Studiegids » hbo » HBO Opleidingen » Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands – Voltijd

Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands – Voltijd

De hbo bachelorstudie Leraar Nederlands VO tweedegraads is een voorbereiding op het beroep leraar in het voortgezet onderwijs, de bve-sector of het beroeps- en volwassenenonderwijs. Je leert hoe je stof uitlegt, oefeningen voordoet en leerlingen stimuleert en corrigeert. De nadruk ligt daarbij op zelfstandig leren, waarbij de rol van de leraar steeds meer die van een begeleider dan van een leider is. Daarnaast verbeter je de kwaliteit van het onderwijs. Dit betekent dat je aandacht besteedt aan de onderwijskundige en vakinhoudelijke kant van het beroep leraar Nederlands. Je leert een aantal communicatieve vaardigheden en theorieën en maakt kennis met de belangrijkste onderdelen van de neerlandistiek.

Deze opleiding is te volgen als voltijd, deeltijd.

Hogeschool Utrecht

Deze opleiding kun je volgen bij Hogeschool Utrecht in Utrecht.

 • Niveau: HBO
 • Soort opleiding: Bachelor
 • Voltijd/deeltijd/duaal: Voltijd
 • Titel: Bachelor of Education
 • Collegegeld 2020/2021: € 2143
 • Collegegeld 2021/2022: € 2168
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
7.3
Studenttevredenheid
cijfer in 2018

Gerelateerde Thuisstudies


Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.
Vooropleidingseisen: Direct toelaatbaar
Vooropleidingseisen: Direct toelaatbaar

Studiekeuzecheck

Er is een verplicht studiekeuzecheck-traject. Meer informatie over de studiekeuzecheck bij Hogeschool Utrecht vind je op www.studiekeuzecheck.hu.nl.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2020
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2143
 • Collegejaar 2021
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2168

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands, die je kunt volgen bij Hogeschool Utrecht in Utrecht. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze hbo-opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding83 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 30 eerstejaars
 • Eerstejaars man 30%
 • Eerstejaars vrouw 70%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 50%
 • Studeert door na afronden opleiding 36%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2018

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2018 hebben 39 studenten gestemd op de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 2.6% een 2, 41.0% een 3, 46.2% een 4 en tot slot heeft 10.3% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.3 / 10
 • Sfeer 7.6 / 10
 • Inhoud 7.0 / 10
 • Algemene vaardigheden 7.2 / 10
 • Voorbereiding beroepsloopbaan 8.1 / 10
 • Docenten 7.2 / 10
 • Studiebegeleiding 7.1 / 10
 • Toetsing en informatie 7.1 / 10
 • Informatievoorziening 6.5 / 10
 • Studierooster 5.9 / 10
 • Studielast 6.3 / 10
 • Groepsgrootte 7.7 / 10
 • Stage en opleiding 7.3 / 10
 • Stage ervaring 7.9 / 10
 • Studiefaciliteiten 6.8 / 10
 • Kwaliteitszorg 5.9 / 10
 • Uitdagend onderwijs 6.9 / 10
 • Internationalisering 4.9 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 2.6%
3 / 5 41.0%
4 / 5 46.2%
5 / 5 10.3%
79%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

95%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

92%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 2,496

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

30

Werkuren per week (gemiddeld).

0%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

88%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

3.0

Cijfer van alumni over tevredenheid bij met huidige baan.

3.0

Cijfer van alumni over carrieremogelijkheden huidige baan.

79%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg laag

Samenhang baankans met de economie.

erg laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


test

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Docenten beroepsgerichte vakken secundair onderwijs25.2% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten algemene vakken secundair onderwijs66.3% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van Hogeschool Utrecht in Utrecht achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands. Heb je zelf ook ervaring met Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van Hogeschool Utrecht, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met de juiste opleiding kiezen?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te vinden. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands (voltijd) in Utrecht de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Utrecht!


Veelgestelde Vragen over Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands te volgen bij Hogeschool Utrecht:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands volgen?

De opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands kun je onder andere bij Hogeschool Utrecht in Utrecht volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands?

Als je de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands wil volgen bij Hogeschool Utrecht, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2143.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands?

De opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van Hogeschool Utrecht kreeg in 2018 het cijfer 7.3.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de vwo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands?

Aan de Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van Hogeschool Utrecht studeren momenteel rond de 83 studenten.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Nederlands van Hogeschool Utrecht heeft 0% geen baan kunnen krijgen.


Contactgegevens van Hogeschool Utrecht

Adresgegevens

Padualaan 101
3584 CH, Utrecht
Utrecht

Postadresgegevens

Postbus 573
3500 AN, Utrecht
Utrecht
info@hu.nl | 088 - 4818181

Hogeschool Utrecht op FacebookHogeschool Utrecht op TwitterHogeschool Utrecht op InstagramHogeschool Utrecht op YouTube

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 december 2020 om 07:05.

Bronnen: geen

Skip to content