is, zelfs nadat je hier met anderen over hebt gesproken? Dan kun je beter stoppen met je opleiding. Maar waarom zou je dan voor 1 februari moeten stoppen? 

Dat zit zo: als jij tijdens het eerste studiejaar voor 1 februari stopt met je opleiding en je studiefinanciering stopzet, hoef jij je aanvullende beurs en je studenten ov niet terug te betalen. DUO noemt dit de 1-februariregeling. Uiteraard zitten hier wel een aantal voorwaarden aan te weten:

  • Dit studiejaar is het eerste jaar waarin jij een hbo- of wo-opleiding bent begonnen
  • De studiefinanciering is stopgezet voor 1 februari 
  • Je krijgt in datzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering 

Daarnaast is het bij de meeste onderwijsinstellingen ook zo dat je een gedeelte van het collegegeld terugkrijgt wanneer je dit voor het hele studiejaar hebt betaald. Let er wel goed op dat jij je studenten ov ook stopzet, anders kun je hier een boete voor krijgen en dat is zonde. Heb je bij DUO geld geleend? Dan dien je dit wel terug te betalen. De maanden waarin je wel gebruik hebt gemaakt van je studenten ov en je studiefinanciering tellen mee als verbruikte maanden. Dit wordt dus afgetrokken van het totaal aantal maanden dat je hier recht op hebt.

Heb je nog vragen over de 1 februariregeling? Laat het ons hieronder weten en we helpen je graag!

Foto van Tanja de Jong

Geplaatst door Tanja de Jong

Tanja is onze educatie specialist. Zij weet alles over de mogelijkheden binnen de educatieve wereld. En mocht ze iets niet weten, zoekt ze het met veel plezier voor je op! Daarnaast is Tanja verantwoordelijk voor het onderhouden van onze contacten met bijv. de studie-instellingen, studentenverenigingen en onze andere samenwerkingspartners. Neem gerust contact met haar op, als je denkt dat zij je ergens bij kan helpen!

1 Reactie

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 maart 2020 om 14:22.

Bronnen: geen