Studiegids » hbo » HBO Opleidingen » Docent Muziek – Voltijd

Docent Muziek – Voltijd

De hbo bachelorstudie Docent Muziek is gericht op muziekonderwijs en onderwijs in de Kunst- en Cultuurvakken in bijvoorbeeld (muziek)scholen, het basis- en voortgezet onderwijs en culturele instellingen. De kern van de studie bestaat uit artistieke, pedagogische en didactische vakken. Je leert vorm geven aan de muzikaliteit en het kunst- en cultuurbesef van mensen van alle leeftijden.

Deze opleiding is te volgen als voltijd.

Hanzehogeschool Groningen

Deze opleiding kun je volgen bij Hanzehogeschool Groningen in Groningen.

 • Niveau: HBO
 • Soort opleiding: Bachelor
 • Voltijd/deeltijd/duaal: Voltijd
 • Titel: Bachelor of Education
 • Collegegeld 2020/2021: € 2143
 • Collegegeld 2021/2022: € 2168
 • Bekostiging: Overheid
 • Studielast: 240 ECTS
7.7
Studenttevredenheid
cijfer in 2018

Gerelateerde Thuisstudies


Wanneer word je toegelaten?

Een hogeschool of universiteit kan bepaalde toelatingseisen hanteren, voordat je wordt toegelaten aan de opleiding. Bij deze toelatingseisen wordt er gekeken naar je voorgaande studie en bijbehorend profiel. Zo kan het zijn dat er een eis wordt gesteld aan zowel het niveau als het vakkenpakket. Hieronder vind je de toelatingseisen voor de opleiding Docent Muziek.

Toelatingseisen

Vooropleidingseisen: Havo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen havo: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure).; de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing
Vooropleidingseisen: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Wettelijke aanvullende toelatingseisen vwo: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure).; de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing
Vooropleidingseisen: Technische en fysieke vaardigheid die blijkt uit: a prima vista spel of zang; gehoor en vaardigheid in solfège; het kunnen spelen of zingen van toonladders met verschillende articulaties; het beheersen van een aangegeven niveau van repertoire; vocaal spel (stemmiddelen, intonatie, adembeheersing, presentatie, talenkennis en ritmiek) of instrumentaal spel (houding, toonvorming, intonatie, adembeheersing, articulatie, dynamiek, frasering, ritmiek en embouchure).; de dispositie om de instrumentele vaardigheden verder te ontwikkelen. Artistieke aanleg die blijkt uit: repertoire interpretatie; expressiviteit in muzikaal spel; muzikale persoonlijkheid; toonvorming, dynamiek en timing
Vooropleidingseisen: Direct toelaatbaar

Studiekeuzecheck

Voor deze opleiding is de studiekeuzecheck niet van toepassing. Om aan het conservatorium te kunnen studeren dient er een toelatingsexamen met goed gevolg te worden afgelegd. Meer informatie hierover is te vinden op www.hanze.nl/prinsclausconservatorium.

Collegegelden

Als je een opleiding gaat volgen aan een universiteit of hogeschool, dan krijg krijg je te maken met het zogeheten collegegeld. Uiteraard wil je weten hoe hoog dit collegegeld is. Hieronder vind je de tarieven en bedragen voor zowel de standaard studies als de collegelden voor een mogelijk intensief programma.

 • Collegejaar 2020
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2143
 • Collegejaar 2021
 • Tarief Wettelijk
 • Bedrag € 2168

Informatie over de opleiding

Hieronder vind je de algemene informatie over de opleiding Docent Muziek, die je kunt volgen bij Hanzehogeschool Groningen in Groningen. Zo kun je in één oogopslag al gauw een indruk krijgen wat deze hbo-opleiding inhoudt.

Studenten statistieken

 • Aantal studenten aan deze opleiding55 studenten
 • Aantal eerstejaars aan deze opleiding 11 eerstejaars
 • Eerstejaars man 55%
 • Eerstejaars vrouw 45%

Studenttevredenheid

Hieronder vind je de uitslag van de Nationale Studenten Enquete voor de opleiding Docent Muziek (voltijd). Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vindt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Nationale Studenten Enquete 2018

Voor het gemiddelde cijfer van deze voltijd opleiding, zijn er studenten gevraagd om te stemmen. Tijdens de Nationale Studenten Enquete van 2018 hebben 27 studenten gestemd op de opleiding Docent Muziek. Waarvan er 0.0% een 1 hebben gegeven, 3.7% een 2, 14.8% een 3, 74.1% een 4 en tot slot heeft 7.4% van alle stemmende studenten een 5 uit 5 gegeven aan deze opleiding.

 • Gemiddelde 7.7 / 10
 • Sfeer 9.0 / 10
 • Inhoud 7.6 / 10
 • Algemene vaardigheden 7.7 / 10
 • Voorbereiding beroepsloopbaan 8.4 / 10
 • Docenten 7.9 / 10
 • Studiebegeleiding 7.6 / 10
 • Toetsing en informatie 7.0 / 10
 • Informatievoorziening 6.3 / 10
 • Studierooster 7.1 / 10
 • Studielast 6.7 / 10
 • Groepsgrootte 8.5 / 10
 • Stage en opleiding 7.2 / 10
 • Stage ervaring 8.2 / 10
 • Studiefaciliteiten 7.5 / 10
 • Kwaliteitszorg 6.6 / 10
 • Uitdagend onderwijs 7.3 / 10
 • Internationalisering 5.1 / 10

Gemiddelde Beoordeling

1 / 5 0.0%
2 / 5 3.7%
3 / 5 14.8%
4 / 5 74.1%
5 / 5 7.4%
83%

Percentage afgestudeerden vindt de studie een goede basis om te starten op arbeidsmarkt.Afgestudeerd, en nu?

Er worden geregeld afgestudeerden gevraagd wat zij over enkele punten vinden, na het afronden van hun opleiding Docent Muziek (voltijd). Hieronder vind je de resultaten. Uiteraard horen we ook graag van jou wat jij van deze opleiding vond en hoeveel jij er aan gehad hebt op de arbeidsmarkt. Reageer hiervoor onderaan de pagina, zodat ook de toekomstige studenten dit kunnen gebruiken bij hun afweging en keuze voor een geschikte opleiding.

Arbeidsmarktinformatie

94%

Percentage afgestudeerden vond een baan op niveau.

97%

Percentage afgestudeerden vond een baan binnen het vakgebied van de studie.

€ 2,000

Bruto startsalaris op basis van 34 uur per week.

27

Werkuren per week (gemiddeld).

0%

Percentage afgestudeerden is werkloos.

97%

Kiest achteraf voor dezelfde studie.


Oordeel van afgestudeerden

83%

Percentage afgestudeerden vindt studie een goede basis om te starten op de arbeidsmarkt.


Kansen op de arbeidsmarkt (landelijke cijfers)

goed

Toekomstige prognose arbeidsmarkt.

erg laag

Samenhang baankans met de economie.

erg laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere sector.

laag

Uitwijkmogelijkheden naar een andere beroepsgroep.


test

Meest gekozen beroepen

Hieronder vind je de meest gekozen beroepen, voortkomend uit de opleiding Docent Muziek. Achter het beroep zie je het percentage van de afgestudeerden staan, die dit beroep hebben gekozen. Heb jij deze HBO-opleiding zelf ook gevolgd? Laat ons in de reacties weten welk beroep jij uiteindelijk hebt gekozen!

 • Docenten basisonderwijs15.6% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Muziekleraren (particulier)28.1% heeft gekozen voor dit beroep.
 • Docenten algemene vakken secundair onderwijs40.6% heeft gekozen voor dit beroep.

Reviews, ervaringen en recensies

Wil je een review, recensie of ervaring over Docent Muziek van Hanzehogeschool Groningen in Groningen achterlaten? Dat kan via het formulier aan de linkerkant. Het e-mailadres is puur voor onze eigen controle en zal niet gepubliceerd worden op deze pagina. Zie je een review of recensie over de studie Docent Muziek dat niet correct is of niet klopt, dan horen wij het graag!

Laat jouw review achter!

Docent Muziek Reviews & Ervaringen

Hieronder vind je enkele reviews en ervaringen van de studie Docent Muziek. Heb je zelf ook ervaring met Docent Muziek van Hanzehogeschool Groningen, laat dan nu jouw review achter!

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.


Heb je moeite met de juiste opleiding kiezen?

Er zijn genoeg studenten die moeite hebben om de juiste opleiding te vinden. Maar de juiste keuze maken is wel belangrijk, want je zult er toch al snel een aantal jaren aan moeten werken. Twijfel jij of de opleiding Docent Muziek (voltijd) in Groningen de juiste voor jou is?

Neem dan eens contact op met deze Studiekeuzebegeleiders of Loopbaanbegeleiders in Groningen!


Veelgestelde Vragen over Docent Muziek

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over Docent Muziek te volgen bij Hanzehogeschool Groningen:

Bij welke onderwijsinstelling kan ik de opleiding Docent Muziek volgen?

De opleiding Docent Muziek kun je onder andere bij Hanzehogeschool Groningen in Groningen volgen.

Hoe hoog bedraagt het collegegeld van de opleiding Docent Muziek?

Als je de opleiding Docent Muziek wil volgen bij Hanzehogeschool Groningen, dan is het collegegeld momenteel gesteld op € 2143.

Welk studenttevredenheid cijfer krijgt de opleiding Docent Muziek?

De opleiding Docent Muziek van Hanzehogeschool Groningen kreeg in 2018 het cijfer 7.7.

Welke toelatingseisen zijn er als ik van de vwo kom?

Wil je van de havo naar de opleiding Docent Muziek, dan zul je moeten voldoen aan: Vwo met profiel EM, CM, NG, NT.

Hoeveel studenten studeren er aan de opleiding Docent Muziek?

Aan de Docent Muziek van Hanzehogeschool Groningen studeren momenteel rond de 55 studenten.

Hoeveel afgestudeerden hebben een baan kunnen krijgen na deze opleiding?

Van alle afgestudeerden aan de opleiding Docent Muziek van Hanzehogeschool Groningen heeft 0% geen baan kunnen krijgen.


Contactgegevens van Hanzehogeschool Groningen

Adresgegevens

Zernikeplein 7
9747 AS, Groningen
Groningen

Postadresgegevens

Postbus 30030
9700 RM, Groningen
Groningen
info@org.hanze.nl | 050 - 5955555

Hanzehogeschool Groningen op FacebookHanzehogeschool Groningen op TwitterHanzehogeschool Groningen op InstagramHanzehogeschool Groningen op YouTube

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 4 december 2020 om 07:09.

Bronnen: geen

Skip to content