Studiegids » hbo » hbo opleidingen » Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (Bachelor) – Hanzehogeschool Groningen – Groningen

Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (Bachelor) – Hanzehogeschool Groningen – Groningen

De hbo bachelorstudie Leraar Lichamelijke Oefening VO eerstegraads is een voorbereiding op het beroep leraar. Je leert bewegingsactiviteiten demonstreren en uitleggen en leerlingen helpen en stimuleren. Daarnaast verbeter je de kwaliteit van het onderwijs. Dit betekent dat je aandacht besteedt aan de onderwijskundige en vakinhoudelijke kant van het beroep leraar lichamelijke oefening. Je vergroot je vaardigheid in tal van bewegingssituaties, volgt theorievakken en leert hoe je lesgeeft.

Hanzehogeschool Groningen, Groningen

Deze opleiding kun je volgen bij Hanzehogeschool Groningen, Groningen in Groningen.

 • Collegegeld 2023: € 2314
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
7.1
Studenttevredenheid
cijfer in 2023

Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen havo: Voldoende aanleg en geschiktheid.
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen vwo: Voldoende aanleg en geschiktheid.
Vooropleidingseisen: Voldoende aanleg en geschiktheid.

Studiekeuzecheck

Als je gaat studeren is het belangrijk dat je een opleiding kiest die bij je past. Nadat je de definitieve keuze hebt gemaakt meld je je aan op Studielink.nl. Na je aanmelding word je door ons uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck. Meld je je voor 1 mei aan, dan heb je recht op deze studiekeuzecheck. De inhoud van de studiekeuzecheck kan verschillen per opleiding.. Lees meer!

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2023
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2314

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding, die je kunt volgen bij Hanzehogeschool Groningen in Groningen. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze universitaire opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding609 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 168 eerstejaars
 • Eerstejaars man 66%
 • Eerstejaars vrouw 34%

Het studieverloop

 • Stroomt door naar tweede jaar 81%
 • Studeert door na afronden opleiding 11%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2023

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2023 hebben 231 studenten gestemd op de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding. Waarvan er 2.2% een 1 hebben gegeven, 10.0% een 2, 26.4% een 3, 52.4% een 4 en tot slot heeft 9.1% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.1 / 10
 • Sfeer 8.8 / 10
 • Docenten 7.4 / 10
 • Studiebegeleiding 7.5 / 10
 • Toetsing en informatie 6.6 / 10
 • Studiefaciliteiten 8.1 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 2.2%
2 / 5 10.0%
3 / 5 26.4%
4 / 5 52.4%
5 / 5 9.1%
79%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

Na het afronden van de ALO kun je als sportleraar aan de slag in het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook bij een gemeente, sportvereniging of sportbond. Daarnaast ben je inzetbaar als combinatiefunctionaris/buurtsportcoach en als trainer/coach. Ook starten veel studenten hun eigen sportonderneming.

87%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

87%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 2,745

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

34

Werkuren per week (gemiddeld).

1%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

88%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

4.1

Cijfer van alumni over tevredenheid bij met huidige baan.

3.7

Cijfer van alumni over carrieremogelijkheden huidige baan.

79%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg laag

Samenhang baankans met de economie.

erg laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Sporttrainers en zweminstructeurs10.4% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten basisonderwijs26.4% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten algemene vakken secundair onderwijs38.8% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten beroepsgerichte vakken secundair onderwijs7.0% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding van Hanzehogeschool Groningen in Groningen achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding. Heb je zelf ook ervaring met Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding van Hanzehogeschool Groningen, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met het kiezen van de juiste opleiding?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te volgen. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding (voltijd) in Groningen de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Groningen!


Veelgestelde Vragen over Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding te volgen bij Hanzehogeschool Groningen:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding volgen?

De opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding kun je onder andere bij Hanzehogeschool Groningen in volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding?

Als je de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding wil volgen bij Hanzehogeschool Groningen, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2314.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding?

De opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding van Hanzehogeschool Groningen kreeg in 2023 het cijfer 7.1.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de havo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding?

Aan de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding studeren momenteel rond de 609 studenten in Nederland.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Opleiding tot Leraar van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding van Hanzehogeschool Groningen heeft 1% geen baan kunnen krijgen.

Contactgegevens van

Adresgegevens

Zernikeplein 7
9747 AS, Groningen
Groningen

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 19 juli 2023 om 12:54.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud