Studiegids » De top 8 tips voor studenten die willen (starten met) beleggen

De top 8 tips voor studenten die willen (starten met) beleggen

aanbieden geld

Beleggen tijdens je studententijd lijkt misschien een verre droom, gegeven de kosten van studiegeld, boeken en het dagelijks leven. Desondanks is er een groeiende trend van studenten die de sprong wagen in de wereld van beleggen. Beleggingsexpert Janneke Willemse moedigt deze ontwikkeling aan: “Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt om je geld te laten groeien.”

Beleg met overtollig geld

Studenten moeten erop letten dat ze alleen beleggen met geld dat ze niet direct nodig hebben voor studiekosten of levensonderhoud. Een onderzoek van Rabobank en Nibud uit 2021 toonde aan dat 77% van de student-beleggers hier bewust mee omgaat, en enkel belegt met geld dat ze kunnen missen.

Houd een financiële buffer aan

Het is verstandig om naast je beleggingen een spaarpotje te hebben voor onvoorziene uitgaven. De BufferBerekenaar van het Nibud kan helpen bij het inschatten van een passende financiële buffer.

Spreid je beleggingen

Diversificatie, het spreiden van je beleggingen over verschillende bedrijven, sectoren en landen, kan risico’s verminderen. Ook regelmatig kleine bedragen beleggen kan nuttig zijn.

Bepaal je beleggingshorizon

Studenten hebben over het algemeen een lange beleggingshorizon, waardoor ze meer tijd hebben om hun beleggingsdoelen te bereiken en eventuele verliezen te compenseren.

Overweeg de impact van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee, en het is essentieel om te begrijpen wat de potentiële impact op je studentenbudget kan zijn.

Beslis over zelf beleggen of uitbesteden

Zelf beleggen kan tijdrovend zijn. Als je je liever focust op je studies, kun je overwegen om advies in te winnen of je beleggingen uit te besteden.

Let op de kosten van beleggen

Er zijn verschillende kosten verbonden aan beleggen, zoals transactiekosten en beheerkosten. Deze kosten kunnen een effect hebben op het rendement en moeten worden overwogen.

Begin vroeg met beleggen

Vroeg beginnen met beleggen betekent dat je profiteert van samengesteld rendement. Zelfs met een kleine maandelijkse inleg kan dit op de lange termijn aanzienlijk groeien.

De Groeiende Trend van Student-Beleggers

Uit het Rabobank en Nibud onderzoek blijkt dat 42% van de jongeren tussen 18 en 30 jaar belegt. Hieronder vallen ook studenten, waarvan 31% in aandelen en obligaties belegt en 27% in cryptovaluta investeert.

Beleggen tijdens je studententijd kan een lonende ervaring zijn, mits goed geïnformeerd en verantwoordelijk. Door vroeg te beginnen en slimme keuzes te maken, kunnen studenten werken aan hun financiële toekomst en hun dromen nastreven.

Vragen of opmerkingen? Reageer nu!

Klik hier om te reageren


Deze pagina is het laatst bewerkt op 3 november 2023 om 14:42.

Bronnen: geen

Ga naar de inhoud